Probiootit voivat auttaa kroonisessa väsymyksessä

Elävät maitohappobakteerit eli probiootit voivat lievittää kroonista väsymystä ja lisätä fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia, raportoivat Tukholman Karoliinisen instituutin tutkijat Nutrition Journalissa. Pro- ja prebioottien vaikutus mielenterveyteen on nyt muuallakin vilkkaan tutkimuksen kohteena. Uusi kanadalainen tutkimus vahvistaa tätä ruotsalaistutkimusta. Itse olen suositellut niitä kirjoissani mm. masennuspotilaille.

"Uskon, että [maitohappobakteereita] kannattaa kokeilla”, sanoo tohtori Birgitta Evengård Reuters Healthille antamassaan lausunnossa. Hän sanoo itsekin suosittelevansa probiootteja potilailleen – jotka valittavat kroonista väsymystä – ja lopettamaan niiden käytön, jos he alkavat voida huonommin. Ellei vointi heti muutu tai se suorastaan alkaa kohentua, kannattaa probioottien käyttöä jatkaa vähintään kolme viikkoa, sillä joillakin yksilöillä suotuisa vaikutus ilmenee hitaasti, hän sanoo.

Kroonista väsymysoireyhtymää potevat henkilöt tarvitsevat kukin yksilöllistä hoitoa, Evengård korostaa. Tilaa luonnehtii lamaannuttava väsymys, joka ei parane levolla ja jota fyysinen tai henkinen ponnistelu saattaa pahentaa. Oireyhtymän syitä ei vielä tunneta tarkoin, mutta neurohormonaalisen ja immuunijärjestelmän toimintahäiriö on kuvassa mukana, sanoo Evengård. Koska suoliston limakalvo on ihmisen tärkein immunologinen elin, päätti Evengårdin työryhmä tutkia probioottien vaikutusta tässä taudissa.

Testiin valittiin kymmenen naista ja viisi miestä, jotka eivät olleet saaneet muuta hoitoa kahteen viikkoon. Heille annettiin kuukauden päivät maitohappobakteereita sisältävää jogurttia (2 dl x 2) ja sen jälkeen heidän tilaansa seurattiin vielä toinen kuukausi. Kuusi potilasta raportoi vointinsa kohentuneen, mutta yksi ilmoitti oireiden lisääntyneen. Neljän naisen fyysinen ja kahden henkinen kunto koheni seurannan aikana. Miehistä yksi ilmoitti fyysisen tilansa kohentuneen ja toinen mielenterveyden parantuneen.

"Joillakin potilailla vaikutus oli dramaattinen”, Evengård sanoo. Eri henkilöiden erilainen reagointi hoitoon ei tullut yllätyksenä, sillä krooninen väsymysoireyhtymä on hyvin kompleksinen tila, tutkija toteaa.

Åsa Sullivan, Carl E Nord, Birgitta Evengård. Effect of supplement with lactic-acid producing bacteria on fatigue and physical activity in patients with chronic fatigue syndrome. Nutrition Journal 2009, 8:4 (26 January 2009) Online

Tohtori Tolosen kommentti

Englantilaisen psykiatrian professori Basant K. Purin tutkimusten mukaan kroonista väsymysoireythym,ää potevien henkilöiden aivojen rakenteessa näkyy magneettikuvissa poikkeamia, jotka voivat korjaantua E-EPAlla; samalla myös oireet saattavat hävitä (lue lisää). Kronisen väsymysoireyhtymän hoidossa kannattaa käyttää yhtaikaa useita ravintolisiä, jotka tehostavat toistensa vaikutusta.

Kanadalainen tutkimus vahvistaa ruotsalaisen tuloksia
Probiotics may boost brain health
Kuuntele tohtori Jin Zhaon haastattelu (noin 4 min)