Polven nivelrikko: D-vitamiini ehkäisee

Seerumin vähäinen D-vitamiinin pitoisuus (alle 50 nmol/l) lisää riskiä sairastua polven nivelrikkoon, ilmenee uudesta australialaisesta tutkimuksesta. D-vitamiinin puute lisää ikääntyvien ihmisten nivelruston katoa, kirjoittavat tutkijat Arthritis & Rheumatism –lehden toukokuun numerossa (2009).

"Rustokato on nivelrikon tärkein löydös”, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Changhai Ding Reuters Healthin haastattelussa. "Siinä vaiheessa, kun potilas tulee polvinivelen vaihtoon, on jo 60 prosenttia rustosta hävinnyt. D-vitamiinin riittävä saanti voi kuitenkin viivästyttää polvileikkauksen tarvetta, hän lisää.

Dingin johtamassa tutkimuksessa runsas D-vitamiinin saanti vähensi polvinivelen ruston katoa noin 1,5 prosentilla vuodessa verrattuna vähän D-vitamiinia saaviin ihmisiin.

Tutkijat analysoivat D-vitamiinia potilaiden verestä ja mittasivat röntgenlaitteella polven ruston volyymiä. Aineistona oli 880 naista ja miestä, iältään 51-79 vuotta. Samat tutkimukset uusittiin kolme vuotta myöhemmin 353 henkilölle. Näistä ihmisistä 58 prosentilla todettiin polven rustossa nivelrikon pahenemiseen viittaavia muutoksia, ja puolet potilaista valitti polvikipuja. Kipuja esiintyi sekä tutkimuksen alussa että 3 vuoden seurannassa eniten niillä henkilöillä, joilla oli vähiten D-vitamiinia veressään.

Tutkijat päättelivät, että D-vitamiinilla on tärkeä merkitys ruston aineenvaihdunnassa ja että D-vitamiinin puute voi ennustaa polvinivelen rustokatoa ajan oloon.

Ding C, Cicuttini F, Parameswaran V, et al. Serum levels of vitamin D, sunlight exposure, and knee cartilage loss in older adults: The Tasmanian older adult cohort study. Arthritis & Rheumatism 2009;60(5) 1381-1389 Abstract

Tohtori Tolosen kommentti

Yli 90 % suomalaisista potee piilevää D-vitaminin puutetta. Vain ani harvalla on seerumissaan edes 50 nmol/l, jota australialaiset pitävät liian vähäisenä määränä. Optimaalinen pitoisuus on 80-140 nmol paikkeilla. Siihen päästään vain ottamalla D-vitamiinia reilusti (25–50 mikrogrammaa, µg) purkista.

Nykyinen D-vitamiinin saannin viranomaissuositus on 7,5 µg/vrk 2–60-vuotiaille ja 10 µg/vrk yli 60-vuotiaille. Pekka Puska lupaili Ilta-Sanomissa (20.5.2009), että suositusta korotetaan syksyllä 2009. D-vitamiinia on mm. E-EPA-nimisessä kalaöljyssä.

Tutkimus: E-EPA auttaa niveltulehdukseen