E-vitamiini hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä

Alzheimerin tautia poteville henkilöille lääkityksen lisänä annettu E-vitamiini hidastaa taudin kulkua, raportoitiin huhtikuussa 2009 Amerikan geriatriayhdistyksen (American Geriatrics Societyn) tieteellisessä kokouksessa. Lupaava hoitokoe tehtiin Bostonissa Massachusetts General Hospitalissa.

E-vitamiinihoitoa annettiin keskimäärin yli kolme vuotta, jolloin sen edut kävivät ilmeiseksi. Aikaisemmissa vuoden kestäneissä tutkimuksissa hyöty ei tullut esille, sanoo uutta tutkimusta johtanut Michael Flaherty Medscape Internal Medicinen haastattelussa. "Monet neurologit määräävät Alzheimer-potilailleen E-vitamiinia, mutta sen hyötyä ei ole näytetty toteen aikaisemmin. Me havaitsimme että E-vitamiini on lupaava [ravintolisä] tässä taudissa”, Flaherty huomauttaa.

Testiin osallistui 540 potilasta, 324 naista ja 216 miestä, iältään keskimäärin lähes 74 vuotta. Kaikki saivat lääkityksenä jotakin seuraavista kolestesteraasin estäjistä: donepetsiliä, rivastigmiiniä tai galantamiinia. Lisäksi 208 potilasta sai 800–2000 mg päivässä E-vitamiinia, 49 potilasta tulehduskipulääkettä, mutta ei E-vitamiinia. 177 potilasta sai sekä tulehduskipulääkettä että E-vitamiinia; 106 potilasta (verrokit) ei saanut niistä kumpaakaan.

Potilaiden kognitiivisia tietoja ja taitoja sekä elämänlaatua testattiin puolen vuoden välein Blessed Dementia Scale's Information-Memory-Concentration – ja Weintraub Activities of Daily Living (ADL) Scale –menetelmillä. E-vitamiiniryhmässä kognitiiviset taidot heikkenivät merkitsevästi vähemmän kuin verrokeilla. Tulehduslääkitys näytti niinikään hidastavan dementian etenemistä. E-vitamiinin ei raportoitu aiheuttaneen sivuvaikutuksia, vaikka päiväannos olikin suuri.

Muutama vuosi sitten varoiteltiin suurista (yli 400 mg:n) E-vitamiinin päiväannoksista. Yksi varoittelijoista, Sharon Brangman, Central New York Alzheimer's Disease Centerin johtaja, kommentoi nyt raportoitua tutkimusta: "Emme tiedä, onko hyöty riskin arvoinen. Emme suosittele yli 400 mg:n päiväannoksia. Tarvitaan lisää tutkimusta”.

Tutkimusta rahoittivat Yhdysvaltain terveysvirasto, Massachusetts Alzheimer's Disease Research Center ja American Federation for Aging Research.

American Geriatrics Society (ASG) 2009: Abstract A117. Presented April 30, 2009. Mediscape.com

Tohtori Tolosen kommentti

Suomessa ei ole käytössä tässä tutkimuksessa annettuja vahvoja E-vitamiinivalmisteita eikä –annoksia. Eräissä karnosiinivalmisteissa on mukana E-vitamiinia ja sinkkiä, mutta vain Suomen viranomaisten sallima määrä. Vahvaa karnosiinia – joka itsessään on monessa suhteessa E-vitamiinia tehokkaampi ja monipuolisempi aivoja suojaava ravintolisä – saa vapaasti terveyskaupoista, apteekeista ja markettien luontaistuoteosastoilta.

Karnosiinin ja E-vitamiinin vertailua
Karnosiini, diabetes ja Alzheimerin tauti
Karnosiini torjuu Alzheimerin taudin perusmekanismeja
Näin karnosiini suojaa aivoja