Pre- ja probiootit auttavat painonhallinnassa

Pre- ja probiootit auttavat painonhallinnassa; ne ehkäisevät lihomista ja auttavat laihtumaan, raportoivat amerikkalaiset tutkijat. Lihavien ihmisten suolen banteerikanta poikkeaa normaalipainoisten bakteerikannasta. Poikkeaman korjaaminen pre- ja probiooteilla voi auttaa lihavuusepidemian ehkäisyssä ja hoidossa, sanovat tutkijat.

Johtava tiedelehti Nature julkaisi syyskuussa 2006 tutkimuksen, jonka mukaan lihavien ja normaalipainoisten ihmisten suolen bakteerikannat eroavat toisistaan. Lisäksi kävi ilmi, että laihdutus normalisoi suoliston bakteerikantaa. Suolistobakteerit näyttelevät siis jotakin osaa nykyisessä lihavuusepidemiassa, päätteli apulaisprofessori Peter Turnbaughin johtama työryhmä (Washington University School of Medicine).

Science Translational Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus valottaa asiaa. Turnbaugh työtovereineen siirsi ihmisen ulosteen mikrobeja hiiriin, joiden suolisto oli steriili (siinä ei kasvanut mitään bakteereja), ja niille syötettiin tyypillistä länsimaista ravintoa, runsaasti hiilihydraatteja ja rasvoja. Hiirten suolistofloora muuttuu nopeasti ja dramaattisesti. Tämä ihmisen bakteerikanta siirtyi myös hiiriäidistä poikasiin. Rasvaista ruokaa syöneiden hiirten suoliston bakteerikannan siirto hiiren steriiliin suolistoon lihotti hoikkia hiiriä, vaikka niiden ruokavalio pidettiin ennallaan vähärasvaisena. Raportti on herätti suurta huomiota. Jeffrey Flier ja John Mekalanos (Harvard Medical School) kirjoittivat samassa lehdessä tulosten olevan tärkeitä ihmisten lihavuuden ehkäisyn ja hoidon kannalta.

Tulokset viittaavat siihen, että suolistoflooralla on suuri merkitys isännän aineenvaihdunnalle ja että pre- ja probiootteja tulee tutkia lihavuuden torjunnassa. “Eläviä mikro-organismeja (probiootteja) on käytetty muuttamaan suolistoflooraa isännän eduksi. Steriilejä hiiriä voidaan käyttää uusien probioottien vaikutusten tutkimiseen", he lisäävät.

Huhtikuussa 2008 pidetyssä Beneo Groupin kokouksessa tohtori Kieran Touhy (University of Reading) sanoi, että lihavien hiirten suolistossa on huomattavasti laihoja vähemmän bifidobakteereja, mikä viittaa siihen että inuliini ja frukto-oligosakkaridit (FOS) edistävät valikoidusti hyvien suolistobakteerien kasvua. Tohtori Nathalie Delzenne (Catholic University of Louvain, Belgia) ja tohtori Robert Welch (University of Ulster, Irlanti) ovat niinikään osoittaneet eläin- ja ihmistutkimuksissa, että prebioottien käyttö säätää ruokahaluja ja ehkäisee lihomista. Näistä uusista tutkimustuloksista raportoi Nutraingredients.com.

Uudet meta-analyysit (koostetutkimukset) vahvistavat tällä sivulla esitettyjä tuloksia (Borgeraas ym. 2017, Zhang ym. 2016).

Turnbaugh PJ, Ridaura VK, Faith JJ, et al. The Effect of Diet on the Human Gut Microbiome: A Metagenomic Analysis in Humanized Gnotobiotic Mice. Science Translational Medicine. 11 November 2009 Abstract
Flier JS, Mekalanos JJ. Gut Check: Testing a Role for the Intestinal Microbiome in Human Obesity. Science Translational Medicine 11 November 2009
Borgeraas H, Johnson LK, Skattebu J et al. Effects of probiotics on body weight, body mass index, fat mass and fat percentage in subjects with overweight or obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Obesity Reviews 2017, doi: 10.1111/obr.12626. Free Full Text
Zhang Q, Wu Y, Fei X, Effect of probiotics on body weight and body-mass index: a systematic review and meta-analysis of randomized, controlled trials. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2016;67, 5, 571-580 Abstract