Psykiatri Mauno Rauramo: Omega-3:t masennuksen hoitosuosituksiin

Psykiatri Mauno Rauramo Laukaalta teki 15.11.2009 Suomalaiselle Lääkäriseura Duodecimille aloitteen omega-3-rasvahappojen lisäämisestä masennuksen Käypä hoito -ohjeisiin. Aloitteesta keskustellaan nyt Duodecimin verkkosivuilla.

"Miksi omega-rasvahapot eivät ole Käypä hoito -suosituksessa masennuksen hoidossa?", Rauramo hämmästelee.

"Yli 30 vuotta on tutkittu rasvahappojen merkitystä mielenterveyteen. 1999 Harwardin yliopiston psykiatrian professori Andrew L. Stoll osoitti niiden tehoavan masennukseen. Lisätutkimuksia kaivattiin ja niitä tehtiin. Joulukuussa 2006 Yhdysvaltain psykiatriyhdistys APA julkaisi suosituksensa, jossa se suositti EPA tai EPA ja DHA käyttöä masennuksen hoidossa sekä tavallisessa tai kaksisuuntaisessa masennuksessa. APA perusti komitean, jossa oli USA:sta ja Isosta-Britanniasta 11 johtavaa psykiatria ja psykologia. Komitea kävi läpi tieteelliset tutkimukset ja laati meta-analyysin vakavasta masennuksesta. Komitean käsikirjoitus käsiteltiin ja tarkastettiin kolmessa APA:n komiteassa.

Suositukseksi tuli, että pitäisi syödä vähintään 2 kala-ateriaa viikossa. Mielialan vaihteluista, impulsiivisuudesta ja psykoottisista oireista kärsiville suositellaan 1000 mg omega-3-rasvahappoa lisähoidoksi ja mielialahäiriöissä 1-9 g:n välillä olevia annoksia. Yli 3 gramman annoksia vain lääkärin valvonnassa verenohenemisriskin takia.

Ravintolisä lääkkeen ohessa ei aiheuta riskejä, mutta siitä on potentiaalista hyötyä vakavassa masennuksessa ja kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä. Komitea esittää, että kalaöljyä käytetään käyvän hoidon lisänä.

Suositus ja sen perusteet on julkaistu [psykiatrien ammattilehdessä] Journal of Clinical Psychiatry 2006;67(12): 1954-67.

Itse olen käyttänyt potilashoidossa omega-3-rasvahappoja lääkityksen lisänä yleensä 1 g [päivässä] puhdasta epa-rasvahappoa [E-EPA] ja mielestäni se selkeästi tehostaa noin 2 kuukauden kuluttua käyvän hoidon tehoa. Onko Suomen psykiatriyhdistyksellä tai käypä hoito -komitealla jotain salaista tietoa, joka kumoaa tehdyt tutkimukset ja selvitykset? Ehkä USA:n psykiatriyhdistyskin omaa melkoista arvovaltaa. Toivoisin, että omega-rasvahappo ravintolisä otettaisiin mukaan käypä hoito suositukseen masennuksen hoidossa.

Mauno Rauramo, psykiatrian erikoislääkäri Laukaa"

Rauramon kirje on nyt sellaisenaan Lääkäriseura Duodecimin nettikeskustelupalstalla muiden lääkäreiden kommentoitavana.

Tohtori Tolosen kommentti

Masennus on usein luonteeltaan tulehdustila (inflammaatio) – kuten juuri joulun alla julkaistu katsauskin osoittaa. Sitä vain eivät maallikot, potilaat eivätkä läheskään kaikki psykiatritkaan vielä ymmärrä. E-EPA tehoaa masennukseen osittain siksi, että siitä syntyy elimistössä resolviineiksi kutsuttuja nanomolykyylejä. Ne ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat tehokkaasti tulehdusta välittäviä yhdisteitä, sytokiineja. EPAn teho on osoitettu jo monissa kliinisissä tutkimuksissa ja käytännössä potilaiden hoidossa.

Kliinisiä omega-3-tutkimuksia masennuksessa (taulukko)
Psykiatrit kirjoittavat E-EPAsta Suomen Lääkärilehdessä
E-EPA tehostaa masennuksen lääkehoitoa