Etyyliesteröity kalaöljy tehostaa kolesterolilääkkeen vaikutusta diabeetikoilla

Diabeetikkojen veren rasvat, triglyseridit ja kolesteroli ovat usein koholla, mikä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Hoidoksi määrätään tavallisesti kolesterolia alentavia lääkkeitä, statiineja. Ne alentavat kyllä kolesterolia, mutta eivät kohonneita triglyseridejä, jotka ovat usein vielä suurempi riskitekijä sydämelle. Uuden polven etyyliesteröidyn kalaöljyn (E-EPA + E-DHA) käyttö fluvastatiinin lisänä tehostaa merkittävästi lääkkeen tehoa, koska ne alentavat alipoproteiineja, osoittaa Málagan yliopiston tutkimus.

Statiinit alentavat kolesterolia, mutta ne eivät vähennä kaikkia aterian jälkeen vereen ilmaantuvia triglyseridejä ja alipoproteiineja, apo B100 ja apo B48, jotka voivat ahtauttaa ja kovettaa valtimoita. Tässä työssä tutkittiin fluvastatiinin ja sen lisänä annetun etyyliesteröidyn kalaöljyn (E-EPA + E-DHA) vaikutusta näihin riskitekijöihin tyypin 2 diabeetikoilla. Kokeeseen osallistui kahdeksan henkilöä, viisi mistä ja kolme naista. Heidän verensokerinsa, sokerihemoglobiininsa (HbA1c) ja veren rasvat olivat koholla. Kenelläkään heistä ei ollut vielä todettu sydän- eikä verisuonitautia.

Potilaita hoidettiin ensin kuusi viikkoa vähäkalorisella ruokavaliolla ja sen jälkeen heille alettiin antaa kahdeksan viikon ajan päivittäin joko fluvastatiinia (80 mg) tai fluvastatiinia ja kalaöljyä (4 kapselia/vrk). Kalaöljykapselit sisälsivät 460 mg E-EPAa ja 380 mg E-DHA:ta. Kalaöljyä saaneiden potilaiden seerumin triglyseridit, VLDL ja triglyseridi/HDL-kolesterolin suhde alenivat ja HDL-kolesteroli nousi. Fluvastatiini yksin vähensi B100:a 26 % ja B48:a 14 %. Mutta kun lääkitykseen lisättiin kalaöljy, B100 aleni 32 % ja B48 36 %, vastaavasti (katso kuva 1. artikkelin lopussa).


Johtopäätös: Tämä alustava tutkimus viittaa siihen, että tavanomaisen fluvastatiinihoidon lisäksi annettu etyyliesteröity kalaöljy (E-EPA ja E-DHA) voi vähentää aterian jälkeen vereen siirtyvien valtimoita ahtauttavien (aterogeenisten) aliprporteiinien ilmaantumista vereen. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että sydän- ja verisuonitaudin riski pienenee (1).

Myös brittitutkijat suosittelevat kalaöljyä statiinien lisänä, koska kalaöljy parantaa aterianjälkeista veren rasvaprofiilia (2). Uusi amerikkalainen tutkimus osoittaa, että kalaöljyn (ja D-vitamiinin) lisääminen oireettomien aikuisten statiinihoitoon suojaa sepelvaltimoita paremmin kuin pelkkä statiini (joka ei alenna triglyseridejä kuten kalaöljy). Tässä tutkimuksessa D-vitamiini + kalaöljy ehkäisi merkittävästi paremmin valtimoiden kalkkiutumista kuin statiinihoito yksi (3).

E-EPA tehostaa statiinien vaikutusta diabeteksessa

1. Valdivielso P, Rioja J, Garcia-Arias C, Sanchez-Chaparro MA, Gonzalez-Santos P. Omega 3 fatty acids induce a marked reduction of apolipoprotein B48 when added to fluvastatin in patients with type 2 diabetes and mixed hyperlipidemia: a preliminary report. Cardiovasc Diabetol. 2009 Jan 8;8(1):1. Free Full Text pdf
2. Bell S, Cooney J, Packard CJ, et al. Omega-3 fatty acids improve postprandial lipaemia in patients with nephrotic range proteinuria. Atherosclerosis. 2008 Dec 6. [Epub ahead of print]
3. Davis W, Rockway S, Kwasny M. Effect of a combined therapeutic approach of intensive lipid management, omega-3 fatty acid supplementation, and increased serum 25 (OH) Vitamin D on coronary calcium scores in asymptomatic adults. Am J Ther. 2008 Dec 1. PubMed

Tohtori Tolosen kommentti

Alipoproteiineja pidetään nykyään vähintään yhtä merkittävinä sydäntautiriskin ja alkaneen taudin ennusteen osoittimina kuin lipoproteiineja (kolesteroleja) (Benderly ym. 2009). Etyyliesteröidyt kalaöljyt (joita Yhdysvalloissa kutsutaan nimellä Prescription Omgea-3´s eli P-OM3) ehkäisevät ja hoitavat rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä ja suojaavat siten muun muassa sydän- ja verisuonitaudeilta.

Suomessa on saatavana vastaavia ja jopa vahvempia (90 %) etyyliesteröityjä E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmäkapseleita kuin mitä Málagassa tutkittiin. Niitä saa Suomessa vapaasti apteekeista, terveyskaupoista ja marketeista D-vitamiinilla terästettynä.

Valladolidin yliopiston kalaöljytutkimus
D-vitamiini ehkäisee valtimoiden kalkkiutumista

Onko diabeetikon kolesterolihoito haitallista?

Benderly M, Boyko V, Goldbourt. Apolipoproteins and long-term prognosis in coronary heart disease patients. American Heart Journal 2009;157(1):103-110 Abstract