Diabeteslääkkeet eivät hoida tulehdusta

Diabeteksen hoitoon käytetyt lääkkeet eivät ehkäise lisätautien perussyytä, matala-asteista kroonista tulehdusta (inflammaatiota), sanovat amerikkalaiset tutkijat. Havainto puoltaa tulehdusta vaimentavien ravintolisien, kuten berberiinin, E-EPAn, karnosiinin ja ubikinonin käyttöä lisähoitona.

"Sydäntaudit ja diabetes ovat kummatkin luonteeltaan tulehdustiloja", kirjoittaa tohtori Aruna Pradhanin johtama työryhmä (Brigham and Women's Hospital ja Harvard Medical School, Boston) Amerikan Lääkärilehdessä. Tutkijat olettivat, että verensokeria alentavat lääkkeet ilman muuta vaimentaisivat myös diabetekseen liittyvää tulehdusta, mutta näin ei käynytkään.

"Tämä tutkimus osoittaa, ettei sokerin alentaminen yksin vaikutakaan sydäntaudin tärkeään syytekijään, joka on tulehdus”, Pradhan sanoo ReutersHealthille puhelinhaastattelussa. Havainto selittää sitä, että aggressiivinen lääkehoito on huonontanut diabeetikkojen ennustetta monissa tutkimuksissa. Potilaat ovat saaneet odotettua useammin sydänvian tai aivohalvauksen. "Diabeteksen nykyhoito ei ehkäise verisuonimuutoksia”, Pradhan tiivistää.

Aikuisdiabeetikolla on 2-4 kertaa tavallista suurempi riski saada sydänkohtaus tai aivohalvaus. 75 % diabeetikoista kuolee näihin komplikaatioihin, ilmoittaa Amerikan Sydänliitto. Kuopiolaisen diabeteslääkärin, Auni Juutilaisen väitöskirjan mukaan naispuolisen diabeetikon sydänkohtauksen riski on 24 kertaa suurempi kuin samanikäisen ei-diabeetikkonaisen.

Näin tutkimus tehtiin
Pradhanin työryhmä tutki 500 lihavaa (BMI 36) tyypin 2 diabeetikkoa, jotka käyttivät peruslääkettä, metformiinia. Koehenkilöt saivat 14 koeviikon ajan joko pelkkää metformiinia, metformiinia + insuliinia tai insuliinia + lumetabletteja. Insuliinipistosten yhdistämisen metformiiniin uskottiin vähentävän tulehdusmarkkereita, kuten C-reaktiivista proteiinia (CRP), interleukiini-6:tta (IL-6) ja tuumorinekroositekijä alfaa (TNF-alfa).

Verensokeritasapaino parantui, mutta inflammaation osoittimet pysyivät ennallaan. Tulosten valossa diabeetikkojen tulee laihduttaa, harrastaa säännöllistä kuntoliikuntaa ja noudattaa terveellistä ruokavaliota, Pradhan sanoo. Hän ehdottaa myös statiinien ja aspiriinin käyttöä sydän- ja verisuonitautien ehkäisemiseksi. Kaikkien diabeetikkojen tulee monitoroida verensokeriaan komplikaatioiden vähentämiseksi; lisätauteja ovat silmä-, hermo-, valtimo- ja munuaismuutokset. Valtimomuutokset voivat johtaa raajan amputaatioon, huomauttavat tutkijat.

Pradhan AD, Everett BM, Cook NR, et al. Effects of Initiating Insulin and Metformin on Glycemic Control and Inflammatory Biomarkers Among Patients With Type 2 Diabetes: The LANCET Randomized Trial. Journal of the American Medical Association (JAMA). 2009;302(11):1186-1194. Abstract

Uutta tietoa diabeteslääkkeistä