Berberiini ja rintasyöpä

Berberiini estää tutkitusti monien syöpäsolulinjojen kasvua ja syövän leviämistä muualle elimistöön. Tässä työssä korealaiset tutkijat osoittivat, että berberiini tehoaa myös lääkkeille vastustuskykyisiin rintasyöpäsoluihin. Lisäksi berberiini tuhosi myös anoikis-resistenttejä rintasyöpäsoluja. Anoikis tarkoittaa solujen ohjelmoitua solun kuolemaa solun menettäessä yhteytensä äitikasvaimeen. Etäpesäkkeitä lähettävät syöpäsolut kykenevät kuitenkin irrottautumaan kasvaimesta ja kulkeutumaan elossa muualle elimistöön, jossa ne jatkavat lisääntymistään. Nämä solut ovat anoikis-resistenttejä. Berberiini tuhoaa niitä ja vähentää etäpesäkkeiden riskiä.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpätauti. Aikaisemminkin on jo osoitettu, että berberiini estää rintasyövän kasvua, mutta tämä on ensimmäisiä tutkimuksia, joissa selvitettiin berberiinin vaikutusta ihmisen rintasyöpäsolujen anoikis-resistenssiin.

Anoikis tarkoittaa syöpäsolujen ohjelmoitua kuolemaa sen kälkeen kun solut menettävät yhteytensä äitikasvaimeen. Anoikis-resistentit syöpäsolut kykenevät kuitenkin irrottautumaan kasvaimesta ja kulkeutumaan (angiogeneenisiä uudisveri- ja imusuonia myöten) elossa muualle elimistöön, jossa ne jatkavat lisääntymistään ja kasvattavat etäpesäkkeen eli metastaasin.

Anoikis-resistenttejä rintasyöpäsolulinjoja MCF-7 ja MDA-MB-231 viljeltiin Poly-Hema –substraatissa. Sitten tutkittiin berberiinin vaikutusta näiden solujen kasvuun. Anoikis-resistentit solut kasvoivat hitaammin, mutta ne olivat invasiivisempia (tunkeutuvampia) kuin tavalliset rintasyöpäsolut. Berberiinin vaikutusta soluihin verrattiin doksorubisiiniin, joka on yleisesti rintasyövän hoidossa käytetty lääke. Berberiini hillitsi anoikis-resistenttien syöpäsolujen kasvua tehokkaammin kuin doksorubisiini.

Berberiini voi estää tehokkaasti anoikis-resistenttien MCF-7- ja MDA-MB-231-solujen kasvua”, päättelevät tutkijat. Berberiini vaikuttaa lupaavalta aineelta rintasyövän täydentävässä hoidossa.

Kim JB, Yu JH, Ko E, et al. The alkaloid Berberine inhibits the growth of Anoikis-resistant MCF-7 and MDA-MB-231 breast cancer cell lines by inducing cell cycle arrest. Phytomedicine. 2010 May;17(6):436-40 [Epub ahead of print]

Tohtori Tolosen kommentti

Syöpätutkimus ja syövän hoidot ovat keskittyneet pääasiassa estämään primaarituumorin kasvua, vaikka syöpäkuolemista 90 % johtuu emäkasvaimesta irronneista anoikis-resistenteistä soluista. Nyt syöpätutkijoiden käsitykset alkavat kuitenkin muuttua, kävi ilmi Bostonissa pidetyssä American Association for Cancer Research -yhdistyksen konferensissa nimeltään Frontiers in Basic Cancer Research. Näin kirjoitti maailman johtava tiedelehti Nature. Berberiinin, D-vitamiinin ja nestemäisen hainrustouutteen käyttö rintasyövän hoidossa edustaa juuri tätä utta suuntausta, jolla vähennetään syövän leviämisen riskiä.

Näin rintasyöpä voi levitä aivoihin