Tutkimus: Kalaöljy puolittaa sydänkuoleman riskin

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot vähentävät sepelvaltimotaudin ja sydänkuoleman riskin puoleen 11 seuraavan vuoden kuluessa, kertoo yli 21 000 henkilön seurantatutkimus Hollannin Wageningenin yliopistosta. Journal of Nutrition julkaisi raportin verkossa 24.3.2010. Uusi 23 erillistutkimusta ja yli miljoona ihmistä käsittävä meta-analyysi (Wan ym. 2017) vahvistaa näitä tuloksia.

Suomalainen saa suurimman osan (80 %) omega-3-rasvahapoistaan rypsiöljystä. Sen omega-3 on nimeltään alfalinoleenihappo (ALA), joka ei ole biologisesti kalaöljyn omega-3:n veroista. Kalaöljyn rasvahappojen (EPA ja DHA) saanti ravinnosta jää keskimäärin alle 100 mg:n päivässä. Vähän tai ei lainkaan kalaa syövien saanti jää alle 40 mg:n.

Omega-3:n saannin nostaminen 240 mg:aan päivää kohti laskettuna voi vähentää sepelvaltimotaudin ja sydänkohtauksen riskin puoleen (verrattuna 40 mg:n saantiin), osoittaa hollantilaisen Wageningenin yliopiston uusi tutkimus. Siinä seurattiin yli 21 000 vähän kalaa syövää henkilöä yli 11 vuotta. He olivat seuruun alkaessa iältään 20–65-vuotiaita. Kalaruoan syönti oli todella vähäistä, 1,1–17,3 grammaa päivää kohti. Vertailun vuoksi: Ykkösluokan postimerkillä varustettu kirje saa painaa 50 grammaa.

Seuruun aikana sattui 647 kuolemantapausta, joista 82 johtui sepelvaltimotaudista ja niistä 64 oli sydänkohtauksia. Verrattaessa kalan omega-3:n saantia ja kuolemanriskiä kävi ilmeiseksi, että eniten (234 mg/vrk) omega-3:a saavien sydänkuoleman riski oli 51 % pienempi kuin niiden, joiden omega-3:n saanti oli vain 40 mg/vrk. Kalaöljy vähentää sydäntaudin riskiä annoksen mukaan: Mitä enemmän omega-3:a, sitä pienempi riski, päättelevät tutkijat.

Omega-3-rasvahappojen saannin lisäys ei ole ollut koskaan niin helppoa kuin nykyisin, korostaa Nutraingredients.com. Kalaöljyn omega-3:t ovat ravintoteollisuuden suurin menestystarina. Frost Sullivan arvioi, että kalaöljyn omega-3:a myydään vuosittain 1,6 miljardin dollarin edestä. Frost & Sullivanin raportin (2016), mukaan kalaöljyn käyttö kaikkien yli 55-vuotiaiden keskuudessa säästäisi terveydenhuollon kustannuksissa EU:ssa viidessä vuodessa 1 328 miljardia euroa eli 34 637 euroa sydänkohtausta kohti. Lue koko raportti alla olevasta linkistä. Uuden polven kalaöljyt sisältävät jopa 90 % omega-3:a, kun peruskalaöljyissä sitä on vain 30 %.

de Goede J, Geleijnse JM, A. Boer A, et al. Marine (n-3) Fatty Acids, Fish Consumption, and the 10-Year Risk of Fatal and Nonfatal Coronary Heart Disease in a Large Population of Dutch Adults with a Low Fish Intake. Journal of Nutrition. 2010 Published online ahead of print, doi:10.3945/jn.109.119271
Wan Y, Zheng J, Wang F, Li D. Fish, long chain omega-3 polyunsaturated fatty acids consumption, and risk of all-cause mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis from 23 independent prospective cohort studies. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2017;26(5):939-956. doi: 10.6133/apjcn.072017.01. Free Full Text

Healthcare Cost Savings of Omega 3 Food Supplements in the European Union

Italia: Kalaöljy voi pelastaa sydänpotilaan hengen