A-pisteen vitamiiniskandaali

Yleisradion TV 1:n A-piste myönsi valehdelleensa ohjelmassaan 4.3.2005 Kansanterveyslaitoksen Settitutkimuksesta ja E-vitamiinin ja eturauhassyövän yhteydestä. Ohjelma väitti, että E-vitamiini lisäisi eturauhassyöpää. Tosiasiassa E-vitamiini vähensi syövän vaaran puoleen. Ohjelma lähetettiin uusintana 14. maaliskuuta 2005. Silloin toimitus pyysi anteeksi, että oli antanut Huttusen ja Aron jymäyttää niin itseään kuin katsojia.

Ohjelmassa haastateltiin Jussi Huttusta ja Antti Aroa, jotka tietoisesti puhuivat muunneltua totuutta ja harhauttivat toimituksen valehtelemaan. Lähetin heti ohjelman jälkeen YLElle palautteena moitteet väärän tiedon levittämisestä televisiossa. Sain YLEn toimittaja Oili Partaselta sähköpostiviestin, jossa hän myöntää virheen. Partanen kirjoittaa muun muassa näin:

[A-pisteen] jutussa kerrottiin, että [...] tutkimuksessa havaittiin E-vitamiinilisää saavilla miehillä enemmän eturauhassyöpää ja aivoverenvuotoja verrattuna niihin, jotka eivät E-vitamiinia saaneet.

"Tuoreessa SETTI-tutkimuksessahan tulos todellakin oli aivan päinvastainen. Valitettavasti tuo tieto ei ehtinyt juttuun. Siitä olen erityisen harmissani."

"Huttusen ja Aron valinta juttuun oli täysin harkittu päätös, sillä halusimme saada aikaan keskustelua aiheesta. Siinä ainakin onnistuimme. Joillakin muilla tutkijoilla on tietysti täysin erilaisia näkemyksiä suurien vitamiinikuurien eduista, minkä hyvin tiedän. Tämä juttuhan on vain yksi näkökulma asiaan eikä missään nimessä käsitykseni "totuudesta".

Asian voi tarkistaa ottamalla yhteyttä toimittaja Oili Partaseen,
A-piste/ TV1, PL 1, 00024 Yleisradio, 09- 1480 2925 tai 040 - 553 6166
oili.partanen@yle.fi

Setti-tutkimuksen alustavan analyysin mukaan E-vitamiini vähensi eturauhassyövän riskiä 32 % ja kuolleisuutta 44 %. Tulos oli julkaistu 18.3.1998 Journal of the National Cancer Institute -lehdessä. Suurempi julkaistiin samassa lehdessä 2.3.2005, siis vain kaksi päivää ennen A-pisteen ohjelmaa. Sen mukaan E-vitamiinia syöneillä ilmeni puolta vähemmän eturauhassyöpää kuin verrokeilla. Huttunen ja Aro olivat hyvin tietoisia näistä oman tutkimuksensa tuloksista, mutta silti heillä oli otsaa johtaa harhaan niin A-pisteen toimitusta kuin Suomen kansaa.

Vuosina 1985–1999 aineistossa todettiin 1 787 keuhkosyöpätapausta (14,4 vuoden seurannassa). Mitä suurempi oli veren kokonaisantioksidanttikapasiteetti, sitä pienempi syövän riski (Am J Epidemiol 2004). Tästä ei Suomessa ole puhuttu mitään!

Setti-tutkimusta johtava KTL:n tutkimusprofessori Jarmo Virtamo korosti Turun Lääketiedepäivillä 10.11.2005, että beetakaroteeni olisi Setti-tutkimuksessa lisännyt tupakoitsijoiden keuhkosyöpää. Hän joutui kuitenkin tunnustamaan, että beetakaroteenin tappamaksi laskettiin mm. mies, joka oli ehtinyt nielaista vain yhden kapselin. Virtamo ei itsekään uskonut hänen kuolleen betakaroteeniin (lue lisää). Tutkimustuloksia arvostellaan maailmalla ja KTL on joutunut naurunalaiseksi.

Setti-tutkimuksen 19 vuoden seurannan tulokset
Vitamiinit – tohtori Tolosen katsaus
Seleeni ja metabolinen oireyhtymä