Syöpä ja ravintolisät

Ravintolisät ovat olleet kiistan aiheena vuosikymmeniä. Syöpälääkärit kieltävät yleensä potilailta kaikki ravintolisät. Uusi suuri norjalainen tutkimus osoittaa, että säännöllisesti ravintolisiä käyttävät syöpäpotilaat elävät pitempään kuin ne, jotka eivät ota ravintolisiä. Tutkimuksen julkaisee syyskuun (2009) International Journal of Cancer -lehti. Syöpäpotilaiden ja heidän omaistensa tulisi olla itse aktiivisia ja huolehtia täydentävästä ravitsemushoidosta.

Tutkimusaineisto on valtava, 68 528 syöpäpotilasta, jotka osallistuivat norjalaiseen naisten syöpätutkimukseen (Norwegian Women and Cancer). Heidän ravintolisiensä käyttöä selvitettiin kyselylomakkeella. Tulosten mukaan norjalaiset syöpäpotilaat ovat ahkeria ravintolisien käyttäjiä. Useimmat syövät kalanmaksaöljyä ja monet vitamiineja sekä hivenaineita.

Keuhkosyöpäpotilailla, jotka ovat syöneet ravintolisiä jo ennen diagnoosia, on parempi eloonjäämisen ennuste”, kirjoittaa tohtori Guri Skeien työryhmä Tromssan yliopistosta. Tulos on niin jännittävä, että he kaipaavat aiheesta lisää tutkimusta.

Tulokset viittaavat siihen, että ravintolisät parantavat ennustetta etenkin keuhkosyövässä, mutta myös rinta- ja paksusuolen syövissä. Tutkijat hämmästelevät itsekin tuloksia. Heidän potilaansa käyttivät aivan tavallisia vapaasti saatavia ravintolisiä pakkausohjeiden mukaisesti. Tutkijat kontrolloivat ns. sekoittavat tekijät, kuten tupakoinnin ja iän vaikutukset syöpäkuolemiin.

Kalaöljyn päivittäinen käyttö vähintään vuoden ajan ennen diagnoosin asettamista vähensi kuolemanriskiä 23 % kaikilla kiinteisiin kasvaimiin sairastuneilla ja 44 % keuhkosyöpään sairastuneilla. Muiden (tässä tutkittujen) ravintolisien (kuin kalaöljyn) käyttö päivittäin tai ajoittain vähensi 30–45 % keuhkosyöpäpotilaiden riskiä kuolla tautiinsa. Parhaan suojan antoi kalaöljyn ja muiden ravintolisien yhdistelmä.

Ennen vai jälkeen diagnoosin?
Jos ravintolisien käyttö on tärkeintä diagnoosin jälkeen, niin siinä tapauksessa meidän tuloksemme pikemminkin aliarvioivat ravintolisien vaikutusta. Vain osa potilaistamme oli aloittanut niiden käytön diagnoosin saatuaan. Toisaalta, jos ravintolisiä tarvitaan tiettynä annoksena ja pitkän aikaa, jotta vaikutus tulisi esille eloonjäämisenä, voi niiden käyttö olla tehokkainta ennen diagnoosia”, pohtivat tutkijat.

Norjalaisraportti vahvistaa vuonna 2006 julkaistua 44 syöpäpotilaan italialaistutkimusta, jonka mukaan syöpäpotilas hyötyy antioksidanttien käytöstä ruoan lisänä. Karnosiini estää mm. aivokasvaimen (glioblastooma) kasvua (Rybakovan ym. 2015).

Skeie G, Braaten T, Hjartåker A, et al. Cod liver oil, other dietary supplements and survival among cancer patients with solid tumours. International Journal of Cancer. September 2009;125(5)1155-1160 Abstract
Rybakova YS, Kalen AL, Eckers JC, et al. [Increased manganese superoxide dismutase and cyclin B1 expression in carnosine-induced inhibition of glioblastoma cell proliferation]. Russian. Biomeditsinskaia Khimiia. 2015 Jul;61(4):510-518. doi: 10.18097/PBMC20156104510.


Tohtori Tolosen kommentti

Monien suomalaisten lääkäreiden kielteinen suhtautuminen ravintolisiin johtuu ennakkoluulosta ja tietämättömyydestä. Heidän tulisi saada ensi tilassa koulutusta ravintolisien käytössä, kuten amerikkalaiset lääkärit ja hoitajat ovat juuri toivoneet (lue raportti). Nykykäytäntö, jossa lääkäri kieltää potilaaltaan ravintolisät, on potilaan edun vastainen. Tutkimusten mukaan syöpäpotilas hyötyy monista ravintolisistä, kuten alla olevista linkeistä ilmenee.

Probiootteja syöpäpotilaalle
Omega-3-rasvahapot ehkäisevät syöpää
Syöpäprofessori Tisdale suosittaa EPAa 2 g päivässä
D-vitamiini ja syöpätaudit
Ubikinoni ja syöpätaudit
Berberiini ja syöpätaudit
Karnosiini voi estää syövän leviämistä
Nestemäinen hainrustouute ehkäise syöpää
Syöpätautien täydentävä ravitsemushoito – tri Tolosen katsaus