Karnosiini estää homokysteiinin haittoja

Karnosiini estää homokysteiiniä aiheuttamasta haittaa sydämelle, valtimoille ja aivoille. Aiheesta kirjoittaa Moskovan Lomonosov-yliopiston professori A.A. Boldyrev, joka on tutkinut karnosiinia pitkään. Homokysteiinin kohoaminen veressä on useiden sydän- ja verisuonitautien sekä Alzheimerin taudin ja muiden neurologisten sairauksien riskitekijä. Samoin se aiheuttaa vaaraa normaalissa raskaudessa.

Homokysteiinin myrkylliset vaikutukset aivoissa ja verisuonissa perustuvat sen hapettumiseen homokystiinihapoksi, joka aktivoi solujen NMDA-reseptoreja (N-metyyli-D-aspartaatti-reseptoreja). Niihin kiinnittyy N-metyyli-D-aspartaatti, joka on yksi glutamaatin, aivojen tärkeimmän välittäjäaineen, kolmesta reseptorista. Niitä esiintyy lähes kaikissa keskushermoston soluissa (neuroneissa) ja ne vaikuttavat mm. oppimisen ja pitkäkestoisen muistin toimintaan (long-term potentiation, LTP). Veren homokysteiinin pitoisuus voi suurentua monesta syystä. Pitoisuus voidaan mitata helposti laboratoriossa.

Homokysteiinin hapettuessa NMDA-reseptorit aktivoituvat, solunsisäinen kalsiumpitoisuus suurenee ja syntyy myrkyllisiä vapaita radikaaleja. Solujen aineenvaihdunta kärsii. Jopa lyhytkestoinen solujen altistaminen homokysteiinille haittaa (syöpä)solujen ohjelmoitua kuolemaa.

NMDA-reseptorien löytyminen hermo- ja muissa kudoksissa (mukaan lukien immunokompetenttisolut) selittää uudella tavalla homokysteiinin terveyshaittoja. Samalla nämä havainnot auttavat ymmärtämään entistä paremmin myös karnosiinin suojavaikutuksista homokysteiiniä vastaan. Karnosiini on erinomaisen tehokas antioksidantti (hapetuksen estoaine) ja neuropeptidi (hermosolujen suojelija), joka varjelee elimistöä homokysteiinin myrkyllisyydeltä. Karnosiini edesauttaa hermovälittäjäaineiden toimintoja.

Professori Boldyrevin kokeissa raskaana olleiden rottien hoito karnosiinilla – tilanteessa, jossa ravitsemuksellisista syistä aiheutettiin homokysteiinin nousu – parantaa jälkeläisten elinvoimaisuutta ja toiminnallisia kykyjä. Raportti tukee kiinalaisten neurobiologien julkaisemia tuloksia karnosiinin hermoja suojaavasta vaikutuksesta

Boldyrev AA. Molecular mechanisms of homocysteine toxicity. Biochemistry (Mosc). 2009 Jun;74(6):589-98. PubMed

Karnosiini suojaa aivoja
Karnosiini, diabetes ja Alzheimerin tauti

Tohtori Tolosen kommentti

Käytännön ohje karnosiinin annostelusta: Ennaltaehkäisyyn 400 mg päivässä ja kroonisten tilojen hoitoon sekä kuntoilussa ja urheilussa 800–2400 mg päivässä. Parhaat karnosiinivalmisteet ovat pitkävaikutteisia ja niissä on mukana myös sinkkiä ja E-vitamiinia.