Raskausaikana nautittu kalaöljy ehkäisee lapsen allergiaa

Kalaöljykapseleiden nauttiminen raskausaikana vähentää syntyvän lapsen riskiä sairastua ruoka-allergioihin ja allergiseen ihottumaan, osoittaa ruotsalaistutkimus. Se vahvistaa aikaisemmin muun muassa Australiasta julkaistuja raportteja, joiden mukaan äidin nauttima kalaöljy suojaa lasta allergioilta pitkään.

Tohtori Catrin Furuhjelmin työryhmä Linköpingin yliopistosta kutsui tutkimukseen 145 odottavaa naista, joilla itsellään, puolisolla tai aikaisemmin syntyneillä lapsella oli allergioita. Raskaana olevat naiset saivat 25. raskausviikosta alkaen joko lume- tai kalaöljykapseleita (päiväannoksessa yhteensä 1600 mg EPAa ja 1100 mg DHA:ta).

Kalaöljyhoito oli tehokkaampaa kuin lume. Kalaöljyryhmän lapsista vain 2 % sairastui ensimmäisen elinvuotensa aikana ruoka-aineallergioihin, kun lumeryhmässä osuus oli peräti 15 %. IgE-riippuvaista ihottumaa ilmeni vastaavasti 8 % kalaöljyä ja 24 % lumetta saaneiden äitien lapsilla. Kalaöljyä saaneiden äitien lapsille kehittyi 16 % vähemmän ihottumia ja 13 % vähemmän ruoka-aineallergioita kuin lumetta saaneiden äitien lapsille.

Tämä satunnaistettu kaksoissokkotutkimus osoittaa, että [kalaöljyn] omega-3-rasvahappojen nauttiminen ravintolisänä raskauden ja imetyksen aikana voi vähentää lapsen riskiä sairastua kananmuna-allergiaan ja IgE-välitteiseen ihottumaan ensimmäisen elinvuoden aikana”, kirjoittavat tutkijat Acta Paediatrica -lehdessä. Immunoglobuliini E (IgE) on pääasiallinen allergiseen reaktioon liittyvä vasta-aine.

Löydöksemme viittaavat siihen, että omega-3-rasvahapot EPA ja DHA estävät IgE-vasta-aineiden muodostusta aikaisin elämässä”, kirjoittaa Furuhjelmin työryhmä. Sekä EPA että DHA voivat lisätä immuunisolujen kalvojen nestemäisyyttä ja vähentää omega-6-rasvahappohin kuuluvan arakidonihapon (AA) määrää soluissa. AA:n aineenvaihdunnan estäminen tuottaa vähemmän tulehdusta aiheuttavia sytokiineja, jolloin lasten allergiariski pienenee, sanovat tutkijat. EPA on tunnetusti tehokas AA:n kilpailija ja vastavaikuttaja. Lisäksi tutkijat muistuttavat, että EPA ja DHA tuottavat elimistössä bioaktiivisia rasvoja (lipidejä), lipoksiineja, neuroprotektiineja ja resolviineja, mutta he eivät ole varmoja mikä merkitys niillä on nyt saatuihin tuloksiin.

Tutkimus vahvistaa alati kasvavaa näyttöä omega-3-rasvahappojen (erityisesti EPAn ja DHA:n) suotuisista terveysvaikutuksista. Kuluttajat ovat yhä enemmän tietoisia siitä, että kalaöljy suojaa valtimoita ja sydäntä ja ehkäisee muistin ja muiden kognitiivisten toimintojen heikkenemistä.

Ruoka-aineallergiat yleistyvät
EU:ssa 8 % lapsista kärsii ruoka-aineallergioista, ilmoittaa European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients' Associations. Yleisimpiä aiheuttajia ovat gluteeni, kala, äyriäiset, kananmuna, soijapavut, maito ja meijerituotteet, mukaan lukien laktoosi, sekä pähkinät, selleri, sinappi, seesamin siemenet ja viinien sulfiitit.

Furuhjelm C, Warstedt K, Larsson J, et al. Fish oil supplementation in pregnancy and lactation may decrease the risk of infant allergy. Acta Paediatrica. Published online ahead of print,doi: 10.1111/j.1651-2227.2009.01355.x

Tohtori Tolosen kommentti

Kalaöljyn rasvahapot, etenkin EPA, auttavat myös astmassa, osoittaa amerikkalainen tutkimus. Omituista kyllä, allergiaprofessori Tari Haahtela väittää Kauneus ja terveys -lehdessä (8/2009, sivu 33), ettei kalaöljyn omega-3-rasvahapoista ole tutkimuksia astmassa. Näin huonosti professori Haahtela lukee oman alansa tiedelehtiä.

Raskausajan ravintolisät
EPA auttaa rasitusastmassa