Kalaöljy: saantisuositus tulossa?

Vitamiinien ja hivenaineiden päivittäisestä saannista on annettu viranomaissuosituksia 1940-luvulta alkaen, mutta omega-3-rasvahappojen suositukset puuttuvat yhä. Johtavat amerikkalaiset ja kanadalaiset sydänspesialistit ovat nyt käyneet läpi kalaöljyn sydänvaikutuksista julkaistut tutkimukset ja päättelevät, että EPA- ja DHA-rasvahapot ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja ja jarruttavat niiden etenemistä. Raportissa esitetään kalaöljyn omega-3:lle päivittäiseksi saantisuositukseksi 250–500 mg, mikä on 5–10 kertaa enemmän kuin mitä ruoasta saadaan keskimäärin. Lisäyksen uskotaan vähentävän sydäntautien riskiä. Suomessa kalaöljyn omega-3-rasvahapot lisättiin huhtikuussa 2009 valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suositukseen. Kohonneiden triglyseridien alentamiseen suositellaan 2–4 grammaa päivässä.

Vuonna 2002 amerikkalainen Institute of Medicine (IOM) päätteli, ettei kalaöljyn kahden tärkeimmän omega-3-rasvahapon, EPAn ja DHA:n sydänvaikutuksista ollut vielä niin paljon näyttöä, että olisi voitu antaa saantisuositusta. Nyt uusi työryhmä nimeltään Technical Committee on Dietary Lipids of the International Life Sciences Institute of North America kokoontui 4.–5.6.2009 ja arvioi näytön uudelleen sydäntautien, syövän ja ikääntymiseen liittyvän dementian kannalta. Työryhmän raportti julkaistiin Journal of Nutrition -lehden supplementtina.

Tiedemiehet tulivat siihen tulokseen, että EPAn ja DHA:n merkitys sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa on osoitettu kiistattomasti, mutta näyttö on vielä vajavaista syövän ja tylsistymisen ehkäisyn kannalta. Kannanotto lisää vaatimuksia omega-3:n saantisuosituksen antamisesta sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa.

Sydäntaudit
Työryhmä kävi läpi yli 15 etenevää väestötutkimusta, joihin oli osallistunut terveitä ihmisiä, yhden tapaus-verrokkitutkimuksen ja neljä laajaa satunnaistettua kaksoissokkotutkimusta, joissa oli annettu kalaöljyä terveille ja sydänpotilaille sekä useita kokeellisia tutkimuksia ihmisillä ja eläimillä. Näistä raporteista saatu näyttö osoittaa, että kohtuullinen EPAn ja DHA:n käyttö ruoan lisänä vähentää merkittävästi sydänkuoleman riskiä.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapoista saatu tieteellinen näyttö sydäntautien ehkäisyssä on vahvempaa kuin muista ravintotekijöistä – joille on annettu saantisuositukset – olemassa olevan näyttö, mukaan lukien ravinnon kolesteroli ja ravintokuitu, kirjoittavat asiantuntijat. Sydänkuolemien ehkäisemiseksi Yhdysvalloissa ja lähes kaikissa muissa kehittyneissä maissa tämän hetkinen näyttö puoltaa EPA + DHA -suositusta, joka on 250–500 mg päivässä. [Vertailun vuoksi: Suomalaiset saavat ruoastaan keskimäärin alle 100 mg päivässä.] Verenpainetaudin ehkäisemisessä, sydämen syketiheyden vaihtelun suhteen ja triglyseridien alentamisessa näyttö on ”vaatimattomampaa” (“more modest”), raportissa sanotaan.

Syöpätautien ja dementian ehkäisy
Näyttö kalaöljyn omega-3-rasvahappojen suojavaikutuksista syövässä ja dementiassa on “lupaavaa, mutta rajallista” (“promising but limited”), sanoo työryhmä. Väestötutkimukset viittaavat siihen, että yksi kala-ateria viikossa voi vähentää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin, dementiaan ja henkisen suorituskyvyn laskuun. Lisäksi koe-eläintutkimukset ja biologiset mekanismit tukevat käsitystä, jonka mukaan omega-3-rasvahapot voivat suojata aivoja ja hermostoa ikääntymiseen liittyvältä rappeutumiselta. Kudosten suurikaan DHA-pitoisuus ei näytä johdonmukaisesti ehkäisevän Alzheimerin tautia eikä vanhenemiseen liittyviä muita henkisen tason heikkenemisiä, sanovat tiedemiehet.

Yhdysvalloissa ja Euroopassa on käynnissä useita primaari- ja sekundaariehkäisyhankkeita, jotka tulevat valaisemaan asiaa. Tarvitaan lisää tutkimusta, joka selvittää erilaisten EPA-, DHA- ja ALA-annosten ja omega-6/omega-3-rasvahappojen suhteen vaikutuksia [terveyteen]”, tutkijat kirjoittavat. Ravinnon EPAn ja DHA:n ja syöpätautien välisessä suhteessa ei ole selvää yhteyttä, he päättelevät. Työryhmä korostaa, ettei EPA+DHA-yhdistelmän nauttimisesta ruoan lisänä tässä mainittuina annoksina ole mitään haittaa.

William S. Harris, Dariush Mozaffarian, Michael Lefevre, Cheryl D. Toner, John Colombo, Stephen C. Cunnane, Joanne M. Holden, David M. Klurfeld, Martha Clare Morris, and Jay Whelan Towards Establishing Dietary Reference Intakes for Eicosapentaenoic and Docosahexaenoic Acids. The Journal of Nutrition. First published online February 25, 2009; doi:10.3945/jn.108.101329.

Tohtori Tolosen kommentti

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA vähentävät alipoproteiineja ja ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat hiljaista kroonista tulehdusta (inflammaatiota). Se on syytekijänä kaikissa kroonisissa sairauksissa valtimotaudeista diabetekseen ja masennukseen. Muutkin tutkijat vaativat saantisuostusten antoa. Näyttö kalaöljyn edullisista terveysvaikutuksista vahvistuu päivä päivältä.
Chapkin RS, Kim W, Lupton JR, McMurray DN. Dietary docosahexaenoic and eicosapentaenoic acid: Emerging mediators of inflammation. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2009 Jun 5. Epub ahead of print


Aiheeseen liittyviä uutisia ja katsauksia
Suomessa omega-3:t tulivat valtimotautien käypään hoitoon
Ravinnon omega-6/omega-3-rasvahappojen suhde
Omega-3-rasvahappoja sydämen vajaatoiminnan hoitoon
Uutta tietoa sydäninfarktista – katsaus
Kardiologit: Kalaöljykapseli voi pelastaa sydänpotilaan hengen
Sydänpotilaan veressä on liian vähän omega-3-rasvahappoja
Duodecim selostaa lääkäreille E-EPA-tutkimusta