Ravintolisät ehkäisevät aggressiivista käytöstä

Ravintolisät ehkäisevät merkitsevästi nuorisovankien aggressiivista ja väkivaltaista käytöstä, osoittaa uusi Hollannin oikeusministeriön johtama kaksoissokkotutkimus. Se tukee vuonna 2002 julkaistua englantilaista nuorisovankilaraporttia: Aggressiivisuus ja väkivallanteot vähenevät ravintolisillä. Yhdysvalloista on julkaistu aikaisemmin vastaavia tuloksia. Uusi tutkimus julkaistiin Aggressive Behavior -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 210 nuorisovankia, joille annettiin ruoan lisänä vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä välttämättömiä rasvahappoja (omega-6, omega-3) tai lumevalmisteita.

Väkivallanteot vähenivät 34 % aitoja ravintolisiä saaneilla vangeilla. Samaan aikaan aggressiot lisääntyivät 14 % verrokeilla, raportoivat tutkijat, joita johti Ap Zaalberg Hollannin oikeusministeriöstä. Ravintolisillä oli myönteinen vaikutus myös vankien muuhun mielenterveyteen ja sosiaalisuuteen, sanoo Zaalberg Nutraingredients.comin haastattelussa.

Vuonna 2002 Englannissa Oxfordin yliopiston tekemässä nuorisovankien ravintolisätutkimuksessa (British Jopurnal of Psychiatry) väkivallanteot vähenivät 39 % tai enemmän, kommentoi Lontoon Metropol-yliopiston professori Michael Crawford (director of the Institute of Brain Chemistry and Human Nutrition). Saman yliopiston toinenkin ravitsemusprofessori Jack Winkler kommentoi: "Rasvahappojen anto [aggressioiden hoitoon] ravintolisänä on tärkeä edistysaskel". Hän korostaa, että hyvä ruokavalio vähentää aggressiivisuutta. Ravintolisien vastustajat ovat kuitenkin jo kiirehtineet kritisoimaan tutkimusta liian pieneksi, koska otos oli vain 221 vankia.

Oxfordin yliopistossa on parhaillaan käynnissä uusi 1000 vangin tutkimus. Sitä rahoittaa Wellcome Foundation ja tukee valtion vankeinhoitolaitos, UK Department of Justice and the Prison Service.

Uskon, että tästä tulee virstanpylväs, jonka ansiosta maailma vihdoin alkaa ottaa vakavasti ravitsemuksen ja mielenterveysongelmien välisen yhteyden", sanoo professori Winkler. “Jos tulokset osoittautuvat samankaltaisiksi kuin Geschin ja hollantilaisessa tukimuksissa, ne voivat olla läpimurto", hän lisää.

Ravitsemuksen ja aggressivisen käyttäytymisen välinen yhteys on järkeen käypä, koska jo aikaisemmin professori Joseph Hibbeln (National Institutes of Health, USA) on osoittanut aivojen ehdottomasti tarvitsevan pitkäketjuisia välttämättömiä rasvahappoja.

Zaalberg A, Nijman H, Bulten E, et al. Effects of nutritional supplements on aggression, rule-breaking, and psychopathology among young adult prisoners. Aggressive Behavior. March/April 2010;36:2,117-126

Nutraingredients.com

Tohtori Tolosen kommentti

Lähetin vuonna 2002 Oxfordin yliopiston tutkimusraportin silloisille Rikosseuraamusviraston ylijohtajalle ja ylilääkärille, mutta kumpikaan ei vastannut.