Viljelty lohi sairastuu sydänvikaan

Lähes puolet viljellystä norjalaisesta lohesta sairastaa sydänvikaa, ja lähes kaikkien lohien sydän on rasvoittunut ja siinä vallitsee tulehdus (inflammaatio). Villilohella ei esiinny sydänvikoja. Kassilohen sairastuminen johtunee siis ruokinnan muutoksista. Puolet lohen ravinnosta on peräisin viljasta ja muista kasviksista, jotka sisältävät paljon omega-6-rasvahappoja. Omega-3:n määrä on vähentynyt merkittävästi. Lohi kykenee muuntamaan maksassaan vain 5-10 % kasvin siemenöljyn omega-3:sta (ALA) biologisesti aktiiviseksi EPAksi. Tästä syystä lohen omega-3-rasvappojen pitoisuus on pudonnut puoleen.

Tutkimus tehtiin Nofiman, Norjan eläinlääketieteellisen korkeakoulun ja Ympäristö ja biotieteen yliopiston (UMB) yhteistyönä. Yhteensä tutkittiin 2700 kassilohta 291 lohiperheestä. Tutkijat ovat esittäneet erilaisia teorioita siitä, mistä lohen sydänviat johtuvat. Yhden hypoteesin mukaan syynä olisivat perintötekijät. Toisen käsityksen mukaan syynä olisi vähäinen liikunta ”kassissa” verrattuna villin lohen uimaan määrään nähden. Monet uskovat syyn olevan muuttuneessa ruokinnassa. Viime vuosina viljan osuus on suurentunut ja merellisen ravinnon määrä vähentynyt.


Lohen rasvoittunut ja tulehtunut sydän. Kuva on Nofiman kotisivuilta.

Villi lohi syö muita kaloja, kassilohi syö kuivamuonaa, pellettejä. Ne sisältävät soijaa, herneitä, papuja, auringonkukkaöljyä (omega-6), lupiineja ja rapsia. Hiilihydraatit tulevat vehnästä. Vaikuttaa siltä, että lohen ravitsemuksen muutos perinteisestä ”nykyaikaiseen”, on yksi merkittävä syy sydänvikoihin.

Mitä kassilohi syö?
Aftenposten 23.8.2009
Lohen omega-3-rasvahappojen pitoisuus on pudonnut puoleen
Kasvi- ja kalaperäisen omega-3:n erot

Tohtori Tolosen kommentti

Kuopion yliopistossa nutrigenomiikkaa tutkiva Marjukka Kolehmainen sanoo Diabetes-lehdessä 9/2009: "Meille yllättävä löydös oli, että vehnää syöneessä ryhmässä inflammaatioon (tulehdukseen) liittyvien geenien ilmentyminen lisääntyi. Varmistimme tämän tuloksen vielä verenkierron tulehdustekijöiden määrästä. Matala-asteinen tulehdus on yksi avaintekijä diabeteksen kehittymisessä".

Vehnä aiheuttaa siis vakavaa haittaa sekä lohen että ihmisen aineenvaihduntaa säätävissä geeneissä. Johtopäätös: Pois vehnäinen nisu ja muut vehnäleivonnaiset ruokavaliosta!