D-vitamiini voi auttaa laihtumaan

D-vitamiini voi auttaa laihtumaan, kertoo uusi amerikkalainen tutkimus. Mitä suurempi oli seerumin D-vitamiinin pitoisuus, sitä helpommin ihmiset laihtuivat vähentäessään ravinnon kalorien saantia. Erityisesti vatsan alueen sisälmysrasva väheni. Raportti esitettiin Washingtonissa USAn endokrinologiyhdistyksen kokouksessa.

"D-vitamiinin puute liittyy lihavuuteen", sanoo tutkimusta johtanut tohtori Shalamar Sibley Minnesotan yliopistosta. "Vielä ei kuitenkaan ole täysin varmaa, aiheuttaako lihominen D-vitamiinin puutetta vaiko D-vitamiinin puute lihomista", hän lisää. Joka tapauksessa hänen tutkimuksensa viittaa siihen, että runsas D-vitamiinin saanti helpottaa laihtumista.

Lähde: UPI.com Health News

Tohtori Tolosen kommentti

D-vitamiinin pitoisuuden (25-OHD) tulisi olla seerumissa vähintään 75 nmol/l, mieluiten 100–130 nmol/l. Siihen pääseminen edellyttää yleensä noin 100 mikrogramman päiväannoksen nauttimista. Suomalainen nainen saa ruoasta keskimäärin vain 5 ja mies 7 mikrogrammaa. Terveyskaupoissa ja markettien luontaistuoteosastoilla on saatavana 25 mikrogramman D-vitamiinikapseleita. Suomessa myytävät E-EPA-kapselit sisältävät myös D-vitamiinia. Japanilaisen tutkimuksen mukaan myös E-EPA sellaisenaankin voi auttaa laihtumaan.

E-EPA laihduttaa