Kalaöljyä syöpäpotilaille

Kalaöljy ehkäisee haimasyöpäpotilaiden laihtumista ja nostaa potilaiden painoa. Ravintolisähoitoa on tutkittu Edinburghin yliopiston Royal Infirmary -sairaalassa. Amerikkalaiset syöpälääkärit vahvistavat havainnot oikeiksi.

Vaikeasti sairaille syöpäpotilaille tulisi antaa ruuan lisänä kalaöljyä, sanovat Edinbourghin yliopistoklinikan syöpäkirurgit lokakuun Gut-lehdessä (1). He ovat tulleet tähän tulokseen useissa tutkimuksissaan ja katsauksissaan (2-4).

Pitkälle edenneessä syöpätaudissa ongelmana on kakeksia, jossa potilas laihtuu ja hänen lihaksensa surkastuvat ja hän laihtuu. Eläinkokeista tiedetään, että kalaöljy ehkäisee syövän aiheuttamaa sairaalloista laihtumista. Skotlantilaiset syöpälääkärit ovat jo pitkään tutkineet lisäravinteiden, erityisesti kalaöljyn, vaikutusta haimasyöpäpotilailla. He ovat osoittaneet, että mitä enemmän potilaat ottavat päivittäin kalaöljyä, sitä paremmassa kunnossa he pysyvät. Itse asiassa potilaan paino nousee ja lihaksisto vahvistuu lisäravinteilla. Samalla potilaan yleistila ja elämänlaatu kohenivat, sanovat kirurgit.

Aikaisemmassa tutkimuksessaan samat kirurgit mittasivat potilaiden verestä tulehdusmarkkereita: interleukiini (IL)-6:a, IL-1 betaa, kasvainkuoliotekijä alfaa (TNF-alfaa) ja leptiiniä. Lisäksi mitattiin insuliinia ja stressihormoni kortisolia. Kolmen viikon kalaöljykuuuri vähensi merkittävästi IL-6:n ja kortisolin pitoisuutta ja lisäsi insuliinin eritystä. Kortisolin ja insuliinin suhde parani huomattavasti, kun potilaiden paino nousi yhden kilon. Johtopäätös oli, että kakektiset syöpäpotilaat hyötyvät selvästi kalaöljystä.

Tutkijat uutisoivat havaintonsa ja suosituksensa Reutershealthin kautta kaikkien tietoon. Uusi amerikkalainen syöpätutkijoiden raportti vahvistaa tässä selostetut skottilaiset havainnot oikeiksi.

Muista tutkimuksista tiedetään, että kalaöljyn EPA-rasvahappo ehkäisee syöpäpotilaan väsymystä ja stressiä sekä auttaa syöpäsoluja tekemään "itsemurhan", apoptoosin. Alla oleva kuva kertoo kalaöljyn suotuisista vaikutuksista paksusuolen syövässä:

Kalaöljyn edut paksusuolisyövässä

Kuva kertoo kalaöljyn eduista pakususuolisyövässä. Lähde: Lee JY, Sim TB, Lee JE, Na HK. Chemopreventive and Chemotherapeutic Effects of Fish Oil derived Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Colon Carcinogenesis. Review. Clinical Nutrition Research. 2017 Jul;6(3):147-160. doi: 10.7762/cnr.2017.6.3.147.

Muut lähteet

1. Fearon KC et al. Gut, October 2003.
2. Barber MD, Fearon KC, Tisdale MJ, et al. Effect of a fish oil-enriched nutritional supplement on metabolic mediators in patients with pancreatic cancer cachexia. Nutr Cancer. 2001;40(2):118-24. [PubMed]
3. Barber MD, Ross JA, Voss AC, Tisdale MJ, Fearon KC. The effect of an oral nutritional supplement enriched with fish oil on weight-loss in patients with pancreatic cancer. [PubMed]
4. Ross JA, Moses AG, Fearon KC. The anti-catabolic effects of n-3 fatty acids. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 1999 May;2(3):219-26. Review.[PubMed]