Ubikinoni auttaa diabeettiseen neuropatiaan

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 kiinnostaa yhä enemmän myös diabetestutkijoita ja neurotieteilijöitä. Diabetes on näet mitokondriotauti, jossa solujen energian tuotanto kärsii. Tässä tutkimuksessa Q10:n havaittiin ehkäisevän ja korjaavan diabeteksen rotille aiheuttamaa hermovauriota. Vaikka tulos on alustava, se on merkittävä, sillä puolet diabeetikoista saa ajan oloon hermoihinsa muutoksia, jotka aiheuttavat kipuja, pistelyä, puutumista ja tuntohäiriöitä. Ravintolisät voivat ehkäistä diabeteksen lisätauteja ja hillitä niiden kulkua.

Turkkilaiset neurotieteilijät vertasivat ubikinonin ja alfalipoiinihapon vaikutusta diabeettisten rottien iskiashermon vaurioon. Ubikinonin anto vaikutti suotuisasti: se paransi hermon alentunutta johtumisnopeutta. Sitä vastoin alfalipoiinihapolla ei ollut merkitsevää tehoa. Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa osoitetaan, että ubikinoni voi pysäyttää diabeettisen hermovaurion etenemisen ja lisäksi korjata vauriota.

Tutkijat tulkitsevat ubikinonin vaikuttavan myönteisesti mitokondrioissa ja lisäksi sillä on antioksidanttivaikutus.

Ayaz M, Tuncer S. Okudan N, Gokbel H. Coenzyme Q(10) and alpha-lipoic acid supplementation in diabetic rats: conduction velocity distributions. Methods Find Exp Clin Pharmacol. 2008;30(5):367-74 [PubMed: http://tinyurl.com/42dl2f]

Ubikinoni ehkäisee urheilijan lihasvammoja
Lue mitä Diabetes-lehti kirjoittaa ravintolisistä