Kolesterolilääkkeet taas otsikoissa

Maailmalla on noussut kohu kolesterolia alentavien lääkkeiden, statiinien, uusista sivuvaikutuksista, joista lääkärit eivät ole tietoisia tai eivät mielellään kerro potilailleen. Uuden tutkimuksen mukaan statiinit estävät hermovälittäjäaineiden vaikutuksia aivosoluissa ja voivat sen vuoksi heikentää muistia ja älykkyyttä, aiheuttaa painajaisunia, masentuneisuutta ja jopa itsemurha-ajatuksia.

Iowa State Universityn tutkimuksen mukaan statiinit estävät kolesterolin elintärkeitä vaikutuksia aivosoluissa haittaamalla hermonvälittäjäaineiden – serotoniinin, dopamiinin ym. – toimintoja. Statiinien käyttö vähentää viisinkerroin aivojen neurokemiallisten yhdisteiden aktiivisuutta, kirjoittavat tutkijat arvostetussa julkaisussa Proceedings of The National Academy of Sciences (PNAS). Tulokset vahvistavat vuonna 2005 Framinghamin tutkimuksessa havaittua asiaa: Kolesterolilääkkeet heikentävät henkistä suorituskykyä.

Tutkimukset kyseenalaistavat yleisen käsityksen, jonka mukaan statiineista olisi aina hyötyä. Kolesterolin alentaminen lääkkein voi olla terveydelle suorastaan vaarallista. Uusi tutkimus kaataa kylmää vettä brittiehdotuksen niskaan, että kaikille yli 50-vuotiaille miehille ja yli 60-vuotiaille naisille pitäisi määrätä statiineja kolesterolipitoisuudesta riippumatta. Britannian kansallinen terveyspalvelu (NHS) käyttää vuosittain statiineihin yli 500 miljoonaa puntaa.

Aivot ja kolesteroli
Aivot tuottavat kolesterolia, jota käytetään hermovälittäjäaineiden vapauttamiseen. Välittäjäaineet kuljettavat viestejä hermosoluista toisiin. Iowan yliopiston mukaan statiinit estävät tätä elintärkeää prosessia. Välittäjäaineiden tuotanto kärsii pahasti statiineista, sanovat tutkijat. ”Kolesterolin vähentäminen aivoista vaikuttaa [haitallisesti] älykkyyteesi ja muistiisi”, sanoo tutkimusta johtanut biofysiikan professori Yeon-Kyun Shin. ”Lääkitys voi johtaa masennukseen ja irrationaaliseen toimintaan”.

Lääkitys johti itsemurhaan
Daily Mail (levikki noin 3 miljoonaa!) kertoo lontoolaisesta opettajasta Allan Woolleysta, joka toimi Hampsteadin University College Schoolissa. Lääkäri määräsi hänelle simvastatiinia, joka aiheutti unettomuutta, painajaisunia ja ajoittain täydellistä muistinmenetystä. Woolley teki itsemurhan jättäytymällä seisomaan junan eteen. Itsemurha ei sopinut mitenkään Woolleyn luonteeseen, sanovat omaiset ja ystävät. Patologi tulkitsi, että statiinin käyttö liittyi itsemurhaan.

Professori Shinin tutkimus tukee toista uutta raporttia, jonka mukaan matala veren kolesteroli ja masennus yhdessä ajavat miehiä itsemurhaan, onnettomuuksiin ja muihin luonnottomiin tapahtumiin. Tässä toisessa tutkimuksessa seurattiin 15 vuotta lähes 4 500 Vietnamin sodan veteraania, siinäkin kolesterolilääkitys vähensi aivojen välittäjäainetta, serotoniinia. "Matala serotoniinipitoisuus liittyy masennukseen, vihaisuuteen, unettomuuteen ja muihin mielenterveysongelmiin", sanoo tutkimusta johtanut tohtori Joseph Boscarino (American Geisinger research institute).

Monet tutkimukset viittaavat siihen, että pieni veren kolesterolipitoisuus on yhtä vaarallista kuin suuri pitoisuus. Matala kolesteroli – alle 4,0 mmol/l – liittyy lisääntyneeseen riskiin kuolla aivohalvaukseen, maksa- ja keuhkotauteihin, tiettyihin syöpiin ja itsemurhaan.

Kolesteroli ja masennus
Naiset, joilla on matala kolesteroli, ovat alttiita masentumaan. Ikääntyneillä ihmisillä matala kolesteroli näyttää lisäävän aivohalvauksen riskiä; kolesteroli on aivoja suojaava aine.

Matalan kolesterolin ja serotoniinin vähenemisen välinen yhteys on erityisen vahva ja haitallinen, sanovat tutkijat. Ruotsalaisessa 80 000 henkilön tutkimuksessa raivokohtauksessa tapon tehneillä miehillä on matala kolesteroli. Irlantilaisen raportin mukaan itseään vahingoittaneilla, sairaalaan joutuneilla potilailla on tavallista matalampi kolesteroli.

Eläinkokeet vahvistavat näitä havaintoja: eläintarhan apinat muuttuvat aggressiivisiksi kun ne pannaan vähärasvaiselle ruokavaliolle. Hiiritutkimusten mukaan kolesteroli suojaa häikäilemättömiltä impulsseilta.

"Statiineja kaikille"-ohjelma
Käsitykset muuttuvat kaiken aikaa. Vuoteen 2006 asti statiineja määrättiin Yhdysvalloissa vain alle 75-vuotiaille miehille ja naisille, joilla oli vähintään 20 prosentin riski sairastua sepelvaltimotautiin seuraavien kymmenen vuoden kuluessa. Nyt Britannian kansallinen terveyspalvelu (NHS) suosittelee niitä kaikille aikuisille, joiden seerumin kokonaiskolesteroli on yli 5,0mmol/l ja joilla ajatellaan olevan sepelvaltimotaudin riski. Uuden ohjelman mukaan statiineja suositellaan kaikille terveille 50 vuotta täyttäneille miehille ja 60 vuota täyttäneille naisille. Suomessa ehdotetaan statiinien vapauttamista käsikauppaan.

Kaikki lääkärit eivät ole samoilla linjoilla. Edinburghilainen yleislääkäri Alastair Dobbin on kritisoinut British Medical Journalissa “statiineja kaikille”-ohjelmaa. Hän uskoo, että on kallista ajan haaskausta antaa ihmisille vääränlaista turvallisuuden tunnetta syöttämällä heille lääkkeitä, joilla voi olla vaarallisia sivuvaikutuksia.

Iowan tutkimus osoittaa, että meidän tulisi olla tosi varovaisia jaellessamme statiineja kuten nykyään tehdään”, hän kommentoi. “Meidän tulisi varoa antamasta terveille ihmisille lääkkeitä, joilla voi olla sivuvaikutuksia”, hän muistuttaa. ”Statiinit eivät vähennä kuolleisuutta yli 69-vuotiailla ihmisillä, joilla ei ole diabetesta, angina pectorista tai heillä ei ole olut sydänkohtausta. Lääkkeet ovat tarpeen potilaille, joilla on näitä tauteja, mutta lääkkeiden antamisesta muille ei ole tieteellistä näyttöä. Se on pelkkää rahan tuhlausta, mutta hallitus ei ota huomioon tutkimuksia. Ne ovat osoittaneet, että statiineja käyttäneet ihmiset ovat kärsineet muistihäiriöistä – jotkin eivät ole tunnistaneet edes omaa puolisoaan – mutta ongelmat ovat hävinneet kun lääkkeet on lopetettu”, Dobbin lisää.

Kolesterolilääkkeiden haittoja ei haluttaisi tutkia eikä niistä saisi puhua terveydenhuollon ammattihenkilöstön keskuudessa, jottei “pahan kolesterolin” sanoma hämärtyisi. kirjoittaa Daily Mail. Monet lukijat ovat kommentoineet artikkelia.

Iowa State Universityn tiedote
Kolesterolin alentaminen vaarallista tyypin 2 diabeetikoille?

Sunset for Statins after AURORA?


Tohtori Tolosen kommentti

Jos kaikesta huolimatta käytät statiineja, ota ihmeessä suojaksi ubikinonia ja E-EPAa. Ne vähentävät statiinien sivuvaikutuksia. E-EPAn (1800 mg/vrk) lisääminen statiinihoitoon vähentää merkittävästi sydänperäistä rintakipua (angina pectoris), uusia sepelvaltimotautitapauksia ja sydänkohtauksia sekä ehkäisee aivohalvauksen uusiutumista, osoittaa maailman suurin kalaöljytutkimus (JELIS), Suomessa johtava E-EPA-tuote sisältää myös D3-vitamiinia. Vaihtoehtoisesti suosittelen E-EPAn ja E-DHA:n ydistelmää, jossa myös on mukana D3-vitamiinia.

Kardiologit: JELIS puoltaa E-EPAn käyttöä statiinien lisänä
Metabolista kardiologiaa