Astma: Kalaöljyn EPA-rasvahappo tehokkaampaa kuin DHA

EPA-rasvahappo on tehokasta astmassa, kun taas kalaöljyn toinen rasvahappo DHA ei sitä ole, ilmenee amerikkalaisen Indianan yliopiston ja englantilaisen Loughboroughin yliopiston yhteisestä tutkimuksesta. Suomessa EPAa saa puhtaana apteekeista, terveyskaupoista ja markettien luontaistuoteosastoilta. Parhaissa E-EPA-kapseleissa on mukana myös D-vitamiinia, mikä lisää sen tehoa.


Tutkimusta johti tohtori Timothy Mickleborough, tunnettu urheilufysiologi ja Yhdysvaltain uintimaajoukkueen ravintovalmentaja. Hän on aikaisemmin tutkinut kalaöljyn vaikutusta urheilijoiden rasitusastmaan.

Tämän ja aikaisempien tutkimustemme mukaan runsaasti EPAa sisältävä kalaöljy voi tarjota hoitovaihtoehdon aikuisten astmaan. Nämä löydökset puoltavat kalaöljyn käyttöä ravintolisänä tulehdustautien, kuten astman ehkäisyssä ja hoidossa”, tulkitsevat tutkijat.

Aineistona oli 21 astmapotilasta, joiden keuhkoista otettiin soluja viljelmään. Siihen lisättiin puhdasta EPAa tai DHA:ta, näitä rasvahappoja sisältäviä valmisteita sekä omega-6-rasvahappoja ja kontrolliainetta. Soluista mitattiin useita tulehdusta osoittavia yhdisteitä: leukotrieeni B4 (LT)B4, prostaglandiini D2 (PG)D2, tuumorinekroositekijä (TNF-a) ja interleukiini (IL)-1beta. Sekä puhdas EPA että EPA-pitoinen aine vaimensivat TNF-a:n, IL-1betan, PGD2:n ja LTB4:n tuotantoa soluissa merkittävästi enemmän kuin puhdas DHA ja DHA-pitoinen aines.

Mitä suurempi on kalaöljyvalmisteen EPA-pitoisuus, sitä tehokkaammin se ehkäisee tulehdusta”, kirjoittaa Mickleborough ja hänen työryhmänsä. Kuten tunnettua, astma on ensisijaisesti tulehdustauti.

Astma EU:ssa
Euroopassa yli 30 miljoonaa asukasta kärsii astmasta, kertoo European Federation of Allergy and Airway Diseases Patients Association (EFA). Astman hoito maksaa vuosittain 17,7 miljardia euroa. Astman vuoksi menetetään tuotantokyvyssä mitattuna 9,8 miljardia euroa.

Mickleborough TD, Tecklenburg SL, Montgomery GS, Lindley MR. Eicosapentaenoic acid is more effective than docosahexaenoic acid in inhibiting proinflammatory mediator production and transcription from LPS-induced human asthmatic alveolar macrophage cells. Clinical Nutrition Published online ahead of print 2 December 2008, doi: 10.1016/j.clnu.2008.10.012 Nutraingredients. com

EPA auttaa rasitusastmassa