EPA-rasvahappo ehkäisee ja korjaa rasvamaksaa

Puhdasta eikosapentaeenihapon etyyliesteriä eli E-EPAa valmistava japanilainen jättiyhtiö Mochida Pharmaceutical Company Limited on tutkinut omassa laboratoriossaan rasvan kertymistä maksaan hiirillä, joille syötettiin runsaasti rasvaa ja sokeria (sukroosia). Niille kehittyi alkoholiin liittymätön rasvamaksa, englanniksi non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). Silloin maksaentsyymit (ASAT ja ALAT), triglyseridit ja vapaat radikaalit (hapetusstressi) lisääntyivät ja adiponektiinin määrä väheni. E-EPAn anto korjasi näitä muutoksia ja lisäsi myös maksan DHA-rasvahapon pitoisuutta.

E-EPA vähensi myös maksan mRNA:n ilmentymistä ja tuman valkuaisen proteiinia nimeltään sterol regulatory element binding protein-1c (SREBP-1c). Muutos heijastui rasvaa tuottavien (lipogeenisten) geenien toiminnassa; tällaisia geeniä olivat asetyyli-CoA-karboksylaasi-alfa (ACCalpha), rasvahapposyntetaasi, stearoyyli-CoA- desaturaasi 1 (SCD1) ja glyseroli-3-fosfaatti-asyylitranferaasi (GPAT), joita SREBP-1c säätää.

”Tulokset viittaavat siihen, että rasvan kertymisestä johtuvaa rasvamaksaa voidaan ehkäistä EPA-rasvahapolla”, kirjoittavat tutkijat huhtikuun Biochimica et Biophysica Acta -lehdessä (1). Sama tutkimus raportoidaan myös rasvahappotutkijoiden ammattilehdessä (2).

Tämäkin havainto puoltaa E-EPA käyttöä ylipainoisten ja diabetesta sairastavien henkilöiden ravintolisänä. Japanissa lääkärit määräävätkin yleisesti E-EPAa diabeetikoille (lue lisää).

Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan kertymistä maksan soluihin. Maallikkojen mielikuvissa rasvamaksan syy on yleensä liika alkoholin käyttö, mutta rasvaa kertyy myös muusta syystä, jolloin puhutaan alkoholiin liittymättömästä rasvanmaksasta. Se on hyvin tavallinen, ja se yleistyy koko ajan yhdessä lihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen kanssa. Rasvan kertymisen syiden selvittäminen ja niiden keinojen etsiminen, joilla maksan rasvaa voitaisiin vähentää, ovat nykyisin myös diabetestutkijoiden työsarkaa. Rasvan kertyminen maksaan lisää insuliiniresistenssin riskiä (Diabetes.fi).

Englantilainen kliininen tutkimus vahvisti, että väkevöity ja puhdistettu 90-porosenttinen kalaöljy tehoaa alkoholista riippumattomassa rasvamaksassa (2016). 17 erillistutkimuksen meta-analyysi vahvistaa nämä käsitykset (de Castro ja Calder 2017).

1. Kajikawa S, Harada T, Kawashima A, et al. Suppression of hepatic fat accumulation by highly purified eicosapentaenoic acid prevents the progression of d-galactosamine-induced hepatitis in mice fed with a high-fat/high-sucrose diet. Biochim Biophys Acta. 2009 Apr;1791(4):281-8. PubMed
2. Kajikawa S, Harada T, Kawashima A, et al. Highly purified eicosapentaenoic acid prevents the progression of hepatic steatosis by repressing monounsaturated fatty acid synthesis in high-fat/high-sucrose diet-fed mice. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2009 Mar 26. PubMed
3. de Castro GS, Calder PC. Non-alcoholic fatty liver disease and its treatment with n-3 polyunsaturated fatty acids. Review. Clinical Nutrition. 2017 Jan 19. pii: S0261-5614(17)30011-0. doi: 10.1016/j.clnu.2017.01.006.

Usein esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia E-EPAsta
E-EPA hyödyllistä C-hepatiitin hoidossa