Sydänliitto: Omega-3 rytmittää sydäntä

Koululääketieteessä on tapahtunut merkittävä ajattelutavan muutos suhteessa ravintolisiin. Ennen niitä pidettiin huuhaana, nyt niitä suositellaan sairauksien ennaltaehkäisyyn ja täydentävään hoitoon. Ubikinoni lisättiin syyskuussa 2008 migreenin Käypä hoito -suosituksiin ja kalaöljy huhtikuussa 2009 veren rasvahäiriöiden (dyslipidemioiden) suosituksiin. Käypä hoito -suositukset ovat Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin ja erikoislääkäriyhdistysten kansallisia ohjeita, joiden mukaan lääkäreiden tulee hoitaa potilaitaan. Suomen Sydänliiton lehti Sydän (4/2009) kirjoittaa positiivisesti kalaöljystä.

Ajattelutavan (paradigman) muutos on ollut todella nopea, sillä vielä 2006 Kuopion yliopiston ravitsemustieteen professori Helena Gylling kirjoitti Suomen Lääkärilehteen laatimassaan pääkirjoituksessa, ettei kalaöljyllä ole mitään merkitystä sydän- ja verisuonitaudeissa. Samanlaisia virheellisiä väitteitä ovat levittäneet julkisuudessa muutkin ravitsemustieteilijät.

Sydänliiton Sydän-lehti kirjoittaa:

Sydäninfarktista toipuneet saavat suojaa omega-3-rasvahapoista. Amerikkalaistutkimuksen mukaan ne estävät infarktipotilaiden kammioperäisiä rytmihäiriöitä merkitsevästi. Aikaisemmin on tiedetty, että omega-3-rasvahapot suojaavat vielä tervettä sairastumasta sydän- ja verisuonitauteihin."

Omega-3-rasvahapot ovat monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat kehityksellemme ja terveydellemme välttämättömiä. Elimistömme ei kuitenkaan pysty niitä itse valmistamaan eli niitä on syötävä. Parhaita lähteitä ovat rasvaiset kalat kuten lohen sukuiset lajit. Myös kasvisöljyt ja saksanpähkinät sisältävät omega-3-rasvahappoja. Nykyisin suomalaiset saavat omega-3-rasvahapoista vain viidenneksen kalasta, vaikka sen teho on merkitsevästi parempi kuin kasviöljyjen rasvahapon.”

Tohtori Tolosen kommentti

Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen oletetun ja todellisen saannin välillä vallitsee suuri ristiriita, osoittaa saksalais-amerikkalainen tutkimus, jossa mitattiin 200 henkilön punasolujen omega-3-indeksi.

Kalaöljyvalmisteissa on suuria laatueroja. Perinteiset halvat kapselit sisältävät omega-3-rasvahappoja yleensä vain 200 mg (30 %), kun uusissa etyyliesteröidyissä kapseleissa niitä on jopa 900 mg (90 %).

Kala- ja kasviperäisen omega-3:n erot
Lohen omega-3-pitoisuus on pudonnut puoleen
Viljelty lohi sairastaa sydänvikaa