Homokysteiini

Homokysteiini on myrkyllinen rikkipitoinen aminohappo, jota syntyy ihmisen elimistössä liharuokien valkuaisaineista. Kohonnut homokysteiini liittyy hapetusstressiin ja tulehdussytokiineihin ja sitä kautta lähes kaikkiin kroonisiin sairauksiin ja vanhenemismuutoksiin. Berberiini, foolihappo ja C-, E-, B6- ja B12-vitamiinit sekä kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät homokysteiinin kertymistä elimistöön ja suojaavat siten sydän- ja verisuonitaudeilta, luukadolta, masennukselta, psykooseilta, syövältä, munuaistaudeilta, muistihäiriöiltä, dementialta, Parkinsonin taudilta ja ennenaikaiselta synnytykseltä ym. Foolihappoa pidetään nykyään yleisvitamiinina, joka vaikuttaa ihmisen keskeisiin aineenvaihdunnan reaktioihin. Foolihappo edistää DHA:n (omega-3) tuotantoa kudoksissa, mikä selittää udella tavalla, miksi foolihappo on hyvä "yleislääke" kaikkeen (lue uutinen). Harvardin yliopisto suosittaa sitä kaikille aikuisille tablettina, riippumatta ruokavaliosta ja terveydentilasta – huolimatta siitäkin, että Yhdysvalloissa foolihappoa lisätään jo jauhoihin.

Yli 6.3 µmol/l oleva seerumin homokysteiinipitoisuus lisää jyrkästi sepelvaltimotaudin vaaraa. Suomessa laboratorioiden viitearvot ovat liian korkeat (5–15 µmol/l). Yli 12 µmol/l kiihdyttää merkittävästi valtimoiden kovettumista (lue tutkimus) ja verkkokalvon rappeumaa.

Merkittäviä homokysteiinitutkimuksia vuosilukujen valossa

Sydän- ja verisuonitaudit

Kolesteroli, tupakointi, ylipaino ja muut tutut klassiset riskitekijät selittävät vain osan sydän- ja verisuonitaudeista (SVT). Viime aikoina on löydetty monia "uusia" itsenäisiä (riippumattomia) riskitekijöitä, kuten esimerkiksi adiponektiini-niminen hormoni ja alipoproteiinit (apo B100 ja apo B48). Kohonnut homokysteiini (Hcy) on itsenäinen SVT:n ja aivohalvauksen riskitekijä (Benninger ym. 2009). Veren kohonnut Hcy on väestössä melko yleinen ilmiö, joka tutkimusten mukaan liittyy sydän- ja verisuonitauteihin. Tähän tulokseen tuli mm. Jyrki Virtasen väitöskirja Kuopion yliopistosta (2005). Suurella osalla sydän- ja aivohalvauspotilaista sekä tylsistyneistä ihmisistä on tavallista enemmän veressään homokysteiiniä ja aivoissaan valkean kudoksen katoa, leukoaraioosia. Yhä useammat tutkimukset viittaavat kausaaliseen syysuhteeseen.

Sydän- ja verisuonitauteihin sairastuneiden henkilöiden kohonnut homokysteiini kiihdyttää taudin kulkua ja huonontaa ennustetta. Homokysteiini sitoutuu veressä VLDL-kolesteroliin. Homokysteiini vähentää kudosten adenosiinia, mikä osaltaan selittää homokysteiinin haittoja sydän- ja verisuoniterveydelle (Deussen ja Stehr 2005). Kuopiossa on osoitettu, että foolihapon puute on yleistä ja että se lisää riskiä sairastua sydänkohtauksiin. Uusia suuria väestötutkimuksia on tekeillä. Uusi meta-analyysi osoitti, että foolihappolisä (0,8–40 mg/vrk) alentaa homokysteiiniä keskimäärin 25 %, mutta se ei kuitenkaan vaikuttanut sydäntautien ja syöpien ilmaantumiseen 5 seurantavuoden kuluessa.

Kohonnut veren homokysteiini aiheuttaa verisuonen sisäpinnassa haitallisia muutoksia. Mitä korkeampi pitoisuus, sitä nopeammin muutos etenee. Haittavaikutus perustuu ilmeisesti homokysteiinin ja tulehdussytokiinien (IL-1 ja IL6) vuorovaikutukseen (Am J Clin Nutr 2005). Omega-3-rasvahapot ehkäisevät homokysteiinin lisääntymistä ja sammuttavat samalla tulehdusta. Tämä selittää uudella tavalla kalaöljyn terveysvaikutuksia.

Kohonnut homokysteiini ja niukka D-vitamiinin saanti lisäävät yhdessä sydän- ja verisuonitautien riskiä enemmän kuin kumpikaan yksin. Homokystiini alenee noin 0,2 mikromoolia/litra (µmol/l) jokaista 25 nanomoolin/litra (nmol/l lisäystä seerumin tai plasman D-vitamiinin pitoisuudessa, osoittaa elokuun 22 päivänä 2016 PLOS One -lehdessä julkaistu tutkimus. Siihen osallistui 4475 kanadalaista potilasta, joille annettiin D-vitaminia aluksi 75 ja myöhemmin 175 mikrogrammaa (µg) päivässä (Pham ym. 2016).

Foolihappo parantaa veren virtausta valtimoissa (2009)
Karnosiini estää homokysteiinin haittoja valtimoissa ja aivoissa (2009)

B-vitamiinit ehkäisevät valtimomuutoksia (2009)

Lontoon Kings´Collegen tutkijat tri A. Magnonin johdolla suosittelevat homokysteiiniä alentavia vitamiineja sydän- ja aivoinfarktiin sairastuneille, koska he uskovat vitamiinien ehkäisevän infarktin uusimista. Siitä ei ole kuitenkaan vielä saatu riittävästi tutkimusnäyttöä. Amerikan lääkärilehden (JAMA) artikkelissa Kalifornian yliopiston tutkijat suosittavat foolihappoa ja B12-vitamiinia kaikille sepelvaltimotautia sairastaville sydänpotilaille ja riskiryhmään kuuluville. Tutkijoiden mukaan se ehkäisisi 300 000 sydänkuolemaa USA:ssa 10 vuoden kuluessa (JAMA 2001;286:936-943).

Kohonnut homokysteiini lisää tulehdussytokiini interleukiini 8:n ( IL8:n) eritystä soluissa ja kudoksissa. Homokysteiini sinänsä kiihdyttää valtimonkovetustautia ja heikentää muistia; nyt siis tiedetään, että se lisää myös tulehdusta. Toisaalta runsas antioksidanttien (1 000 mg C-vitamiinia ja 800 mg E-vitamiinia) nauttiminen ruoan lisänä kumoaa tämä homokysteiinin vaikutuksen (J Intern Med. 2004). Myös soijan isoflavonoidit estävät niin IL8:aa kuin itse homokysteiiniäkin (lue lisää).

Homokysteiini lisää naisten Alzheimerin taudin riskiä

Hongkongilaiset tutkijat osoittivat, että foolihappolisä pitää valtimot joustavina ja avoimina, mikä ehkäisee sydän- ja aivoinfarktia. Harvardin yliopiston professoritt Walter C. Willet ja Meir Stampfer suosittavat monivitamiinia lähes kaikille aikuisille.

Etelä-korealainen kliininen tutkimus vahvistaa, että monivitamiinipillerin nauttiminen päivttäin alentaa homokysteiiniä, vähentää masennusoireita ja parantaa ikääntyvien henkiästä suorituskykyä (Lee ym. 2016).

Sveitsiläisen Bernin yliopistosairaalan sydänkirurgit suosittavat foolihappoa, B6- ja B12-vitamiinia pallolaajennuksen jälkeen, koska vitamiinihoito ehkäisee suonten tukkiutumista uudelleen. Potilaiden homokysteiini aleni 11:sta 7 mikromooliin vitamiinihoidon avulla. Eräät muut tutkijat uskovat, että nämä vitamiinit voivat parantaa suoraan verisuonten seinämän kuntoa ja toimintaa.

Homokysteiini ja muut ns. uudet riskitekijät selittävät, miksi sydän- tai aivoinfarkti voi tulla yllättäen kuin salama kirkkaalta taivaalta, myös nuorehkolle tai keski-ikäiselle henkilölle, jolla ei ole liikaa kolesterolia eikä muitakaan tuttuja riskitekijöitä. Dementiasta 25 % johtuu aivohalvauksesta. Hiljainenkin aivoinfarkti liittyy kohonneeseen homokysteiiniin, todettiin Rotterdamin Scan-tutkimuksessa.

Vähäinenkin säännöllinen alkoholin – 15 g/vrk eli yksi grogi tai olut – käyttö nostaa homokysteiiniä, ainakin naisilla, kertoo tutkimus. Kohonnut homokysteiini liittyy moniin oireisiin ja tauteihin: keliakiaan, unettomuuteen, krooniseen väsymykseen, ruokahaluttomuuteen, hiustenlähtöön, unettomuuteen, puutumiseen, pistelyyn, tasapainohäiriöihin, muistin heikkenemiseen, dementiaan, aivohalvaukseen ja moniin muihin, usein epämääräisiin neurologisiin ongelmiin. . Kohonnut homokysteiini voi olla merkki piilevästä syöpätaudista (lue lisää). Yhtenä syynä on se, että homokysteiini lisää karsinogeenisen IL8:n eritystä verisoluissamme.

Kohonnnutta homokysteiinia voidaan useimmiten alentaa tehokkaasti, riskittä ja edullisesti foolihapon, B6- ja B12-vitamiineilla. Eurooppalaisessa monikeskustutkimuksessa arvioitiin, että väestön homokysteiinin alentaminen B6-, B12-vitamiinin ja foolihapon avulla vähentäisi sydän- ja aivoinfarktikuolemia 15–20 prosentilla. Suomeen sovellettuna se merkitsisi noin 4 000 kuolemaa vähemmän vuodessa. Amerikkalaisessa yli 80 000 sairaanhoitajan 14 vuoden seurannassa riski väheni lähes puoleen niillä henkilöillä, jotka olivat ruuan lisänä syöneet foolihappoa ja B6-vitamiinia. Kuten edellä jo oli puhe, estävät muutkin lisäravinteet homokysteiniä ja IL8:a. Erään tutkimuksen mukaan myös karnosiini estää homokysteiinin haittoja.

Homokysteiinin merkityksestä valtimonkovetustaudissa on julkaistu jo satoja tutkimuksia ja uusia ilmestyy lähes päivittäin. Niistä voidaan päätellä, että jokaista kohonnutta 5 µmol:a kohti sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen riski lisääntyy 1,5– 2-kertaiseksi. Mutta myös "normaalin" rajoissa olevan homokysteiinin alentaminen voi vähentää sepelvaltimotaudin vaaraa.

Pohjoismaissa homokysteiiniä on tutkittu eniten Norjassa ja Ruotsissa. Useimmissa, mutta ei kaikissa tutkimuksissa sepelvaltimoiden angiografialöydösten ja homokysteiinin välillä on osoitettu selvä yhteys.

Kohonneen homokysteiinin alentaminen vitamiineilla ja karnosiinilla tarjoaa helpon, halvan ja riskittömän keinon mahdollisesti ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja sekä parantaa niihin sairastuneiden ennustetta. Parhaillaan on käynnissä useita seurantatutkimuksia foolihapon, B6- ja B12-vitamiinin vaikutusten selvittämiseksi. Aivan kaikkien potilaiden kohonnut homokysteiini ei valitettavasti reagoi vitamiinihoitoon. Ilmiön syytä ei vielä tunneta, mutta arvellaan, että näillä yksilöillä olisi jokin tuntematon aineenvaihdunnan häiriö.

Plasman S-adenylhomokysteiini on vielä herkempi verisuonitaudin indikaattori kuin plasman homokysteiini, jota kliiniset laboratoriot Suomessa mittaavat (Am J Clin Nutr).

Yhdysvalloissa foolihapon lisäys jauhoihin on vaikuttanut suotuisasti mm. nuorison homokysteiiniin, jota pidetään verisuonitautien riskitekijänä (Am J Clin Nutr).

McCully KS. Homocysteine, vitamins, and prevention of vascular disease. Mil Med. 2004;169(4):325-9.[PubMed]

Luukato

Kaksi toisistaan riippumatonta suurtutkimusta, toinen Hollannista ja toinen Yhdysvalloista osoittaa, että kohonnut homokysteiini kaksinkertaistaa luukadon ja lonkkamurtumisen vaaran niin naisilla kuin miehillä. Norjalainen Hordaland-tutkimus sitä vastoin osoitti homokysteiinin haurastuttavan vain naisten luustoa. Tutkimukseen osallistui 2 268 miestä ja 3 070 naista. Harvardin uusin tutkimus (2009) vahvistaa käsitystä, jonka mukaan kohonnut homokysteiini hauratstuuttaa ikääntyvien naisten luustoa.

Diabetes

Diabeetikkojen homokysteiini on usein koholla, ja se voi olla yhtenä syytekijänä lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien ja muiden diabeteksen lisätautien sekä masennuksen syntyyn ja etenemiseen. Diabetes Care -lehdessä julkaistu tutkimus neuvoo mittaamaan odottavien äitien homokysteiinin ja puuttumaan siihen, jolloin voitaisiin ehkäistä diabeteksen puhkeaminen synnytyksen jälkeen.

Homokysteiini ja diabeettinen retinopatia (verkkokalvon rappeuma)

Verkkokalvon rappeuma

Amerikkalainen tutkimus osoittaa, että kohonnut homokysteiini (yli 12 µmol/l) lisää verkkokalvon rappeutuman riskiä ja ehkä kiihdyttää sen pahenemista.

Skitsofrenia

Tutkimus osoittaa, että miespotilaiden homokysteiini on 65 % ja naispotilaiden 25 % korkeampi kuin terveiden verrokkien. Toinen tutkimus vahvistaa tämän havainnon (Haidemenos ym.2007). Se viittaa foolihapon, B6- ja B12-vitamiinien puutteeseen ja niiden lisääntyneeseen tarpeeseen lääkeellisena annoksena. Koska nämä vitamiinit ovat halpoja, niitä tulisi antaa kaikille skitsofreenikoille.

Israelilaisessa tutkimuksessa 42 skitsofreenikkoa sai ruoan lisänä foolihappoa + B6 + B12-vitamiineja tai plaseboja kolme kuukautta. Kaikkien homokysteiini oli ennen hoitoa yli 15 µg/l. Kolmen kuukauden kuluttua ryhmät vaihtoivat paikkaa. Kaikkien homokysteiinipitoisuus aleni vitamiinihoidon aikana. Samoin vähenivät oireet (Positive and Negative Syndrome Scale eli PANSS-pisteet ja Wisonsin Card Sort testi ) vitamiineja saaneissa ryhmissä. Osa skitsofreenikoista hyötyy yksinkertaisesti vitamiinihoidosta, päättelivät professori Robin Belmakerin johtamat psykiatrit (Biological Psychiatry 2006). [Sama työryhmä on tutkinut hyvällä menestyksellä myös kalaöljyn, erityoten E-EPAn käyttöä lasten, nuorten ja aikuisten masennuksessa.]

Nuorilla mielenterveyspotilailla foolihapon ja B12-vitamiinin puutetta

Masennus

Suomalainen tutkimus (Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study) osoittaa, että kohonnut homokysteiini on myös masennuksen riskitekijä. Tutkimuksessa seurattiin neljä vuotta lähes tuhatta 46–64-vuotiasta miestä. Muiden tutkimusten mukaan foolihappo voi parantaa masennuslääkkeiden tehoa. Kohonnut homokysteiini lisää masennukseen liittyvää vihamielisyyttä ja aggressiivista käyttäytymistä (Biological Psychiatry 2006).

Kuvio 2. Vasemmassa ympyrässä foolihappo (TFH) ottaa metyyliryhmän seriinistä (aminohaposta) muodostaen glysiiniä ja metyloi niillä homokysteiinin muodostaen metioniinia oikeanpuolisessa ympyrässä. Metioniini on SAMe:n esiaste. SAMe on metyyliryhmän luovuttaja. Metyyliryhmä on välttämätön hermosolujen normaleissa toiminnoissa. Huomaa, että entsyymireaktiot käyttävät B6- ja B12-vitamiineja. Me=metyyliryhmä, SAMe = S-adenosyylimetioniini, SAH = S-adenosyylihomokysteiini, R = mikä tahansa molekyli, jonka SAMe voi metyloida.

Alzheimerintauti ja muu vanhuuden tylsistyminen

Kymmenet tutkimukset osoittavat, että tylsistyneillä ihmisillä on tavallista enemmän veressään homokysteiiniä. Tähän asti on vallinnut epävarmuutta siitä, onko kyseessä syy vaiko seuraus. Uusi tutkimus osoittaa, että kyseessä on seuraussuhde: Terveiden kijoissa olleilla ihmisillä, joiden veren homokysteiini on koholla, on kaksinkertainen riski sairastua Alzheimerintautiin tai muuhun vanhuuden tylsyyteen. Kohonnut homokysteiini lisää myös vihamielisyyttä ja masentuneisuutta (Biological psychiatry 2005).

Homokysteiinin alentaminen (foolihapolla, B6- ja B12-vitamiinilla) voi ehkäistä Alzheimerin tautia, kirjoittaa asiaa tutkinut neurologi Martha Clare Morris (Lancet Neurol. 2003). Hänen uuden tutkimuksensa mukaan pelkkä foolihappo ei ole suurina annoksina (yli 700 µg/vrk) ikääntyville suositeltava, koska heillä saattaa olla piilevää B6- ja B12-vitamiinien puutosta, jotka pelkän foolihapon käyttö voi naamioida (Arch Neurol 2005;62:641-645). Norjalainen Hordalandin seurantatutkimus vahvistaa, että jo lievästikin kohonnut homokysteiini ja alentunut foolihappo heikentävät ikääntyvien muistia. Hordalan-raportti (2006) yhdistää kohonnen homokysteiinin moniin muihinkin kroonisiin sairauksiin. Siksi suosittelenkin yhdistelmätablettia, jossa ovat mukana foolihappo, B6- ja B12-vitamiinit. Lisäksi suosittelen ikä-ihmisille karnosiinia, E-EPAa ja vitamiini-hivenaineantioksidantteja.
Lue tästä aiheesta eri katsaus.

Sally P Stabler. Vitamins, homocysteine, and cognition Am J Clin Nutr 2003; 78: 359-360 [Full text]
Nurk E, Refsum H, Tell GS etb al. Plasma total homocysteine and memory in the elderly: The Hordaland Homocysteine study. Annals of Neurology 2005 ;58;847–857 (Abstract)

Parkinsonin tauti

Parkinsonin taudin perimmäisinä syinä pidetään vapaita radikaaleja ja aivossa vallitsevaa hapetusstressiä, joka vahingoittaa ja tappaa krittisiä soluja. Viime vuosina on käynyt yhä ilmeisemmäksi, että myös kohonnyt homokysteiini on mukana kuvassa. Kaiken kukkuraksi taudin hoitoon yleisesti käytetty lääke, L-Dopa nostaa homokysteiiniä ja lisää dementoitumisen vaaraa (lue raportti). Uusi hollantilainen tutkimus osoittaa, että B6-vitamiinilisä vähentää merkittävästi taudin riskiä (Neurology 2006). Vitamiinilisä on todennäköisesti hyödyksi Parkinsonin tautia sairastaville.

Keliakia

Uuden tutkimuksen mukaan jokaisen keliakiaa potevan henkiön kannattaisi ottaa päivittäin foolihappoa, B6- ja B12-vitamiineja sisältävä vitamiinipilleri. Se varmistaa näiden vitamiinien riittävän imeytymisen ja ehkäisee homokysteiinin kertymistä elimistöön ja vähentää siten veritulpan ja valtimonkoverrunmataudin riskiä, sanovat Amsterdamin yliopiston tutkijat.

Miten homokysteiinin merkitys valtimonkovetustaudissa löytyi?

Homokysteiini löydettiin vuonna 1932, mutta kesti yli 30 vuotta ennen kuin sen merkitystä alettiin ymmärtää. Harvardin yliopiston patologina 1960-luvulla toiminut tohtori Kilmer S. McCully totesi pitkälle edenneen arterioskleroosin kahdella homokysteinuriaa sairastaneella lapsella. Hän oivalsi ensimmäisenä syy-yhteyden homokysteiinin ja verisuonimuutosten välillä ja julkaisi sen vuonna 1969 American Journal of Pathologyssa. McCullya ei kuitenkaan vielä silloin otettu todesta, sillä tutkijat olivat juuri löytäneet kolesterolin, jonka uskottiin olevan pääsyy sydän- ja verisuonitauteihin (moni näyttää uskovan vieläkin).

Tohtori McCully koki tyypillisen lääketieteen pioneerin kohtalon: Hänen työhuoneensa siirrettiin kellariin, hänen tutkimusmäärärahansa lopetettiin, ja lopulta hänet erotettiin Harvardin yliopistosta! Nykyään tri McCullyn havainto on yleisesti hyväksytty, johtavat lääketieteen lehdet antavat hänelle varauksettoman tunnustuksensa, ja hänestä itsestään on tullut superjulkkis. (Monelle muullekin lääketieteen uranuurtavan keksinnön tehneelle tutkijalle on käynyt vastaavalla tavalla, esimerkiksi angiogeneesin estohoidon uranuurtajalle, edemeenneelle tohtori Judah Folkmanille. Hänelle myönnettiin lopulta yli 70 kunniatohtorin arvoa eri yliopistoissa, viimeksi Göteborgissa.)

Nyt tiedetään, että kohonnut homokysteiini lisää kolesterolin, tupakoinnin, verenpaineen, ylipainon ja muiden tuttujen verisuonitautien riskitekijöiden haittavaikutusta. Hcy:n ja klassisten riskitekijöiden yhteisvaikutus on ilmeisesti synerginen. Edelleen, kohonnut homokysteiini lisää myös verihiutaleitten kokkaroitumistaipumusta; näin homokysteiini voi aiheuttaa valtimo- tai laskimotrombin. Tri McCully selittää homokysteiinin vaikutusmekanismia verisuonissa kuvassa 1.

Sydän- ja aivoinfarktiin sairastuneen ihmisen veren homokysteiini ennustaa hänen kohtaloaan: mitä suurempi pitoisuus, sitä suurempi kuolemanvaara. Norjassa 64 sydänpotilaan seurannassa kuoli viiden vuoden aikana 18 henkilöä; heistä 16:n Hcy oli 15 µmol/l tai enemmän, kun vain kahdella se oli alle 9 µmol/l. Riski lisääntyi lineaarisesti Hcy noustessa.Jo kohtuullisestikin kohonnut Hcy (yli 12 µmol/l) lisää aivoinfarktin riskin jopa 5-kertaiseksi ja kohonnut Hcy liittyy useamman kuin yhden suonen stenoosiin. Lisäksi kohonnut Hcy ennustaa myös muiden valtimonkovetustaudin muotojen etenemistä. Kun Hcy on yli 14 mol/l, etenee tauti nopeammin kuin niillä, joilla se on 9 µmol/l tai alle.

Kohonnut Hcy lisää myös riskiä sairastua aivoinfarktiin ja muihin aivoverenkierron häiriöihin, kaulavaltimon ahtaumaan, diabeteksen lisätauteihin, munuaisinsuffisienssiin sekä Alzheimerintautiin ja muihin vanhenemiseen liittyviin sairauksiin. Aivohalvauksen yhtenä syynä pidetään homokysteiiniä säätävien geenien mutaatioita (Orlacchio ja Bernardi 2006). Aivohalvauksen ehkäisemiseksi suosittelen foolihappoa ja muita B-vitamiineja, jotka alentavat kohonnnutta homokysteiiniä. Myös sydäntaudin riskiryhmille suositellaan homokysteiinin määrittämistä verestä ja vitamiinihoitoa (Fowler 2006).

Homokysteiiniä tutkitaan nyt vilkkaasti kaikkialla, myös Suomessa. Veren homokysteiinipitoisuus voidaan nyt helposti mitata (Suomessakin).

Miksi homokysteiini kohoaa?

Tavallisin syy homokysteiinin kohoamiseen on lievä munuaisvaurio, ilman että kreatiniini olisi koholla. Homokysteiini voi kohota perinnöllisistä sekä elintavoista johtuvista syistä. Noin 10 prosentilla väestöstä on perinnöllinen entsyymihäiriö, mikä estää homokysteiinin hajoamista. Kyseessä on kystationi-beta-syntetaasin defekti. Silloin saattaa verisuonitauti ilmetä jo alle 30-vuotiaana.

Muita Hcy:n kohoamisen syitä ovat ikääntyminen, liikunnan puute, tupakointi, alkoholi, runsas eläinvalkuaisen syönti ja kahvin juonti, niukka kasvisten ja vihannesten syönti (jolloin foolihapon saanti jää vähäiseksi). Liian niukka B6- ja B12-vitamiinin saanti lisää homokysteiinin pitoisuutta veressä. Näiden vitamiinien piilevä puutos on paljon yleisempää kuin meillä Suomessa halutaan yleisesti myöntää. Helsinkiläinen professori Ralph Gräsbeck arvioi elokuussa 2001 ilmestyneessä norjalaisessa Nordisk Tidskrift for Biologisk Medisin-lehdessä (s 21), että yksinomaan B12-vitamiinin puutteesta kärsii vähintään 15% yli 70-vuotiaista. Amerikkalaisten tutkimusten mukaan B12-vitamiinin puutetta on jopa 40%:lla väestöstä, eikä vajaus suinkaan rajoitu vanhuksiin. Foolihapon puute osoittautui äskettäin erittäin yleiseksi Kuopion yliopiston tutkimuksissa.

Homokysteiiniä syntyy eläinvalkuaisen metioniinistä, jota on runsaasti lihassa ja maitotaloustuotteissa. Normaalisti homokysteiini häviää muuttumalla uudelleen metioniiniksi reaktioissa, joissa tarvitaan foolihappoa ja B12-vitamiinia tai muuttumalla kysteiiniksi reaktioissa, joissa tarvitaan B6-vitamiinia.

Kuvio 1. Vasemmassa ympyrässä foolihappo (TFH) ottaa metyyliryhmän seriinistä (aminohaposta) muodostaen glysiiniä ja metyloi niillä homokysteiinin muodostaen metioniinia oikeanpuolisessa ympyrässä. Metioniini on SAMe:n esiaste. SAMe on metyyliryhmän luovuttaja. Metyyliryhmä on välttämätön hermosolujen normaleissa toiminnoissa. Huomaa, että entsyymireaktiot käyttävät B6- ja B12-vitamiineja. Me=metyyliryhmä, SAMe = S-adenosyylimetioniini, SAH = S-adenosyylihomokysteiini, R = mikä tahansa molekyli, jonka SAMe voi metyloida.


Lisääntynyt Hcy voi myös olla merkki foolihapon, B6- ja B12-vitamiinin toiminallisesta puutteesta (8, 20), vaikka näiden vitamiinien seerumista mitatut pitoisuudet olisivatkin laboratorion ilmoittamassa viitevälissä (sillä näiden vitamiinien viitearvot asetettiin kauan sitten, ennen kuin homokysteiinin merkitys SVT:ssa opittiin tuntemaan). Suomalaisten laboratorioiden Hcy:n viitearvojen yläraja (5–15 µmol/l) vaikuttaa uusimpien tutkimusten valossa korkealta. Nykyiset viitearvot ovat pikemminkin väestön "normaaliarvoja", eivätkä välttämättä ihannearvoja.

Nivelreuman hoitoon yleisesti käytetyllä metotreksaatilla on vastikään havaittu uusia vakavia sivuvaikutuksia. Se lisää veren homokysteiinipitoisuutta, joka nivelreumaa sairastavilla on jo muutoinkin koholla. Hollantilaiset tutkijat seurasivat 1984-90 yhteensä 623 nivelreumapotilasta, joista osa sai metotreksaattia. Sen käyttö lisäsi nelinkertaisesti kuolleisuutta niillä potilailla, joilla oli samanailkaisesti sydän- tai verisuonitauti. Ilman metotreksaattia hoidetuilla sydän- ja verisuonisairautta potevilla nivelreumapotilailla ei kuolleisuus lisääntynyt (Ann Rheum Dis 2000; 59 Suppl. 1:169). Myös lääkärilehti Lancet on varoittanut lääkäreitä metotreksaatin sydän- ja verisuonivaaroista.

Suomalaisilla miehillä Euroopan korkeimmat pitoisuudet

Kansanterveyslaitoksen ja WHO:n aineiston mukaan suomalaisilla (30–69 v. miehillä) on Euroopan korkeimmat Hcy-pitoisuudet, keskimäärin 11 mol/l Matalimmat tasot ovat Saksassa ja Espanjassa (7 µmol/l) sekä Japanissa (6 µmol/l). (Kuva 2). Näissä maissa onkin tunnetusti vähemmän sydän- ja verisuonitauteja kuin Suomessa.

Tällä hetkellä tavoitteena pidetään 5–7 µmol/l. Tasolla 10–15 µmol/l jokainen kohonnut mikromooli lisää sairastumisen riskiä 7–10 prosenttia. Hcy:n kohoaminen 5 µmol/l lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa yhtä paljon kuin kolesterolin nousu 0.5 mmol/l. Kun plasman Hcy on yli 12 µmol/l:n, on sydäninfarktin riski kaksinkertainen niihin henkilöihin verrattuna, joilla se on tavoitetasossa. Eräs tapaus-verrokki -tutkimus osoitti, että suomalaisella Hcy-tasolla (11.8 µmol/l) aivohalvauksen riski on yli 4-kertainen verrattuna 9.6 µmol:iin/l. Aivohalvaukseen sairastuneista Hcy oli koholla 17 %:lla, kun se verrokeilla oli koholla vain 5 %:lla. Kun Hcy on yli 12 µmol/l, on myös foolihappo- ja B12-vitamiinipitoisuus normaalia matalampi. Tämä kombinaatio lisää aivohalvauksen riskiä erään tutkimuksen mukaan 3-kertaisesti (kun kaikki muut tunnetut sekoittavat tekijät on otettu huomioon).

Yli 60-vuotiaiden aineistossa (Rotterdam study) jokainen mikromoolin nousu Hcy-tasossa lisäsi aivohalvauksen ja sydäninfarktin riskiä 6-7%. Hypertensio lisäsi vielä riskiä merkittävästi. Vastaavasti yhden mikromoolin Hcy:n lasku pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä 7-10 prosentilla.

B-vitamiinit alentavat homokysteiiniä

Foolihappoa on jo kauan määrätty raskaana oleville naisille, koska se ehkäisee sikiövaurioita. Nyt näyttää siltä, että raavaat miehetkin tarvitsevat sitä yhdessä B6- ja B12-vitamiinin kanssa ruuan lisänä. Amerikan lääkärilehden (JAMA) artikkelissa tohtori Jeffrey A. Tice suosittelee näitä vitamiineja kaikille 45 vuotta täyttäneille ja kaikille, joilla on sukuhistorian perusteella sydän- ja verisuonitaudin riski.

Foolihappo, B6- ja B12-vitamiinit ovat kaikki homokysteiinin vastavaikuttajia, sillä ne ovat homokysteiiniä metaboloivia kofaktoreita. B6-vitamiini (pyridoksiini) on kystationiini-beta-syntetaasin kofaktori, joka muuntaa homokysteiininä kystationiksi. Foolihappo ja B12-vitamiini puolestaan osallistuvat reaktioon, jossa noin puolet homokysteiinista normaalisti metyloituu takaisin metioniiniksi. Nämä kofaktorit eivät kuitenkaan näytä olevan kunnossa niillä ihmisillä, jotka sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin.

Foolihapon, B6- ja B12-vitamiinin yhdistelmä alentaa Hcy:a tehokkaasti myös kystationi-beta-syntetaasin vajaatoiminnassa. Pelkkä foolihappolisä, 250 µg ja 500 µg foolihappoa alentaa neljässä viikossa "tavanomaisesti kohonnutta" Hcy:a 11.4 ja 21.8 %, vastaavasti. Yhdessä nämä kolme B-vitamiinia alentavat homokysteiiniä 4-6 viikossa keskimäärin 20-40 prosenttia. Mitä korkeampi lähtötaso, sitä enemmän pitoisuus alenee. Kun lähtötaso on 12 µmol/l, alenee pitoisuus vitamiinien yhdistelmällä keskimäärin tasolle 8-9 µmol/l. Samalla sydäninfarktin riskin arvioidaan pienenevän 25-30 prosenttia eli 10 prosenttia jokaista alentunutta mikromoolia kohti. Tutkimuksen mukaan ihanteellinen foolihapon päiväannos on 800 µg, lisättynä muutamalla mikrogrammalla B12-vitamiinia.

Irlantilaistutkijatkin suosittavat foolihapon lisäksi myös B12-vitamiinin lisäämistä, koska nämä vitamiinit tehostavat toinen toistensa tehoa homokysteiinin alentajina ja koska B12-vitamiinin puutos väestössä on yleistä (Lancet 2002;359:227-8).

Kun homokysteiinin merkitys sydän- ja verisuonitautien riskitekijänä äskettäin varmistui, nostettiin foolihapon saantisuositus Suomessa 180:sta 300 mikrogrammaan/vrk. Yhdysvalloissa ja Kanadassa suositellaan 400 µg/vrk. British Medical Journalin artikkeleissa suositellaan nyt 800 µg/vrk. Vuoden 2002 lopulla Britannian valtalehti The Times uutisoi tämän suosituksen näyttävästi saarivaltakunnassa. Suomen kansanterveyslaitoksen "asiantuntijat" uskottelevat toimittajille ja yleisölle, että suomalainen kyllä pärjää 200 mikrogrammalla.

Saantisuosituksen korotus aiheutti ongelman, sillä väestö ei saa näin paljoa foolihappoa ruuasta. Niinpä Yhdysvaltain lääkintöhallitus (FDA) vuoden 1999 alusta USA:n kaikissa osavaltioissa pakolliseksi foolihapon lisääminen viljaan ja viljatuotteisiin. Kanadassa rikastus on vielä vapaaehtoinen. Lisäyksen lasketaan ehkäisevän Yhdysvalloissa vuosittain 50.000 sydänkuolemaa.

Viljatuotteiden rikastuksen tehoa veren homokysteiiniin on myös jo tutkittu. Tulokset eivät valitettavasti ole olleet kovinkaan rohkaisevia , sillä vaikka rikastetut elintarvikkeet nostavat seerumin foolihappoa 30 prosenttia, laskee homokysteiini vain 3,7 prosenttia. Vasta 5–6 –kertaa suurempi rikastus nostaa seerumin foolihappoa 65–105 % mikä alentaa homokysteiiniä 11–14 %.

Foolihappo imeytyy vitamiinivalmisteista paremmin kuin ravinnosta. Kun nautitaan samalla myös B6- ja B12-vitamiinia, alenee Hcy vielä enemmän. Vaikuttaa siltä, että vitamiinivalmisteet olisivat varmempi tapa alentaa kohonnutta homokysteiiniä kuin pelkästään yrittää muuttaa ruokavaliota tai rikastaa elintarvikkeita. New England Journal of Medicine suosittelee pääkirjoituksessaan vitamiinilisää juuri tästä syystä. Tilanne on vastaava kuin raudanpuuteanemiassa: eihän sitäkään hoideta pelkän ruokavalion, vaan rautalääkityksen avulla.

Lopuksi

Homokysteiinistä on nyt käynnissä useita seurantatutkimuksia, joissa selvitetään B-vitamiinihoidon kliinistä vaikutusta sydän- ja verisuonitautien sekä munuaistaudin kulkuun. Kestää vielä vuosia, ennen kuin lopulliset tulokset ovat käytettävissä ja ennen kuin tutkijat ja kliinikot pääsevät yksimielisyyteen. Muun muassa verisuonikirurgit pitävät tärkeänä vitamiinihoidon tutkimista, sillä eihän kirurgia korjaa mitenkään valtimonkovetustaudin perussyytä eikä ehkäise sen etenemistä. Myös HYKSissä mitataan sydän- ja aivohalvauspotilaiden homokysteiini ja heille annetaan tarvittaessa homokysteiiniä alentavaa vitamiinihoitoa. Samoin HYKS:n kirurgian klinikka antaa munuaispotilaille täydentävän hoitona foolihappoa.

Uutta tietoa homokysteiinistä, B-vitamiineista ja niiden merkityksestä tavallisissa taudeissa julkaistaan lähes päivittäin. PubMedissä on homokysteiinin merkityksestä valtavasti dokumentteja. Tutkimusten abstrakteja pääsee lukemaan netissä kautta hakusanoina esim. "homocysteine; cardiovascular", "homocysteine; stroke", "homocysteine; diabetes" jne. Tilannetta seuraavat paperittomat elektroniset on-line-julkaisut www.rondellen.net sekä www.b12.com.

Lähteitä:

Pham, T-M, Ekwaru JP, Silmara S. Mastroeni SS, et al. The Effect of Serum 25-Hydroxyvitamin D on Elevated Homocysteine Concentrations in Participants of a Preventive Health Program. PlosOne 2016, 22 Aug http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0161368
Lee HK, Kim SY, Sok SR. Effects of Multivitamin Supplements on Cognitive Function, Serum Homocysteine Level, and Depression of Korean With Mild Cognitive Impairment in Care Facilities. Journal of Nursing Scholarship Article first published online: 15 FEB 2016 DOI: 10.1111/jnu.12201
Benninger DH, Herrmann FR, Georgiadis D, et al. Increased prevalence of hyperhomocysteinemia in cervical artery dissection causing stroke. A case-control study. Cerebrovasc Dis. 2009;27(3):241-246. PubMed
Hadithi M, Mulder CJJ, Stam F, et al.Effect of B vitamin supplementation on plasma homocysteine levels in celiac disease. World Journal of Gastroenterology 2009;15:8, 955-960 Free Full Text pdf

Katso uusimmat tutkimukset uutisarkistostamme klikkamalla yläpalkin "Uutiset"