Karnosiini ja EPA ehkäisevät tulehdusta ja syöpää aiheuttavia sytokiineja

Karnosiini on biologisesti aktiivinen peptidi,jolla on elimistössä hyvin monenlaisia edullisia vaikutuksia terveyteen. Uusien tutkimusten mukaan karnosiini ehkäisee tulehdusta ja syöpää aiheuttavaa sytokiinia, interleukiini 8:a (IL8:a). Omega-3-rasvahapot puolestaan tuottavat resolviineja, dokosatrieenejä ja protektiineja, jotka myös estävät IL8:aa ja useita muitakin "pahoja" sytokiineja. Näiden kahden ravintolisän – karnosiinin ja E-EPAn – yhtaikainen käyttö on suositeltavaa, koska ne näyttävät vahvistavan ihmisen puolustuskykyä kaikkia kroonisia sairauksia vastaan.

Karnosiinia ja muita biologisesti aktiivisia peptidejä tutkitaan vilkkaasti niin lännessä kuin idässä. Amerikkalaiset sydänlääkärit osoittivat äsken, että karnosiini vahvistaa sydäntä ja alentaa kohonnutta verenpainetta (lue raportti). Nyt japanilaiset tiedemiehet ovat havainneet, että karnosiini ehkäisee tulehdusta jo ennen kuin se ehtii imeytyä suolesta verenkiertoon.

Karnosiini estää tulehdussytokiinien syntyä suolen limakalvon epiteelisoluissa, jotka on altistettu hapetusstressille, kirjoittavat tutkijat (1, 2). Karnosiini alkaa vaikuttaa suolen limakalvolla paikallisesti jo ennen kuin se edes ehtii ilemtyä vereen. Hapetusstressi vallitsee kaikissa kroonisissa suolistotaudeissa, kuten ärtynyt paksusuoli, Crohnin tauti ja haavainen paksusuolen tulehdus. Brittitutkijat suosittavatkin Crohnin tautiin antioksidantteja (joista karnosiini on ylivoimaisesti paras). Hapetusstressi on yleinen kaikissa muissakin sairauksissa Alzheimerin taudista masennukseen ja syöpään.

Syöpätaudit

Karnosiini estää erityisesti "pahaa" tulehdussytokiinia nimeltään interleukiini 8 (IL8). Estovaikutus on sitä suurempi, mitä suurempi karnosiiniannos (2). IL8:aa syntyy kudoksissa tuumorinekroositekijä alfan (TNF-) vaikutuksesta.

Syöpä on tulehdustauti, jonka synnyssä ja etenemisessä IL8:lla on suuri merkitys (Nature Medicine 2005;11,1-12). IL8 on paitsi proinflammatorinen myös angiogeneeninen sytokiini; se siis kasvattaa patologisia udisverisuonia ja edistää syövän kasvua ja leviämistä muualle elimistöön. IL8-mittausta käytetään Suomessakin syöpätautien diagnostiikassa; IL8 mitataan veriplasmasta tai syljestä. Syöpään sairastuneilla on kohonneita pitoisuuksia. Uuden tutkimuksen mukaan keuhkosyövässä ovat koholla sekä IL6 että IL8 ja toisen tutkimuksen mukaan IL8 on koholla melanomassa. Erään paksusuolisyöpää koskevan tutkimuksen valossa IL8 > 339 pg/ml merkitsee, ettei tauti (95 % todennäköisyydellä) ole levinnyt imusolmukseisiin.

Karnosiini siis vähentää monen eri syövän riskiä, kasvua ja leviämistä. Karnosiinia (ja etyyli-EPAa) voidaan hyvällä syyllä suositella syövän täydentävään hoitoon.

Angiogeneesi: Syöpäsolut lähettävät signaaleja lähellä kulkeviin verisuoniin, jotka kasvattavat uusia suonia tuomaan happea ja ravintoa syöpäsoluille. Syöpä pääsee leviämään uudisverisuonten kautta muualle elimistöön. Sytokiinit edistävät, mutta karnosiini ja nestemäinen hainrustouute estävät angiogeneesiä.

Toinen IL-8:aa, ja muita "pahoja" sytokiineja estävä luonnosaine on kalaöljyn EPA-rasvahappo. Näin todetaan muun muassa Illinoisin yliopiston tutkimuksessa. EPAlla on osoitettu monia muitakin syövän kasvua ja leviämistä estäviä vaikutustapoja, kuten alla olevista linkeistä ilmenee. Se vaimentaa mm. NF-kappaB:tä. EPAa saa Suomessa 70- ja 90-prosenttisina hyvin puhdistettuina tiivisteinä.

Sydäntaudit

Kohonnut homokysteiini lisää IL8:n eritystä soluissa ja kudoksissa. Homokysteiini sinänsä kiihdyttää valtimonkovetustautia ja heikentää muistia; nyt siis tiedetään, että se lisää myös tulehdusta. Toisaalta runsas antioksidanttien (1 000 mg C-vitamiinia ja 800 mg E-vitamiinia) nauttiminen ruoan lisänä kumoaa tämä homokysteiinin vaikutuksen (J Intern Med. 2004). Ennestään tiedetään, että foolihappo, B6- ja B12-vitamiini estävät homokysteiinin kertymistä. Nyt julkaistut japanilaistutkimukset auttavat osaltaan ymmärtämään, kuinka vitamiiniantioksidanteista ja karnosiinista on hyötyä sydän- ja verisuonitautien sekä dementian ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa.

Ennestään tiedetään, että omega-3-rasvahapot suojaavat sydäntä ja verisuonia. Pelkkään kolesteroliin tuijotus on historiaa.

Karnosiini sydän- ja verisuonitaudeissa

Diabetes

Karnosiini ja EPA tehostavat insuliiniherkkyyttä ja ehkäisevät glykaatiota ja sen seurauksena syntyviä haitallisia ja vanhentavia muutoksia kudoksissa. EPA tehostaa glukkosia kuljettavan geenin CD36FAT ilmentymistä, mikä auttaa sokeria siirtymään verestä lihaksiin poltettavaksi energiaksi. EPA tehostaa rasvojen beeta-oksidaatiota rasvasoluissa eli adiposyyteissä (lue lisää).

Ihotaudit

Tutkimuksen mukaan auringonvalon polttavat UVB-säteet lisäävät ihossa tuumorinekroositekijä alfan (TNF-) tuotantoa, mikä puolestaan stimuloi IL8:n synteesiä ihon keratinosyyttisoluissa. Suun kautta nautittu EPA-rasvahappo pääsee keratinosyytteihin, jossa se vähentää IL8:n pitoisuutta 66 % (5). E-EPAa ja karnosiinia voidaan siis suositella sisäiseksi suojatekijäksi auringonpalvojille ja myös ihon tulehdustaudeista kärsiville, kuten atooppista ihottumaa sairastaville.

Munuaistaudit

Munuaistauteja tutkivat tiedemiesryhmät suosittavat nyt yleisesti EPA-rasvahapon käyttöä ravintolisänä, koska se vaimentaa tulehdussytokiineja ja toimii antioksidanttina. Esimerkkinä monista tällaisista artikkeleista J Nutr Biochem. 2006 ja Kidney International 2006 (klikkaa lehtien nimiin).

Mitä sytokiinit ovat?

Ne ovat pienen molekyylipainon proteiineja, jotka koostuvat 70–100 aminohappojäänteestä. Niitä erittävät monet ihmisen solut, mm. sidekudossolut (fibroblastit), makrofagit ja endoteelisolut joutuessaan kosketuksiin erilaisten ärsykkeiden kanssa. Tällaisia ärsykkeitä ovat virukset, bakteerit, kasvutekijät ja interferonit. Sytokiinit kuljettavat signaaleja soluista toiseen ja ne välittävät tulehdusta kaikissa kroonisissa taudeissa (esim. astmassa). Siksi kaikki krooniset taudit ovat tulehdussairauksia. Ne edistävät angiogeneesiä ja syöpäsolujen kasvua ja leviämistä elimistössä.

Omega-3-rasvahapoista syntyy elimistössä pienen pieniä tulehdusta ehkäiseviä nanomolekyylejä nimeltään resolviinit, dokosatrieenit. maresiinit ja protektiinit (Serhan ym. 2015). Sytokiineista löytyy lisätietoa suomeksi esim. googlesta. Valitettavasti kestää 2–5 vuotta ennen kuin lääkärit alkavat soveltaa uusia tutkimustietoja potilaittensa hoitoon.


Syöpä on tulehdustauti
Karnosiini suojaa sydäntä sytostaatin haitoilta
Karnosiini – perusteellinen katsaus
Karoliininen instituutti: Kalaöljy ehkäisee syöpää
Kalaöljyn omega-3-rasvahapot syöpätaudeissa
Astma ja sytokiinit
Insuliini lisää Alzheimerin taudin riskiä

1. Shimizu M. Food-derived peptides and intestinal functions. Biofactors. 2004;21(1-4):43-7[Abstract]
2. Son DO, Satsu H, Kiso Y, Shimizu M. Characterization of carnosine uptake and its physiological function in human intestinal epithelial Caco-2 cells. Biofactors. 2004;21(1-4):395-8.[Abstract]

3. Rosenkilde MM, Schwartz TW. The chemokine system -- a major regulator of angiogenesis in health and disease. APMIS. 2004;112(7-8):481-95 [PubMed]
4. Chaudhary A, Mishra A, Sethi S. Oxidized omega-3 fatty acids inhibit pro-inflammatory responses in glomerular endothelial cells. Nephron Exp Nephrol. 2004;97(4):e136-45. [PubMed]
5. Storey A, McArdle F, Friedman PS et al. Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid Reduce UVB- and TNF-alpha-induced IL-8 Secretion in Keratinocytes and UVB-induced IL-8 in Fibroblasts. J Invest Dermatol. 2005 Jan;124(1):248-55 [PubMed].
6. Sierra S, Lara-Villoslada F, Olivares M, et al. La expresión de IL-10 interviene en la regulación de la respuesta inflamatoria por los ácidos grasos omega 3. Nutr Hosp. 2004;19(6):376-82.[English Abstract] [Free Full Text]
7. Serhan CN, Chiang N, Dalli J. The resolution code of acute inflammation: Novel pro-resolving lipid mediators in resolution. Review. Seminars in Immunology. 2015 Apr 6. pii: S1044-5323(15)00012-3. doi: 10.1016/j.smim.2015.03.004.