Diabetes, hermovaurio ja triglyseridit

Diabetes aiheuttaa lisätautina hermovauriota (neuropatia diabetica). Uuden tutkimuksen mukaan diabeetikon veren kohonneet triglyseridit ennakoivat neuropatian syntyä. Tämäkin havainto puoltaa etyyliesteröidyn kalaöljyn käyttöä diabeetikon ravintolisänä, sillä se alentaa tehokkaasti triglyseridejä.

Tutkimukseen osallistui 427 diabeetikkoa, joille oli kehittynyt hermovaurio. Mitä suurempi oli seerumin triglyseridien pitoisuus, sitä vaikeampi oli myös neuropatia. Sitä vastoin kolesteroli- ja sokeripitoisuudet eivät liittyneet neuropatian riskiin tässä aineistossa.

Seerumin kohonnut triglyseridien pitoisuus ennustaa suurella todennäköisyydellä hermokudoksen säikeiden katoa, mikä johtaa hermovaurioon. Tutkijat kehottavat diabeetikkoja noudattamaan terveellistä ruokavaliota ja harrastamaan säännöllistä kuntoliikuntaa.

Wiggin TD, Sullivan KA, Pop-Busui R, et al. Elevated Triglycerides Correlate with Progression of Diabetic Neuropathy. Diabetes. Published before print print May 1, doi: 10.2337/db08-1771


Tohtori Tolosen kommentti

Triglyseridien viitearvon yläraja on 2 mmol/l. Uuden polven etyyliesteröity kalaöljy (E-EPA yksin tai E-EPA + E-DHA -yhdistelmä) alentaa erittäin tehokkaasti kohonneita triglyseridejä, keskimäärin noin 45 %. Sitä vastoin kolesterolin alentamiseen määrätyt lääkkeet, statiinit, eivät alenna niitä juuri lainkaan. E-EPA + E-DHA alentaa hyvin myös alipoproteiineja, jotka ovat usein kohonneet diabeetikolla (lue raportti). Suomalainen Lääkäriseura Duodecim ja Sisätautilääkäreiden Yhdistys ry lisäsivät kalaöljyn valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suositukseen 29.4.2009. Triglyseridien alentamiseen suositellaan 2–4 g/vrk kalaöljyn omega-3-rasvahappoja (EPA ja DHA).

E-EPA vähentää diabeetikon sydäntaudin riskitekijöitä
Kalaöljy otettiin mukaan valtimotautien Käypään hoitoon
Duodecim selostaa lääkäreille E-EPA-tutkimusta
Kalaöljykapseli voi pelastaa sydänpotilaan hengen
E-kalaöljyn "uusia" vaikutustapoja verisuonissa

Diabeettistä hermovaurioita voidaan tutkimusten mukaan ehkäistä ja lievittää myös benfotiamiinilla, kuten alla olevista linkeistä käy ilmi. Benfotiamiinin tarvittava päiväannos on 300 mg jatkuvassa käytössä.

Benfotiamiini, diabeetikon tärkeä ravintolisä