Vitamiinit vähentävät paksusuolen syövän vaaraa

Monivitamiinivalmisteiden pitkäaikaiskäyttö – mutta ei lyhyenä kuurina – vähentää paksusuolen syövän vaaraa, todetaan jättisuuressa seurantatutkimuksessa.

Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort -projektissa seurattiin yli 145 000 henkilön vitamiinien käyttöä ja heidän terveydentilaansa. "Tämä tutkimus on jatkoa Harvardin yliopiston sairaanhoitajatutkimukselle [Nurse's Health Study, jossa seurattiin vuodesta 1982 alkaen 80 000 naisen terveyttä]. Sen mukaan pitkäaikainen vitamiinien kättö vähentää merkittävästi paksusuolen syöpiä", sanoo USA:n Syöpäjärjestöjen edustaja, tohtori Eric J. Jacobs (American Cancer Society, Atlanta, Georgia).

Nyt raportoitu seuranta alkoi 1992-1993, jolloin koehenkilöt raportoivat vitamiinien käytöstään. He olivat antaneet vastaavat tiedot jo 10 vuotta aikaisemminkin, 1982, eräässä toisessa tutkimuksessa. Näin ollen tutkijoiden ei tarvinnut luottaa tutkittavien muistinvaraiseen tietoon, mikä on usein ongelmana ravintoainetutkimuksissa.

Vitamiinivalmisteiden käyttötavat

Puolet tutkituista ei ollut käyttänyt lainkaan vitamiinivalmisteita, ja 8 % ilmoitti käyttäneensä niitä pitkään takavuosina (vähintäin neljänä päivänä viikossa), mutta lopettaneensa sittemmin. 19 % sanoi käyttävänsä vitamiineja jatkuvasti, mutta aloittaneensa käytön vasta äskettäin.

Syöpätapaukset

Vuosina 1992–1997 ilmaantui 797 tutkitulle paksusuolen syöpä. Vitamiineja säännöllisesti 10 vuotta sitten käyttäneiden keskuudessa syöpiä oli 30 % vähemmän kuin muilla. Sitä vastoin äskettäin vitamiinien käytön aloittaneilla ilmeni suhteessa yhtä paljon syöpiä kuin niillä, jotka eivät ottaneet vitamiinivalmisteita.

Johtopäätökset

"Monivitamiinien säännöllinen pitkäaikainen käyttö vähentää kohtuullisesti paksusuolen syöpää", sanoo Jacobs Reuterin uutistoimiston haastattelussa. Hän ei osannut sanoa, mikä tai mitkä vitamiinit nimenomaan tässä aineistossa ehkäisivät syöpiä. Jacobs korostaa, etteivät Yhdysvaltain syöpäjärjestöt vielä suosittele vitamiineja syövän ehkäisyyn koska "näyttö ei ole riittävää". [USA:n syöpäjärjestöt alkoivat kuitenkin äsken suositella vitamiineja syöpäpotilaille (lue raportti).] Ne suosittavat kylläkin paksusuolen syövän seulontatutkimuksia.

American Journal of Epidemiology, October 1, 2003.

Tri Tolosen kommentti

Jo pitkän on tiedetty, että foolihappo ehkäisee paksu- ja peräsuolen syöpää. Yhdysvaltain terveysviraston PubMed-tietokannassa on tänään 1 353 dokumenttia hakusanoilla "colon; vitamins". Dokumentit ovat maksutta kaikkien luettavissa. Hakusanoilla "cancer; vitamins" on noin 16 200 dokumenttia. Vieläkö joku väittää, ettei näitä yhtyksiä ole tutkittu?

Ranskassa, SUVIMAX-tutkimuksessa, todettiin äsken 13 000 ihmisen 8 vuoden seurannassa , että antioksidanttivalmisteen säännöllinen käyttö ehkäisi syöpiä 29 %:lla ja että syöpäpotilaiden kuolemat vähenivät antioksidantien avulla 31 %. Tässä tilanteessa minusta on tosi erikoista, että Suomen Syöpäjärjestöt vastustavat vitamiinien käyttöä ja suorastaan pelottelevat syöpäpotilaita niillä ja muilla lisäravinteilla. Minusta se on uskomatttoman pöyhkeää ja omahyväistä potilaiden älykkyyden aliarvioimista.

Antioksidantit vähentävät syövän riskiä 29 %
Antioksidantit vähentävät syöpäkuolemia 31 %
Paksusuolen syöpä: Kuitu ehkäisee 40 %
Paksusuolen syöpä: Ylipaino 2-kertaistaa riskin
Paksusuolen syöpä: Kalkki ehkäisee
Paksusuolen syöpä: Foolihappo ehkäisee
Foolihappolisä ehkäisee paksu- ja peräsuolen syöpiä
Onko ravitsemuslääketiede uskomuslääketiedettä