Kalaöljy parantaa hammas- ja suuhygieniaa

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat tehokkaita antibiootteja, jotka edistävät hammasterveyttä ja suuhygieniaa, osoittavat useat eri maista julkaistut tutkimukset. Kalaöljy estää useiden suussa elävien haitallisten bakteerien ja hiivasienten kasvua ja ehkäisee siten tulehduksia, kirjoittavat Kentuckyn yliopiston tutkijat. Myös japanilaiset, kiinalaiset ja australialaiset hammaslääkärit ovat vahvistaneet nämä vaikutukset. Tutkimukset puoltavat omega-3:n käyttöä eritoten diabeteksen lisähoitona, sillä hampaan juurikalvon tulehdus (parodontiitti eli periodontiitti) lisää oheistautien, mm. sydänkohtauksen ja munuaisvaurion riskiä. Suosittelen myös pään ja kaulan aluelle sädehoitoa saaville potilaille E-EPA- tai E-EPA-E-DHA -kapseleiden pureskelua syömisen ja hampaiden puhdistuksen jälkeen, sillä öljy voitelee hyvin suun ja nielun limakalvoja ja ehkäisee niiden kuivumista ja tulehtumista (mukosiittia) sekä ruoan nielemisvaikeuksia.

Omega-3-rasvahapot EPA ja DHA ja niiden etyyliesterit (E-EPA ja E-DHA) estävät suussa elävien patologisten mikrobien [bakteerien ja sienten] kasvua, kirjoittavat hammaslääkärit Brad Huang ja Jeff Ebersole Kentuckyn yliopiston hammaslääketieteen laitokselta. Omega-3:t estävät mm. mikrobeja nimeltään Streptococcus mutans, Candida albicans ja Porphyromonas ginigivalis, kirjoittavat tutkijat Molecular Oral Microbiology -lehdessä.

Useimmat omega-3-tutkimukset ovat selvittäneet tulehduksen ehkäisyä ja vaimennusta, mutta jostakin syystä niiden vaikutuksia bakteerien kasvuun ei ole mainittu eikä otettu huomioon. Omega-3-rasvahappojen antibioottinen vaikutus voi olla hyvinkin tärkeä", tri Huang sanoo Nutraingredients.comin haastattelussa.

Hammaslääkärit selvittivät usean eri omega-3-rasvahapon antibakteriellia tehoa. Tutkitut omega-3:t olivat EPA, DHA, ALA ja niiden etyyliesterit E-EPA, E-DHA ja E-ALA. Kaikki kuusi rasvahappoa olivat tehokkaita antibiootteja, jotka estivät jo hyvin pieninä pitoisuuksina (1–10 mikrogrammaa millilitrassa) 50 % bakteerien kasvustosta viljelymaljoilla. Kaikkein tehokkaimpia olivat EPA (E-EPA) ja ALA (E-ALA). Niiden uskotaan olevan vahvimpia myös in vivo (elävässä elämässä). Havainto puoltaa Suomessakin suositun ravintolisän E-EPAn säännöllistä ja jatkuvaa käyttöä suuhygienian parantamisessa.

Antibioottisten ominaisuuksiensa lisäksi EPA ja DHA tuottavat elimistössä tehokkaita tulehdusta ehkäiseviä ja vaimentavia nanomolekyylejä, resolviineja, protektiineja ja maresiineja, osoittavat tohtori Charles N. Serhanin johdolla Harvardin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Japanilaiset hammaslääkärit ovat juuri osoittaneet tutkimuksessaan, että omega-3:t voivat ehkäistä hampaan juurikalvon tulehdusta, parodonttiitta. Sitä kutsutaan suomeksi myös nimellä hampaan kiinnityskudoksen tulehdus. Siinä ikenet vetäytyvät ja hampaat tulevat pitkiksi ja esille.

Austalialainen hammaslääkäri D.V. Sculley vahvistaa nämä havainnot artikkelissaan (2013). Muutkin australialaiset hammaslääkärit vahvistavat asian kirjallisuuskatsauksessaan (Chee ym. 2016).

Parodontiitti lisää diabeteksen lisätautien, mm. munuaisvaurion riskiä, osoittaa yhdysvaltalaistutkimus. Tästäkin syystä omega-3:n, eritoten E-EPAn käyttö on perusteltua mm. diabeteksen lisähoitona, kuten Japanissa jo tehdäänkin.

Kiinalaiset mikrobiologit osoittavat tutkimuksessaan, että EPA ja DHA estävät Porphyromonas gingivalisia (P. gingivalis) ja monia muitakin hampaiden juurikalvon tulehduksia aiheuttavia bakteereita (Sun ym. 2016).

Egyptiläiset hammaslääkärit kirjoittivat ammattilehdessään, että kalaöljyn nauttiminen ehkäisee ja hoitaa osteoporoottisten naisten periodontiittia (Galal ym. 2014).

Uusi tutkimus vahvistaa, että kalaöljyn säännöllinen nauttiminen ehkäisee ja parantaa postmenopausaalisten naisten periodontiittia (Elgendy ja Kazem 2018).

Ubikinoni ja teepuuöljy hoitavat myös parodontiittia, osoittaa intialainen kliininen tutkimus (Raut ja Sethi 2016).


Galal MA, Dahaba MA, Zaki BM, Hanaa M. Elshenawy Clinical evaluation of the effect f omega-3 fatty acids on osteoprotic females having chronic periondotitis. Cairo Dental Journal. 2015; (30) 1), 1:10 Free Full Text
Raut CP, Sethi KS. Comparative evaluation of co-enzyme Q10 and Melaleuca alternifolia as antioxidant gels in treatment of chronic periodontitis: A clinical study. Contemporary Clinical Dentistry. 2016 Jul-Sep;7(3):377-81. doi: 10.4103/0976-237X.188572.
Chee B, Park B, Fitzsimmons T, et al. Omega-3 fatty acids as an adjunct for periodontal therapy-a review. Clinical Oral Investigations. 2016 Feb 17. [Epub ahead of print]
Huang CB, Ebersole JL. A novel bioactivity of omega-3 polyunsaturated fatty acids and their ester derivatives. Molecular Oral Microbiology 2010;25:1, 75–80 Abstract
Iwasaki M, Yoshihara A, Moynihan P, et al. Longitudinal relationship between dietary omega-3 fatty acids and periodontal disease. Nutrition 2010 Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.nut.2009.09.010

Sculley DV. Periodontal disease: modulation of the inflammatory cascade by dietary n-3 polyunsaturated fatty acids. Journal of Periodontal Research. 2013 Jul 24. doi: 10.1111/jre.12116.
Sun M, Zhou Z, Dong J, Zhang J, Xia Y, Shu R. Antibacterial and antibiofilm activities of docosahexaenoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA) against periodontopathic bacteria. Microbial Pathogenesis. 2016 Aug 23. pii: S0882-4010(16)30101-2. doi: 10.1016/j.micpath.2016.08.025.
Elgendy EA, Kazem HH. Effect of Omega-3 Fatty Acids on Chronic Periodontitis Patients in Postmenopausal Women: A Randomised Controlled Clinical Study. Oral Health and Preventive Dentistry. 2018;16(4):327-332. doi: 10.3290/j.ohpd.a40957.

Hakusanoja: Parodontitti, periodontiitti, juurikalvon tulehdus, D-vitamiini, kalaöljy EPA, E-EPA, DHA, omega-3