Karnosiini + sinkki lievittävät diabeettista hermovauriota

Diabetes vaurioittaa usein hermoja, vaikka potilasta hoidetaan käypä hoito -ohjeen mukaan. Japanilaiset tutkijat osoittivat hiirikokeessa, että karnosiinin ja sinkin yhdistelmä kykenee korjaamaan kokeellisen diabeteksen aiheuttamia hermovaurioita. Tutkimus puoltaa karnosiinin käyttöä diabeteksen lisähoitona.


Hiirille aiheutettiin diabetes streptotsotokiini-nimisellä yhdisteellä. Se aiheutti niille hermovaurion. Osa hiiristä sai päivittäin karnosiinin yhdistelmää (75-300 mg/kg) vatsaonteloon, jolloin hermovaurio lieveni. Normaaliin terveeseen hermokudokseen yhdistelmällä ei ollut vaikutusta.

Nämä tulokset antavat näyttöä sinkki-karnosiinin lievittävästä vaikutuksesta etenevässä diabeettisessa hermovaurioissa. Sinkkiin yhdistettynä karnosiini on tehokkaampaa kuin karnosiini yksinään”, kirjoittavat tutkijat European Journal of Pharmacology -lehdessä.

Kamei J, Ohsawa M, Miyata S, Tanaka SI. Preventive effect of l-carnosine on changes in the thermal nociceptive threshold in streptozotocin-induced diabetic mice. Eur J Pharmacol. 2008 Oct 9. [Epub ahead of print]

Tohtori Tolosen kommentti

Toinen uusi hiiritutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan myös benfotiamiini ehkäisee diabeteksen aiheuttamaa hermovauriota. Nykytietämyksen mukaan on ilmeistä, että diabeetikko hyötyy monista ravintolisistä, jotka ehkäisevät ja lievittävät lisätauteja,. Näitä ravintolisiä ovat mm. benfotiamiini, magnesium, kromi, sinkki, E-EPA ja ubikinoni.

Diabeteslehti 4/2008 kirjoittaa ravintolisistä

Diabeetikolle sokeroitumista ehkäiseviä ravintolisiä

Uutta tietoa tyypin 2 diabeteksen lääkehoidosta

Tyypin 1 diabeetikolle käytännön ohjeita