Eturauhassyöpä (prostatacarcinoma) ja sen ravitsemushoito

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpätauti. Suomessa siihen sairastuu noin 5000 miestä vuodessa ja tautia sairastavia miehiä on jo yli 30 000. Taudin perimmäiset syyt ovat vielä hämärän peitossa, mutta geenimutaatioilla, miesten lihomisella ja siihen liittyvällä kroonisella matala-asteisella tulehduksella (inflammaatiolla) on ilmeisen suuri merkitys. Suurissa väestötutkimuksissa selvitetään parhaillaan ravinnon omega-6- ja omega-3-rasvahappojen osuutta tähän tautiin. Tulosten mukaan omega-6:t lisäävät ja omega-3:t ehkäisevät ja hillitsevät tautia. Samoin tutkitaan vitamiinien ja hivenaineiden ja muiden antioksidanttien merkitystä eturauhassyövänja kemoterapian sekä sädehoidon haittojen ennaltaehkäisyssä. Ruokavaliota tulisi täydentää ravintolisillä, joihin kuuluvat berberiini, D-vitamiini, E-EPA, karnosiini, K2-vitamiini, melatoniini, sinkki ja ubikinoni.

Yhdysvalloissa julkaistiin 1.5.2019 uudet ohjeet eturauhassyövän toteamisesa ja kliinisestä hoidosta

Prostate Cancer Clinical Practice Guidelines (2019)

Yksi ainoa terveelle miehelle keski-iässä tehty PSA-testi ennustaa eturauhassyövän mahdollista riskiä moniksi vuosiksi eteenpäin, osoittaa uusi laaja tutkimus. Kannattaa siis käydä kokeessa!

Antitestosteronihoito, mitä annetaan käytännössä kaikille eturauhassyöpää sairastaville, lisää Alzheimerin taudin riskiä seuraavien kymmenen vuoden aikana, osoittaa uusi yli 150 000 potilaan seurantatutkimus, joka julkaisiin juuri Amerikan lääkärilehdessä (JAMssa). Havainto puoltaa Alzheimerin tautia ehkäisevien ravintolisien käyttöä.

Sädehoitoa saavilla potilailla alkaa ilmetä lisääntyvää väsymystä kolmen viikon kuluessa. Syynä on solujen pienoisvoimalaitosten, mitokondrioiden toiminnan häiriintyminen, tarkemmin sanoen kompleksi III:n oksidatiivisen fosforylaation (OXPHOS) ja ATP:n (energian) tuotannon väheneminen. Asiaa tutkineet amerikkalaiset Case Western Reserve Universityn tutkijat suosittelevat sädehoitoa saaville potilaille ubikinonia ja C-vitamiinia mitokondrioiden toiminnan suojelemiseksi ja väsymisen ehkäisemiseksi (Hsiao ym. 2018). Tämä neuvo on täysin päinvastainen kuin suomalaisten syöpälääkäreiden antamat ohjeet. Itse suosttelen ottamaan päivittäin ubikinonia 300 mg ja C-vitamiinia 1000 mg. Ne täydentävät hyvin E-EPA- ja muita ravintolisiä, joista kerron alla.

Omega-3-rasvahapot EPA ja DHA

EPA-rasvahpon runsas saanti vähentää matala-asteisen eturauhassyövän (Gleason score ≥ 2) muuttumista vakavaksi (Gleason score ≥ 7, Gleason 3+4 tai suuremmaksi) (Moussa ym. 2019). Kalaöljyn omega-3-rasvahapot vastustavat omega-6-rasvahappojen (palmitiini- ja arakidonihapon) vaikutuksia, jotka edistävät erurauhassyövän kasvua (Tang ym. 2020). Siksi kalaöljyä kannattaa käyttää!

Kanadassa Quebec Cityssa Laval-yliopistossa selvitetään parhaillaan väkevöidyn EPA-kalaöljyn vaikutusta eturauhassyöpään potilailla, joille on tehty radikaalileikkaus. Tutkimuksen valitaan 300 miestä, joilla on diagnosoitu korkean riskin (Gleason score ≥ 7) eturauhassyöpä. Tällainen eturauhassyöpä käyttäytyy aggressiivisesti ja sillä on suuri taipumus uusiutua. Tutkimuspotilaat saavat joko lumetta tai 3000 mg EPA-rasvahappoa päivässä 4–10 viikkoa ennen leikkausta ja 12 kuukautta sen jälkeen. Kalaöljyn uskotaan parantavan potilaiden ennustetta. Lue lisää suomeksi alla olevasta linkistä
EPA-kalaöljyä eturauhassyövän hoitoon

Saman yliopiston uusi hiiritutkimus tukee käsitystä, jonka mukaan omega-3:t hillitsevät eturauhassyövän kasvua ja leviämistä (Gevariya ym. 2018). Kalaöljyn DHA-rasvahappo ja melatoniini estävät yhdessä eturauhassyöpäsolujen kasvua ja leviämistä (Tamarindo ym. 2019).

Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan omega-3-rasvahappojen suuri pitoisuus veressä vähentää aggressiivisen eturauhassyövän riskiä 63 %. Tutkimuksessa mitattiin seerumin rasvahapot 466 eturauhassyöpään sairastuneelta ja 478 terveeltä kaltaistetulta mieheltä (Clinical Cancer Research 2009). Seerumin vähäinen EPAn ja DHA:n pitoisuus lisää eturauhassyövän riskiä (Simopuolos 2010). Washingtonin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot estävät eturauhassolujen kasvua ja leviämistä (Liu ym.2015). Kalifornian yliopiston urologian ja patologian laitosten uusi yhteinen rottatutkimus osoittaa, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot hidastavat eturauhassyöpäsolujen kasvua ja hillitsevät niiden metastasointia. Kalaöljyä saaneisiin rottiin istutetut tuumorit jäivät merkitsevästi pienemmiksi kuin omega-6:tta saaneiden rottien. Myös sytokiinit (IL-6, TNF-alfa, IL-10) ja kemokiini CCL-2 jäivät vähäisemmiksi kalaöljyä saaneilla rotilla (Liang2016). Tulokset puoltavat kalaöljyn käyttöä eturauhassyövän täydentävänä hoitona. Klikkaa alla olevaan linkkiin
Kalaöljyä eturauhassyöpään

Saksalaisetkin urologit suosittavat omega-3-rasvahappoja eturauhassyövän hoitoon, koska ne ehkäisevät etäpesäkkeitä ja parantaa potilaiden eloonjäämistä (Küllenberg de Gaudry ja Massing 2014). Kalaöljyn omega-3-rasvahapot estävät eturauhassyövän kasvua sekä leviämistä, todetaan myös Cancer-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Kananadalaisen Laval-yliopiston ja japanilaisen yliopiston tutkimukset osoittavat, että erityisesti EPA-rasvahappo hillitsee eturahassyövän muuttumista aggressiiviseksi. Suosittelen ottamaan reilusti 90 prosenttista E-EPAa (noin 2000 mg/vrk), jossa on mukana D3-vitamiinia.

Omega-3:n lisäys ruokavalioon parantaa eturauhassyövän ennustetta (Clinical Cancer Research 2006). Koe-eläintestit puoltavat omega-3:n käyttöä myös ihmisten eturauhassyövässä (Ibid, 2006 ). Tehokkain omega-3 on E-EPA (jota tulisi ottaa mielellään noin 2000 mg/vrk).

Omega-3-rasvahappoihin kuuluva stearidonihappo SDA (18:4n-3) herkistää eturauhassyöpäsoluja dosetakselille, osoittaa uusi amerikkalainen solututkimus. Artikkelissa tuodaan esille myös se tosiseikka, että kalaöljyn EPA- ja DHA-rasvahapot estävät eturauhassypävän kasvua. Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta (Mansour ym. 2018).

Tutkimukset puoltavat kalaöljyn käyttöä ennaltaehkäisevänä ja hoitavana ravintolisänä. Jos olet eturauhassyöpäpotilas, valitse etyyliesteröity tuote (E-EPA tai E-EPA + E-DHA), jossa on mukana myös D3-vitamiinia. Se parantaa ennustetta.

Berberiini

Berberiini tappaa eturauhassyöpäsoluja ilman haittavaikutuksia (Tiang ym. 2015).  Bertberiinistä on tutkitusti hyötyä eturauhassyövän hoidossa. Jo vuonna 2006 amerikkalaisessa tutkimuksessa kävi ilmi, että berberiini aiheuttaa syöpäsolujen apoptoosin eli "itsemurhan" (Mantena ym. 2006a). Sama tutkijaryhmä osoitti, että berberiini tappaa myös mahasyöpäsoluja (Mantena ym. 2006 b). Li ym. kuvasivat tarkasti, millä biologisilla mekanismeilla berberiini estää eturauhassyöpäsolujen kasvua. (Li ym.2017).Berberiini herkistää eturauhassyöpsoluja säde hoidolle; berberiini estää HIF-1α:a ja verisuonten kasvutekijää VEGF:ää, joten berberiini on suositeltava ravintolisä sädehoidon yhteydessä (Zhang ym. 2014).

PubMedissä on tällä hetkellä (helmikuu 2019) yli 30 tutkimusta berberiinistä ja eturauhassyövästä; tulokset puoltavat berberiinin käyttöä tukihoitona. Berberiininä saa ostaa vapaasti terveyskaupoista, apteekeista ja päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta.
Berberiini estää eturauhassyövän kasvua ja leviämistä
Berberiini estää eturauhassyövän metastasointia
Berberiini estää eturauhassyövän kasvua
Berberiini estää tutkitusti syövän kasvua ja leviämistä

Seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) ja eturauhassyövän riskin välillä vallitsee käänteinen yhteys. Toisin sanoen, mitä vähemmän veressä on D-vitamiinia, sitä suurempi on sairastumisen riski (Deschasaux ym. 2015).  Mitä vähemmän veressä on D-vitamiinia, sitä aggressiivisempi on eturauhassyöpä (Murphy ym. 2014). Memorial Soan-Kettering Cancer Center (New York) on osoittanut tohtori Howard Sherin tutkimuksissa, että reilun D-vitamiini-annoksen yhdistäminen kemoterapiaan lisää potilaiden elinaikaa peräti 49 % (lue uutinen). Uusi koostetutkimus vahvistaa, että mitä suurempi seerumin D-vitamiinin pitoisus on, sitä parempi on eturauhassylvön enuste.

Omega-6-rasvahapot lisäävät ja omega-3-rasvahapot vähentävät eturauhassyövän riskiä ja parantavat sen ennustetta (Berquin ym. 2007). EPA-rasvahappo estää eturauhassyöpää leviämästä, osoittaa uusi japanilaisraportti (2009).

Sinkki ja K2-vitamiini

Sinkin vaikutuksista eturauhassyövässä näkee ja kuulee esitettävän erilaisia käsityksiä. Etelä-korelaiset (To ym. 2018) kiinalaiset (Zhang ym. 2018), israelilaiset (Lo ym. 2018) ja kiinalaiset (Xue ym. 2019) tutkijat ovat sitä mieltä, että sinkistä on hyötyä eturauhassyöpäsolujen nitistämisessä. Sinkin pitoisuus eturauhassa vähenee nollaan tässä taudissa, vaikka normaalisti erurauhanen sisältää eniten esinkkiä elimistössä (ks kuva alla). Kummatkin artikkelit ovat luettavissa kokonaisuudessaan maksutta alla olevista linkeistä.

eturauhasen sinkkipitoisuus

Lähde: Lo ym. 2018

ProstataCa

Kuva: Eturauhassyöpäsolujen kuolemaa (apoptoosia) voidaan joudttaa kahta tietä, vapaiden radikaalien (ROS) ja mitokondrioiden kautta. Tässä kuvassa esitetään, kuinka K2-vitamiini toimii (Dasari ym. 2018). Samalla tavalla mitokondriotietä toimii myös sinkki.

Eteläkorealaisen tutkimuksen mukaan sinkki vaimentaa androgeenireseptoria (AR) ja estää siten eturauhassyöpäsolujen kasvua (Kim ym. 2018). Monissa muissakin uusissa tutkimuksissa sinkki on hillinnyt eturauhassyöpäsolujen kasvua ja leviämistä. Tutkijat suosittelevat sinkkiälisää taudin täydentävään hoitoon (Xue ym. 2019, Hosui ym. 2018, To ym. 2018, Costello ja Franklin 2016, Hoang ym. 2016). Englantilaisen The London Breast Institute, Princess Grace Hospitalin tutkijat pitävät sinkkiä, lykopeeniä ja eräitä muita ravintolisiä tärkeinä eturauhassyövän ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa (Mokbel ym. 2019).

Mokbel K, Wazir U, Mokbel K. Chemoprevention of Prostate Cancer by Natural Agents: Evidence from Molecular and Epidemiological Studies. Review. Anticancer Research. 2019 Oct;39(10):5231-5259. doi: 10.21873/anticanres.13720. Free Article

Melatoniini

Eturauhassyöpää sairastavien miesten seerumin melatoniinin pitoisuus on yleensä paljon pienempi kuin terveiden verrokkien. Sairaus ilmaantuu useimmiten /65 prosentissa) yli 65 vuoden iässä, samaan aikaan kun metatoniinin synteesi käpyrauhasessa vähenee ja mitokondrioiden toimintahäiriö lisää vapaiden radikaalien tuotantoa (hapetusstressiä).

Melatoniini on myös erinomainen syövän kasvua ja levimistä estävä yhdiste.  Melatoniini läpäisee helposti syöpäsolujen kalvon ja tunkeutuu solun sisään  glukoosinkuljettajan (GLUT1:n) avulla. Metastasoineessa syöpäsolussa melatoniini hillitsee sokerin käyttöä energian tuotannossa (Warburgin efektiä), jolloin solun kasvu hidastuu tai estyy (Hevia ym. 2017). Etenkin yhdessä DHA-rasvahapon kanssa melatoniini estää eturauhassyöpäsolujen kasvua (Tamarindo ym. 2019). Melatoniinia otetaan illalla noin tunti ennen nukkumaan menoa. Suositeltu annos on 10-20 mg. Lue lisä alla olevasta linkistä
Melatoniini parantaa syöpäpotilaan ennustetta

Tamarindo GH, Ribeiro DL, Gobbo MG,  et al. Melatonin and Docosahexaenoic Acid Decrease Proliferation of PNT1A Prostate Benign Cells via Modulation of Mitochondrial Bioenergetics and ROS Production. Oxidative Medicin and Cellular Longevity. 2019 Jan 9;2019:5080798. doi: 10.1155/2019/5080798. eCollection
Xue YN, Yu BB, Li JL,  et al. Zinc and p53 disrupt mitochondrial binding of HK2 by phosphorylating VDAC1
Experimental Cell Research. 2019 Jan 1;374(1):249-258. doi: 10.1016/j.yexcr.2018.12.002. Free Full Text
Hosui A, Kimura E, Abe S, et al. Long-Term Zinc Supplementation Improves Liver Function and Decreases the Risk of Developing Hepatocellular Carcinoma. Nutrients. 2018 Dec 10;10(12). pii: E1955. doi: 10.3390/nu10121955. Free Full Text
To PK, Do MH, Cho YS, Kwon SY, Kim MS, Jung C. Zinc Inhibits Expression of Androgen Receptor to Suppress Growth of Prostate Cancer Cells International Journal of Molecular Sciences. 2018 Oct 8;19(10). pii: E3062. doi: 10.3390/ijms19103062. Free Full Text

Lo ST, Martins AF, Jordan VC, Sherry AD. Zinc as an Imaging Biomarker of Prostate Cancer Israeli Journal of Chemistry. 2017 Sep;57(9):854-861. doi: 10.1002/ijch.201700043. Free Full Text

Costello LC, Franklin RB. A comprehensive review of the role of zinc in normal prostate function and metabolism; and its implications in prostate cancer. Archives of Biochemistry and Biophysics 2016; 611: 100-112 Abstract

Hoang BX, Han B, Shaw DG, Nimni M. Zinc as a possible preventive and therapeutic agent in pancreatic, prostate, and breast cancer. European Journal of Cancer Prevention. 2016;25:457-461 Abstract

Hormonihoito

Eturauhassyövän hormonihoito lisää sydänkohtauksen riskiä, ilmenee ruotsalaistutkimuksesta. Se vahvistaa aikaisempia havaintoja testosteronia estävien lääkkeiden sydänhaitoista (Cancer 2006). Nämäkin havainnot puoltavat sellaisten ravintolisien käyttöä, jotka estävät syövän kasvua ja leviämistä ja suojaavat samalla sydäntä ja verisuonia. Tällaisia ravintolisiä ovat mm. berberiini (Huang ym. 2014), etyyliesteröidyt kalaöljyt, D-vitamiini ja karnosiini. Amerikkalainen tutkimus vahvistaa, että berberiini tehostaa eturauhassyövän hormonihoitoa. D-vitamiinin tarve on ainakin 100 mikrogrammaa päivässä niin että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nousee tasolle 150–160 nmol/l.

Eteläkorealaisen tutkimuksen mukaan sinkki vaimentaa androgeenireseptoria (AR) ja estää siten eturauhassyöpäsolujen kasvua (Kim ym. 2018).

Ylipainoisilla on 99 % suurempi riski PSA:n kohoamiseen ja 70 % suurempi riski taudin uusiutumiseen tai etäpesäkkeisiin kuin normaalipainoisilla. Jos olet ylipainoinen, laihduta ihmeessä vhh-ruokavaliolla, se parantaa ennustettasi. Alkoholi ei näytä lisäävän eturauhassyövän riskiä. Soijan isoflavonoidit ehkäisevät eturauhassyöpää (lue tutkimus).
Ubikinoni ja syöpätaudit
Tohtori Tolosen laihdutusopas (pdf)

Täydentävien hoitojen suosio kasvussa

Yhdysvalloissa tutkittiin 2 582 eturauhassyöpää sairastavan miehen täydentävien hoitomuotojen käyttöä. Joka kolmas käytti yhtä tai useampaa täydentävää hoitoa. Suosituimpia olivat vitamiinit ja hivenaineet (26 %), yrttivalmisteet (16 %), antioksidantit (13 %), sahapalmu-uute, lykopeeni tms (12 %). Täydentäviä hoitoja käyttäneet miehet olivat muita nuorempia ja hoikempia, paremmin koulutettuja ja hyvätuloisempia. Heillä oli muita useammin vakavampi taudin ennuste ja muita samanaikaisia sairauksia. Urologit kehottavat hoitavia lääkäreitä ottamaan huomioon nämä potilaille tärkeät seikat. Tutkimus vahvistaa käsitystä ravintolisien hyödyllisyydestä eturauhassyövän ehkäisyssä ja hoidossa. Erään tutkimuksen mukaan omega-3-rasvahapot estävät eturauhassyövän leviämistä. Sitä juuri tutkitaan nyt myös Kanadassa Laval-yliopistossa.

Tulehdus (inflammaatio) aiheuttaa eturauhassyöpää

Kaikki krooniset taudit – myös syöpätaudit – ovat tulehdustauteja ja siis tavallaan sukua keskenään. Esimerkiksi vatsasyöpä alkaa tulehduksesta (lue lisää). Eturauhassyövän yhtenä syynä saattaa olla virustartunnan aiheuttama tulehdus (lue lisää). Mukana kuvassa ovat myös tulehdusta aiheuttavat entsyymit 5-, 12- ja 15-LOX (Cancer Research 2003). Eritoten 15-LOX on koholla eturauhassyöpäkudoksessa (J Carcinog. 2006). Tämä on merkittävä löytö täydentävän hoidon kannalta, sillä EPA-rasvahappo toimii LOX-15:n vastavaikuttajana, joten sitä tulisi antaa potilaille suurina annoksina (ainakin niin paljon, että seerumin EPA-pitoisuus nousee 5–10 prosenttiin).

Tulehdusta aiheuttavat vapaat radikaalit ja elimistössä omega-6-rasvahappoihin kuuluvasta arakidonihaposta hapettumalla syntyvät yhdisteet – sytokiinit – , kuten TNF-alfa ja makrofagisolujen erittämät interleukiinit beta1; IL6 ja IL8) aiheuttavat ja lisäävät syövän kasvua ja leviämistä. Omega-3-rasvahapot taas toimivat päinvastoin: ne ehkäisevät syöpää ja sen kasvua ja leviämistä (British Journal of Cancer 2006). Suosittelen jokaiselle eturauhassyöpää sairastavalle vähintään 1000 mg E-EPAa päivässä (mieluiten noin 2000 mg).

Harvardin yliopiston jättitutkimuksen mukaan kasvisten linolihappo (omega-6) lisää aggressiivisen eturauhassyövän riskiä ja pahentaa ennustetta. LOX-entsyymit hapettavat siitä "pahoja" eikosanoideja. Kuten edellä mainittiiin, kalaöljyn omega-3-rasvahapot, etenkin EPA, vaikuttavat päinvastoin. Amerikkalainen tutkimus vahvistaa käsitystä omega-6-rasvahappojen vaaroista. E-EPA ehkäisee tehokkaasti LOX-entsyymejä ja siten myös tulehdussytokiinien syntyä elimistössä. Samoin karnosiini estää tulehdussytokiineja (lue lisää). Yhdysvaltain lääkelaitos FDA päättikin kesällä 2004, että runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävien tuotteiden myyntipäällyksissä saa ilmoittaa "Vähentää syöpätautien vaaraa" (lue uutinen).

Yhdysvaltain maineikkaimman sairaalan Johns Hopkinsin (Wake Frotest University Medical School) lääkärit ovat osoittaneet, että eturauhasen tulehdus voi aiheuttaa eturauhassyöpää. He havaitsivat, että tietty geeni, MSR1 - jonka ennestään tiedetään aiheuttavan valtimonkovetustautia - auttaa myös ihmisen immuunijärjestelmän makrofageiksi kutsuttuja valkosoluja "siivoamaan" pois eturauhastulehduksen jätteet elimistöstä. Valitettavasti jotkut MSR1:n muunnokset (mutaatiot) estävät makrofageja siivoamasta tulehdusjälkiä. Tätä geenimuunnosta esiintyy 4,4 %:lla valkoihoisista, siis myös suomalaisista, jotka ovat siis alttiita sairastumaan eturauhassyöpään rauhasen tulehduksen jälkeen. BRCA2-mutaatio liittyy aggressiiviseen eturauhassyöpään, kertoo tutkimus (J Natl Cancer Inst 2007).

Pittsburgin yliopiston tutkimuksissa on ilmennyt, että eturauhassyöpään sairastuneilla miehillä on kaksi kertaa terveitä useammin veressään herpes-virusta. Löytö antaa aihetta tutkia myös viruksen osuutta taudin synnyssä ja mahdollisen rokottamisen merkitystä ennaltaehkäisyssä. Virusinfektio lisää aina tulehdussytokiinien (esim. IL8:n) eritystä. Uuden tutkimuksen mukaan tulehduskipulääkkeet ja D-vitamiini yhdessä estävät eturauhassyöpäsolujen kasvua. Tulehduskipulääkkeiden pitkäaikainen käyttö voi kuitenkin lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Tupakointi pahentaa eturauhassyövän ennustetta, kertoo Journal of Urology (2003). Tutkimus osoittaa, että tyypin 2 diabetes lisää eturauhassyöpäpotilaiden kuolemanvaaraa. Syynä ovat ilmeisesti hapetusstressi, tulehdussytokiinit ja kohonnut homokysteiini. Näistäkin syistä potilaan kannattaisi käyttää ravintolisiä.

Onko leikkauksesta hyötyä vai haittaa?

Eturauhassyöpää hoidetaan yleisesti radikaalileikkauksen avulla. Mutta kannattaako leikata vai ei, kas siinä kysymys. Tutkimukset ovat antaneet ristiriitaisia tuloksia. Ruotsalaisen Upsalan yliopiston tutkimus on herättänyt suurta huomiota kaikkialla maailmassa. Raportti julkaistiin New England Journal of Medicinessa. Sen mukaan yli 60-vuotiaiden leikkauksesta ei ole hyötyä, vaan pikemminkin ehkä haittaa.

Upsalan yliopistoairaalan urologit jakoivat 695 potilasta sattumanvaraisesti kahteen ryhmään, joista 347 leikattiin radikaalisti (prostatektomia) ja 348:aa jäätiin vain seuraamaan. Sittemmin on julkaistu 8,2 vuoden seurannan tulokset. Leikatuista kuoli 83 miestä, heistä 30 eturauhassyöpään ja siihen liittyviin tauteihin. Leikkaamattomista kuoli 106 miestä, heistä 50 eturauhassyöpää. Näiden lukujen valossa leikkauksesta olisi jonkin verran hyötyä, mutta yli 65-vuotiaiden kohdalla tulos oli yllättäen päinvastainen: leikattujen kuolleisuus oli suurempaa kuin leikkaamattomien. Kuuden vuoden seurannassa leikatuilla ilmeni enemmän elämänlaatua heikentäviä sivuvaikutuksia: 80%:lla erektio- ja potenssihäiriöitä (45 %:lla leikkaamattomista) ja 49 %:lla virtsan karkailua (21 %:lla leikkaamattomista). Potilaan kannattaa siis yhdessä lääkärinsä kanssa harkita, onko viisasta alistua leikkaukseen vai ei. Monet maailman huippuspesialistit ovat kommentoineet tutkimusta, jota he pitävät merkkipaaluna eturauhaskirurgiassa. Tutkimus ei kuitenkaan vastaa kysymykseen, ketkä potilaista hyötyvät leikkauksesta eniten tai vähiten, sanoo tohtori John Wasson (Dartmouth University) CNN:n nettisivuilla. Hän uskoo, että eturauhassyöpää leikataan usein turhaan. Tutkimuksen 6-vuotisseurantaa selostetaan British Medical Journalissa. Se on otsikoitu: "Odottaminen on yhtä tehokasta kuin leikkaaminen". Odottaville potilaille suosittelen kuitenkin angiogeneesin estäjää, koska se pitää kasvaimen uinuvassa tilassa ja vähentää metastasoinnin vaaraa.

Amerikkalainen tutkimus analysoi 48 000 miehen (65–80 v) ennustetta. Tauti oli paikallinen, eikä siis ollut lähettänyt etäpesäkkeitä. Potilaista 34 046 sai joko sädehoitoa tai heille tehtiin radikaalileikkaus (prostatectomia) ja loput 14 560 jätettiin pelkästään seurantaan. Aktiivisesti hoidetut yli 65-vuotiaat miehet elivät keskimäärin 13 vuotta ja pelkästään seuratut 10 vuotta. Ei ole ihme, jos potilaat ja lääkärit ovat ymmällään.

Leikkaus ei paranna yli 65-vuotiaiden miesten ennustetta, vaan päinvastoin saattaa huonontaa sitä. Punainen viiva = radikaalileikatut, sininen viiva = leikkaamattomat (British Journal of Cancer (2006) 94,1361-1368).

Jos päätetään leikata, kuinka kiire leikkaukseen on? Johns Hopkinsin sairaalan raportti rauhoittaa miehiä: Varhaisvaiheen syövän leikkaus ei ole kiireellinen, se voi hyvin odottaa jopa 2 vuotta ilman, että ennuste siitä huononee. Duke-yliopiston tutkimus vahvistaa käsitystä, ettei ole mikään kiire. Eturauhasen poisto lyhentää penistä kahdella kolmasosalla leikatuista. Joka viidennen penis lyhenee 15 % (Journal of Urology 2003).

Kivesten poisto lisää luukadon riskiä, kertoo uusi ruotsalainen tutkimus. Havaintoa vahvistaa uusi amerikkalainen tutkimusraportti. Potilaan kannattaa siis nauttia luita vahvistavia lisäravinteita kuten kalkkia, magnesiumia, D-vitamiinia ja isoflavonoideja.

Uudet testit seulovat leikattavat potilaat

PSA-testin merkityksestä on kiistelty pitkään. Vuonna 2009 julkaistun eurooppalaisen suurtutkimuksen mukaan yhden eturauhassyövästä johtuvan kuolemantapauksen ehkäisemiseksi on kutsuttava PSA-testiin 1410 miestä, joista todennäköisesti noin 1070 noudattaa kutsua, ja testatuista tulisi hoitaa 48 miestä. PSA-testi antaa jopa 50 %:ssa virheellisen positiivisen tuloksen. Absoluuttisina lukuina 100 000 miehen testaaminen vähentäisi 7 eturauhaskuolemaa. Myös Yhdysvalloissa on tehty vastaava laaja uusi tutkimus. Kumpaakin pohditaan NEJM:n pääkirjoituksessa.

PSA-seulonta ei vähennä kuolleisuutta

PSA-testi voi antaa ylipainoisilla ja lihavilla miehillä väärän negatiivisen tuloksen. Toisin sanoen, miehellä on aggressiivinen syöpä, vaikka testin tulos on normaali. Myös lihavien miesten biopsiat antavat usein väärän negatiivisen tuloksen (lue lisää).

PSA-testin rinnalle on kehitetty tarkempi testi nimeltään EPCA. Sen herkkyys eturauhassyövän toteamisessa on 92 % ja tarkkuus 94 %, sanotaan Cancer Research -lehdessä (2005). Toinen, geenitekniikkaan perustuva testi paljastaa herkästi muualle elimistöön leviävän eturauhassyövän. Testin käyttöönotto parantaa mahdollisuuksia valita radikaalileikkaukseen oikeat potilaat.

Eturauhassyöpägeenin (PCA3) tutkiminen virtsasta voi tarkentaa syövän seulonnan tulosta, kertoo uusi tutkimus (lue lisää). Magneettikuvaus (MRI) kykenee erottamaan pahanlaatuiset eturauhasen kyhmyt hyvänlaatuisista (lue lisää).

PSA-nopeus (PSA velocity) ennustaa eturauhassyövän aggressiivisuutta, kirjoittaa J Natl Cancer Inst 2006;98:1509-1510,1521-1527. PSA-nopeudella tarkoitetaan sitä, kuinka monta ng/ml PSA-arvo nousee vuodessa. Kriitiiseksi lukemaksi esitetään 0,35.

Heat shock protein-27 luokittelee eturauhassyöpiä pahanlaatuisuuden mukaan

Angiogeneesi ja sen esto

Eturauhasen syöpä kuuluu angiogeneesistä eli uudisverisuonten muodostumisesta riippuvaisiin tauteihin. Karnosiini ja E-EPAkin estävät angiogeneesiä, koska ne kumpikin hillitsevät uudisverisuonia kasvattavaa sytokiinia, interleukiini 8:aa (IL8:a).

Mikä eturauhanen on?

Prostata on kastanjan kokoinen rauhanen, joka sijaitsee heti virtsarakon alapuolella ja ympäröi virtsaputken alkuosaa. Eturauhanen muodostuu 30-50 pienestä rauhasesta, lihaksista ja sidekudoksesta. Sen tehtävänä on muodostaa maitomaista eritettä, joka siemensyöksyssä sekoittuu kiveksistä tuleviin siittiöihin. Sperma sisältää runsaasti sinkkiä ja kalkkia sekä entsyymejä ja prostatalle ominaista (spesifistä) antigeenia (PSA). E-vitamiinin uskotaan ehkäisevän eturauhassyöpää vaikuttamalla nimenomaan PSA:han (lue raportti).

Eturauhanen on kuvassa nimellä Prostate gland.

Murrosiässä poika alkaa erittää testosteronia, joka aiheuttaa äänen murroksen, parran- ja häpykarvoituksen kasvua ja muuttaa ruumiinrakennetta miehekkääksi. Testosteronin lisääntyvä eritys kasvattaa eturauhasta, joka voi silloin painaa 20 grammaa. Noin 50. ikävuoden paikkeilla eturauhanen voi surkastua tai se voi alkaa kasvaa voimakkaasti, jolloin puhutaan hyvänlaatuisesta prostatan hyperplasiasta eli liikakasvusta. Kasvua säätelevät hormonit, ennen muuta testosteroni, jota kivekset erittävät. Kivesten 5-alfa-reduktaasi -niminen entsyymi muuttaa testosteronin 5-dihydrotestosteroniksi (5-DHT). 5-DHT on valkuaisaine (proteiini), ja se säätää ensi kädessä eturauhasen kasvua. Jos haluat katsoa graafisen esityksen siitä, kuinka syöpä kasvaa ja leviää, klikkaa tähän.

Riskitekijöitä

Tällä hetkellä ei tiedetä varmasti, mistä eturauhasen syöpä saa alkunsa. Äskettäin on löydetty tautia aiheuttava geenimuunnos, E2F3. Miessukuhormoneilla on oma osuutensa, mutta sitä ei tunneta vielä tarkoin. Yhtäältä tiedetään, että kastroiduille miehille ei kehity eturauhasen syöpää. Toisaalta eturauhassyövän riski ei ole tavallista suurempi sellaisilla miehillä, joiden veressä on normaalia enemmän testosteronia. Urologien ammattilehdissä julkaistujen raporttien mukaan eturauhassyöpää estäviä ovat A-, C-, D- ja E-vitamiinit, karotenoidit (erityisesti lykopeeni), seleeni ja nestemäinen hainrustouute.

Ruokavalion ja ravintolisien rasvahapot
Ruokavaliolla – erityisesti sen omega-6/omega-3-rasvahappojen suhteella – on myös suuri merkitys, sillä 12/15-LOX-entsyymit hapettavat ravinnon omega-6-rasvahappoja tulehdusta (ja syöpää, Alzheimerin tautia ym.) aiheuttaviksi eikosanoideiksi. Länsimaisessa ruokavaliossa on noin 15 kertaa liikaa omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3:een, mikä selittää eturauhassyövän ja muiden elintasosairauksien yleistymistä (lue lisää). Tutkimus tukee E-EPAn käyttöä eturauhassyövässä (British Journal of Cancer 2006). Kalaöljyn rasvahapoista vain EPA näyttää olevan antikarsinogeeninen. Myös konjugoitu linolihappo CLA estää syövän kasvua.

Japanissa on tutkittu ja käytetty E-EPAa jo yli 30 vuotta monen eri taudin täydentävään hoitoon. Eräässä tutkimuksessa testattiin E-EPAn (2400 mg/vrk; 12 viikkoa) vaikutusta PSA-arvoon terveen 20 koehenkilön (yli 50-vuotiaita) ryhmässä. Puolet sai lumetta. Punasolujen EPA-pitoisuus nousi E-EPA-ryhmässä 174 %, mutta sillä ei ollut vaikutusta PSA-arvoon. HUOM! Ryhmässä ei ollut mukana eturauhassyöpää sairastavia. Samat tutkijat antoivat 32 leikatulle potilaalle 2 vuotta E-EPAa 2,4 g/vrk, jolloin vain 4:n PSA-arvo nousi yli 2,2 ng/ml, kun 30 verrokin ryhmässä se nousi kahdeksalla potilaalla. Japanissa lääkärit antavat E-EPAa suurena päiväannoksena 1800–3000 mg.

D-vitamiini vähentää riskiä
Toistaiseksi tunnetaan joukko ns. riskitekijöitä, jotka altistavat syövälle. Riskitekijöitä paljastuu lisää kaiken aikaa. D-vitamiinin piilevä puute on hiljattain osoittautunut "uudeksi" eturauhassyövän riskitekijäksi. Professori Pentti Tuohimaan johtamassa Tampereella tehdyssä laajassa tutkimuksessa suurella osalla noin 50-vuotiaista miehistä oli piilevää D-vitamiinin puutetta. Heille kehittyi kaksi kertaa useammin eturauhassyöpä (kuin niille, joilla ei ollut veressä puutosta) ja syöpä oli aggressiivista laatua, joka hanakasti levisi muualle elimistöön (erityisesti luustoon). Yhdysvalloissa Harvardin yliopiston tutkimuksissa on saatu samanlaisia tuloksia. Ihmisen D-vitamiinin päivittäinen tarve onkin paljon suurempi kuin nykyinen viranomaissuositus (10 mikrogrammaa/vrk).

C-vitamiini
Australialainen tutkimus on vastikään selvittänyt miten C-vitamiini estää syövän kasvua. Se antaa uutta pontta C-vitamiinin ja muiden antoksidanttien käytölle syövän ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa.

Vihreän teen katekiinit ovat tutkitusti hyödyksi eturauhassyövässä. Ne toimivat antioksidantteina ja ehkäisevät angiogeneesiä.

Särky- ja tulehduslääkkeet
Mayo-klinikan tutkimuksen mukaan ei-steroidisten tulehduslääkkeeiden (aspiriini, ibuprofeeni) säännöllinen käyttö voi vähentää eturauhassyövän riskin puoleen. Tieto perustuu 1 362 miehen 5,5-vuotiseen seurantaan Minnesotan osavaltiossa. Vain 4 % särkylääkkeiden säännöllisistä käyttäjistä sairastui eturauhassyöpään verrattuna 9 %:iin ei-käyttäjistä. Mitä vanhempi mies, sitä tehokkaammin tulehduslääkitys näytti suojaavan eturauhassyövältä, kirjoittaa tohtori Rosebud Roberts Mayo Clinic Proceedings -lehdessä (2002).

"Emme kuitenkaan vielä tiedä, mikä olisi lääkityksen oikea annostelu ja käyttöaika, joka suojaisi parhaiten eturauhassyövältä", hän kirjoittaa. Lisäksi pitäisi oppia paremmin tuntemaan suojaavaa mekanismia, hän lisää. Eräissä aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että nämä lääkkeet suojaisivat myös rinta- ja paksusuolisyöpiä vastaan.

Toisaalta tällaiset lääkkeet aiheuttavat sivuvaikutuksia: Maha-, munuais-, kuulo- ja maksavaurioita sekä nivelpintojen ruston nopeaa kulumista (mikä on paradoksaalista, sillä lääkkeitä käytetään yleisesti nivelvaivojen hoitoon). Uusien tutkimusten mukaan synteettiset COX-2-estäjät jäykistävät valtimoita ja lisäävät sydän- ja aivoinfarktien vaaraa (lue uutinen).

Miten syöpä kasvaa ja leviää?

Syöpä alkaa eturauhasen tietyissä rauhassoluissa. Useimmilla 70-vuotiailla miehillä on mikroskooppista 1–2- mm läpimitaltaan olevaa eturauhassyöpää, joka on aluksi ilman omaa verenkiertoa. Jollei uusverisuonistoa synny, syöpä ei kasva, eikä siitä tule uhkaa isännän hengelle. Syöpäsolut, kuten kaikki muutkin ihmisen solut, tarvitsevat kasvaakseen happea ja ravinteita. Syöpäsolukko erittää valkuaisaineista koostuvia entsyymejä, joiden avulla se kasvattaa itselleen uusia verisuonia. Näiden suonien kautta entsyymit myös levittävät syövän eturauhasen ulkopuolelle lähikudoksiin ja kauemmas muualle elimistöön, muun muassa luustoon. VEGF (vascular endothelial growth factor) on ehkä tärkein näistä entsyymeistä. Uudisverisuonten kasvua kutsutaan nimellä angiogeneesi.

Eturauhassolut tarvitsevat elääkseen ja jakautuakseen testosteronia (miessukuhormonia). Siksi levinneen eturauhassyövän ainoana hoitomuotona on usein kivesten poisto (orchiectomia); sen jälkeen testosteronin tuotanto lakkaa. Sitä huolimatta eturauhassyöpä voi jatkaa monissa tapauksissa kasvuaan.

Hiljainen eli uinuva syöpä (dormant cancer)

Eturauhassyöpä on usein vuosikausia, joskus vuosikymmeniä, uinuvassa tilassa. Hiljaisena pysyvän syövän salaisuus on selviämässä. Professori Judah Folkmanin työryhmä selitti sen näin: Tuumori tuottaa sekä angiogeneesiä stimuloivia että sitä estäviä kemiallisia yhdisteitä. Stimuloivat kasvattavat uusia verisuonia, jolloin tuumori alkaa kasvaa ja sille avautuu yhteys veriteitse muualle elimistöön, jonne se voi levitä. Angiogeneesin estäjät puolestaan estävät uusien verisuonten ja samalla itse primaarituumorin kasvua ja (koska niitä kiertää myös veren mukana muualla elimistössä) ne estävät myös metastasoinnille välttämätöntä sekundaarista angiogeneesia. Angiogeneettinen tasapaino siis pitää eturauhassyövän hiljaisena. Kun tasapaino järkkyy, saattaa syöpä levitä, esimerkiksi luustoon.

Tuumoriproteiini 53 (Tumor Protein 53, TP53) selittää myös sitä, miksi joidenkin potilaiden syöpä pysyy kurissa, kun taas toisen ei. TP53 on pieni valkuaisaine, jota on ihmisen kaikissa normaaleissa soluissa. Kun proteiini on aktiivitilassa, se estää niitä muuttumasta syöpäsoluiksi. Kanadalaiset tutkijat kirjoittivat Science-lehdessä (2002), että p53 inaktivoituu useissa syöpätyypeissä, jolloin syövän vastustuskyky hapenpuutetta ja solusalpaajia vastaan lisääntyy. p53:n inaktivoituminen voi siis heikentää antiogeneesin estäjien tehoa. Havinto auttaa ymmärtämään, miksi sama hoito voi tehota eri tavoin eri potilaiden kohdalla.

Miten eturauhasen syöpä todetaan?

Noin 30-40 % todetaan virtsaamisvaivojen tutkimusten yhteydessä. Joka viides tapaus tulee ilmi sivulöydöksenä tutkittaessa luustokipuja. Osa voi ilmetä sattumalta, esimerkiksi luunmurtuman yhteydessä, jolloin luustosta löytyy yksi tai useampia etäpesäkkeitä. On syytä muistaa, etteivät virtsaamisvaikeudet aina johdu eturauhassyövästä, vaan syynä voi olla eturauhasen liikakasvu, eturauhasen tulehdus tai virtsarakon kasvain taikka -tulehdus.

Lääkäri toteaa eturauhassyövän usein yksinkertaisesti palpoimalla eli tuseeraamalla peräsuolen kautta sormella. Syöpäkasvain tuntuu sormeen epätasaiselta, kyhmyiseltä, epäsymmetriseltä ja kovalta möykyltä. Hyvänlaatuisessa liikakasvussa eturauhanen on suurentunut, mutta pehmeä. Hypertrofia on usein suurimmillaan rauhasen keskiosassa virtsaputken suun seudussa, kun taas syöpämuutos on usein rauhasen ääriosissa. Tunnustelemalla voidaan kuitenkin todeta vain puolet eturauhasen syövistä.

Epäilyttävissä tapauksissa otetaan verestä immunologinen koe, PSA (prostataspesifinen antigeeni). Tämä entsyymi on pienimolekyylinen valkuaisaine, ns tuumorimarkkeri. Normaalisti sitä on veressä hyvin vähän, enintään 4 nanogrammaa litrassa (ng/l). Sen määrä lisääntyy eturauhassyövässä, mutta myös tulehduksessa. Alle 20 ng/l viittaa eturauhasen paikalliseen tautiin (mahdollisesti myös syöpään), yli 40 ng/l voi jo merkitä levinnyttä eturauhassyöpää (tai eturauhasen tulehdusta).

PSA-arvo alle 4,0 ng/ml ei kuitenkaan sulje pois eturauhassyöpää. Tämä tosiseikka on aiheuttanut laajaa keskustelua PSA-seulonnan merkityksestä, koska siinä tulee paljon vääriä positiivia ja negatiivisia löydöksiä.

Lopullinen diagnoosi asetetaan usien ultraääni- ja biopsiatutkimuksissa, munuaisröntgenissä ja luustokartoituksessa. Maallikko (ja moni lääkärikin) sattaa luulla, että neulanäyte (biopsia) on 100 %:sesti tarkka tutkimus, jossa diagnoosi joko asetetaan tai syöpä suljetaan pois. Näin ei asianlaita suinkaan ole. Journal of Urology- lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vain joka neljäs eturauhassyöpä todetaan ensimmäisessä neulanäytteessä.

Uutta tietoa eturauhassyövän biomarkkereista (2008)

Sukuhistoriasta ei hyötyä PSA-seulonnassa

Suomen Syöpärekisterin suurtutkimuksessa analysoitiin yli 20 000 miehen PSA-testin tulos. Valtaosa PSA:n perusteella todetuista syövistä oli miehillä, joilla ei lähisuvussa esiintynyt eturauhassyöpää. Pelkästään sukuhistorian perusteella tehty seulonta olisi "missannut" 94 % syöpätapauksista koko väestössä. Tutkimusta johtanut tohtori Tuukka Mäkinen ei suosittele oireettomien miesten PSA-seulontaa, sillä laajoihin satunnaistettuihin seulontakokeisiin perustuvaa näyttöä seulonnan kuolleisuusvaikutuksista ei ole vielä saatavilla.

Norjassa eturauhasen syöpää ei seulota PSA-näyttein. Britanniassa on päätetty, ettei PSA-seulontoja aloiteta. Seulonnan ongelmana ovat monet väärät negatiiviset ja väärät positiiviset tulokset. Myös moni oikea positiivinen tapaus on sellainen syöpä, joka ei koskaan tulisi aiheuttamaan "isännälleen" harmia. Seulonnat työllistävät turhaan terveydenhuoltoamme, joka muutoinkin on kustannus- ja henkilöstökriisissä, sanovat seulontoihin kriittisesti suhtautuvat tutkijat.

Eturauhassyöpään sairastuneet miehet – niin meillä kuin muualla – vaativat pontevasti rutiininomaisia PSA-seulontoja. Syynä on se, että he uskovat taudin varhaisesta toteamisesta olevan hyötyä ja he vetoavat siihen, että kun kerran naisten syöpiä seulotaan, miksei myös miesten. Lääkäreiden, poliitikkojen ja muiden, jotka joutuvat tekemisiin näiden vaatimusten kanssa tulisi perehtyä uusiin tutkimuksiin, jotta he osaisivat keskustella asiasta tutkitun tiedon pohjalta, ei tunteenomaisesti.

Hoidot

Noin 80% uusista tapauksista on hitaasti etenevää laatua, joka ei uhkaa potilaan henkeä. Nämä potilaat eivät kuole eturauhassyöpään, vaan he kuolevat aikanaan sen kanssa. Keskeisenä ongelmana vasta diagnosoidussa tapauksessa on se, ettei kokenutkaan lääkäri (urologi) voi tietää, onko kyseessä hitaasti vai nopeasti etenevä muoto. Katsauksemme alussa selostettiin uutta ruotsalaistutkimusta jonka mukaan radikaalileikkaus ei paranna kokonaisennustetta. Ei ole myöskään ole kontrolloituja tieteellisiä tutkimuksia, joista ilmenisi kannattaako varhaisessa eturauhasyövässä antaa sädehoitoa, tehdä radikaali prostatectomia (eturauhasen ja sen ympäristökudosten poistoleikkaus) vai voidaanko tilannetta jäädä seuraamaan kliinisin kontrollikäynnein.

Leikkaus- ja sädehoito
Tuumorin koko, levinneisyys ja potilaan ikä vaikuttavat hoitopäätöksiin. Alle 70-vuotiaan miehen paikallinen syöpä (joka ei siis ole levinnyt) hoidetaan usein leikkauksella ja sädehoidolla. Seurauksena on usein virtsan pidätyskyvyn heikkeneminen eli inkontinenssi ja seksuaalisia häiriöitä eli impotenssi.

Englannissa on kehitetty jäädyshoito, kroblaatio, jossa eturauhaseen työnnetään ohuita argonkaasua sisältäviä puikkoja. Kaasun lämpötila on -140 astetta. Kun se vapautuu, tappaa kylmyys syöpäsolut. Sädehoitomuotona on tutkittu myös brakyterapiaa eli pienten radioaktiivisten siementen (palladium-103) istuttamista eturauhaseen. Siemenet sädettävät eturauhasta paikallisesti eivätkä vahingoita lähialueiden muita kudoksia, kuten tavanomainen sädehoito. Operaatio tehdään narkoosissa tai selkäydinpuudutuksessa. Toimenpide on varsin pieni, ja potilas pääsee kotiin samana päivänä. Hoitotulokset ovat valitettavasti olleet kehnoja, ja esimerkiksi Norjassa brakyterapiasta onkin luovuttu. Myös uutta lämpöneulahoitoa testataan parhaillaan.

Mikroaaltohoito (interstitial microwave thermal therapy) on niinikään uusi menetelmä. Eturauhasta lämmitetään viiden ihon alle asennetun antturin kautta 55 asteeseen 2,5 tunnin ajan, jolloin suuri osa syöpäsoluista kuolee. Erään tutkimuksen mukaan mikroaaltohoito tehoaa jopa sädehoidolle resistentteihin tapauksiin.

Muualle elimistöön levinneeseen eturauhassyöpään ei ole mitään parantavaa hoitoa. Siksi uusia hoitomuotoja etsitään vilkkaasti. Yksi lupaava uusi hoitomuoto on syöpäkasvaimen uudisverisuonituksen esto.

Levinneissä tapauksissa hoito on oireita lievittävää eli palliatiivista. Tautia ei voida enää parantaa, vaan tarkoitus on jarruttaa sen etenemistä ja hoitaa mahdollisia kipuja. Palliatiivisessa hoidossa poistetaan kivekset ja annetaan hormonihoitoa (estrogeenia, progesteronia ja GnRH:a). Hormonihoito vaimentaa miehen omaa testosteronin tuotantoa ja hidastaa tuumorin kasvua. Toinen mahdollisuus on salvata eturauhasen androgeenisiä reseptoreita synteettisillä lääkeaineilla ja siten hidastaa syövän kasvua. Hormonihoidoilla on myös sivuvaikutuksia, kuten libidon heikkeneminen ja impotenssi. Ne eivät ilmene heti hoidon alkaessa, vaan yleensä vasta vähitellen ajan kanssa. Kivesten poisto heikentää usein myös henkistä suorituskykyä ja elinvoimaisuutta ja voi aiheuttaa psyykkisiä ongelmia, kuten ahdistusta, masennusta ja aloitekyvyn puutetta.

Täydentävät hoidot

Karnosiini (400–800 mg/vrk), sinkki ja berberiini ehkäisevät angiogeneesiä. Suosittelen sinkkiä sisältävää karnosiinia. Berberiinillä on eturauhassyöpää estäviä vaikutusmekanismeja (Zhang ym. 2014). Berberiinin tehokas ja turvallinen päiväannos on 500–1500 mg (1–3 tablettia). Uusi kiinalaistutkimus vahvistaa, että berberiinin nauttiminen on hyödyllistä eturauhassyövässä (li ym 2017).

Koska eturauhassyöpä on hormoneista riippuvainen, sitä kannattaa hoitaa myös soijasta saatavilla kasviestrogeeneillä isoflavonoideilla (genisteiinillä ja daidtseiinillä). Muita tautia jarruttavia luonnonaineita ovat berberiini, C-, E- ja D-vitamiinit sekä seleeni sinkki, vihreä tee, lykopeeni ja muut karotenoidit. Niitä kannattaa ottaa ravintolisinä.

Viime aikoina on tutkittu aspiriinin ja muiden ei-steroidisten tulehdus- ja särkylääkkeiden (COX-2 estäjien) vaikutusta eturauhassyöpään. Tulokset ovat vielä ristiriitaisia. Aspiriini saattaa heikentää kemoterapian tehoa. Potilaan on siis syytä neuvotella lääkärin kanssa sen käytöstä ennen solusalpaajahoitoja. E-EPA-kalaöljy estää tehokkaasti COX-2- ja LOX-entsyymien tuottamia tulehdussytokiineja. Lisäksi E-EPA tuottaa elimistössä hyviä E3-sarjan prostaglandiineja (PGE3) sekä leukotrieeni B5:a (LTB5), jotka estävät syöpäsolujen kasvua ja leviämistä ja auttavat niitä tekemän itsemurhan, apoptoosin. Berberiini (Lu ym. 2014, Liu ym. 2015, Li ym. 2017), E-EPA-kalaöljy ja vihreän teen EGCG ovat lupaavia yhdisteitä eturauhassyövän kasvun hillitsemiseen (katso viitteet alla).

Eturauhassyöpää sairastavat: Lukekaa ihmeessä myös alla oleva erinomainen artikkeli An Integrative Approach to Prostate Cancer (Abrams 2018). Melatoniini estää metastasoineen eturauhassyövän sokerin käyttöä (Warburgin efektiä), jolloin syöpäsolut eivät saa energiaa (ravintoa) ja ne kuihtuvat. Melatoniini vähentää sekä androgeeniherkkien että -resistenttien eturauhassyöpäsolujen kasvua; tällöin remissioaika voi pidentyä (tavallisesta 3–5-vuodesta) (Hevia ym. 2017).

Tang NT, D Snook R, Brown MD, et al. Fatty-Acid Uptake in Prostate Cancer Cells Using Dynamic Microfluidic Raman Technology. Molecules. 2020;25(7):E1652. Published 2020 Apr 3. doi:10.3390/molecules25071652 Free Access
Moussa H, Nguile-Makao M, Robitaille K, et al. Omega-3 Fatty Acids Survey in Men under Active Surveillance for Prostate Cancer: from Intake to Prostate Tissue Level. Nutrients. 2019 Jul 16;11(7). pii: E1616. doi: 10.3390/nu11071616. Free Full Text
Tamarindo GH, Ribeiro DL, Gobbo MG,  et al. Melatonin and Docosahexaenoic Acid Decrease Proliferation of PNT1A Prostate Benign Cells via Modulation of Mitochondrial Bioenergetics and ROS Production. Oxidative Medicin and Celluler Longevity. 2019 Jan 9;2019:5080798. doi: 10.1155/2019/5080798. eCollection Free Full Text
Xue YN, Yu BB, Liu YN, et al. Zinc promotes prostate cancer cell chemosensitivity to paclitaxel by inhibiting epithelial-mesenchymal transition and inducing apoptosis. Prostate. 2019 Feb 3. doi: 10.1002/pros.23772.
Kim P, Do M-H, Cho Y-S. Zinc Inhibits Expression of Androgen Receptor to Suppress Growth of Prostate Cancer Cells. International Journal of Moleclular Sciences. 2018, 19(10), 3062; https://doi.org/10.3390/ijms19103062 Free Full Text

Hsiao CP, Chen MK, Daly B, Hoppel C. Integrated mitochondrial function and cancer-related fatigue in men with prostate cancer undergoing radiation therapy. Cancer Management and Research. 2018 Nov 26;10:6367-6377. doi: 10.2147/CMAR.S185706. eCollection 2018. Free Full Text
Mansour M, van Ginkel S, Dennis JC, et al. The Combination of Omega-3 Stearidonic Acid and Docetaxel Enhances Cell Death over Docetaxel Alone in Human Prostate Cancer Cells. Journal of Cancer. 2018 Nov 11;9(23):4536-4546. doi: 10.7150/jca.26681. eCollection. Free Full Text
To PK, Do MH, Cho YS, Kwon SY, Kim MS, Jung C. Zinc Inhibits Expression of Androgen Receptor to Suppress Growth of Prostate Cancer Cells. International Journal of Molecular Sciences. 2018 Oct 8;19(10). pii: E3062. doi: 10.3390/ijms19103062. Free Full Text

Zhang P, Li Y, Tang X, Guo R, Li J, Chen YY, Guo H, Su J, Sun L, Liu Y. Zinc enhances chemosensitivity to paclitaxel in PC‑3 prostate cancer cells. Oncology Report. 2018 Oct;40(4):2269-2277. doi: 10.3892/or.2018.6622.
Lo ST, Martins AF, Jordan VC, Sherry AD.Zinc as an Imaging Biomarker of Prostate Cancer.
Israeli Journal of Chemistry. 2017 Sep;57(9):854-861. doi: 10.1002/ijch.201700043.Free Full Text
Abrams DI. An Integrative Approach to Prostate Cancer. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2018 Sep/Oct;24(9-10):872-880. doi: 10.1089/acm.2018.0169. Free Full Text
Gevariya N, Besançon M, Robitaille K, Omega-3 fatty acids decrease prostate cancer progression associated with an anti-tumor immune response in eugonadal and castrated mice. Prostate. 2018 Aug 2. doi: 10.1002/pros.23706.
Hevia D, Gonzalez-Menendez P, Fernandez-Fernandez M, et al. Melatonin Decreases Glucose Metabolism in Prostate Cancer Cells: A 13C Stable Isotope-Resolved Metabolomic Study.International Journal of Molecular Sciences 2017 Jul 26;18(8). pii: E1620. doi: 10.3390/ijms18081620 Free Full Text, pdf
Li X, Zhang A, Sun H, Liu Z, Zhang T, Qiu S, Liu L, Wang X. Metabolic characterization and pathway analysis of berberine protects against prostate cancer. Oncotarget. 2017 Apr 28;8(39):65022-65041. doi: 10.18632/oncotarget.17531. eCollection 2017 Sep 12. Free Full Text
Li X, Zhang A, Sun H, Liu Z, Zhang T, Qiu S, Liu L, Wang X. Metabolic characterization and pathway analysis of berberine protects against prostate cancer. Oncotarget. 2017 Apr 28;8(39):65022-65041. doi: 10.18632/oncotarget.17531. eCollection 2017 Sep 12.
Liang P, Henning SM, Schokrpur S, et al. Effect of dietary omega-3 fatty acids on tumor-associated macrophages and prostate cancer progression. Prostate. 2016 Jun 24. doi: 10.1002/pros.23218.

Tian Y, Zhao L, Wang Y, et al. Berberine inhibits androgen synthesis by interaction with aldo-keto reductase 1C3 in 22Rv1 prostate cancer cells. Asian Journal of Andrology [Epub ahead of print] [cited 2015 Dec 26]. Free Full Text
Deschasaux M, Souberbielle JC, Latino-Martel P, et al. A prospective study of plasma 25-hydroxyvitamin D concentration and prostate cancer risk. British Journal of Nutrition. 2015 Nov 16:1-10. Abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26568368Liu Z, Hopkins MM, Zhang Z, et al. Omega-3 Fatty Acids and Other FFA4 Agonists Inhibit Growth Factor Signaling in Human Prostate Cancer Cells. The Journal of Pharmacology and Experimental Theraputics 2015 Feb;352(2) 380-394. Doi 10.1124/jpet.114.218974
Schröder FH, Hugosson J, Roobol MJ, et al. Screening and prostate cancer mortality: results of the European Randomised Study of Screening for Prostate Cancer (ERSPC) at 13 years of follow-up. The Lancet. 2014;doi:10.1016/S0140-6736(14)60525-0.
Liu CH, Tang WC, Sia P, et al. Berberine Inhibits the Metastatic Ability of Prostate Cancer Cells by Suppressing Epithelial-to-Mesenchymal Transition (EMT)-Associated Genes with Predictive and Prognostic Relevance. International Journal of Medical Sciences. 2015 Jan 1;12(1):63-71. doi: 10.7150/ijms.9982. eCollection 2015.
Lu W, Du S, Wang J. Berberine inhibits the proliferation of prostate cancer cells and induces G0/G1 or G2/M phase arrest at different concentrations. Molecular Medicine Reports. 2014 Dec 30. doi: 10.3892/mmr.2014.3139. [Epub ahead of print]
Huang ZH, Zheng HF, Wang WL, et al. Berberine targets epidermal growth factor receptor signaling to suppress prostate cancer proliferation in vitro. Molecular Medicine Reports. 2014 Nov 12. doi: 10.3892/mmr.2014.2929.
Küllenberg de Gaudry D, Massing U. Stellenwert von langkettigen Omega-3-Fettsäuren bei Prostatakrebs [Importance of long chain omega-3 fatty acids in prostate cancer.] Der Urologe. 2014 Oct 10. Abstract
Zhang LY, Wu YL, Gao XH, Guo F. Mitochondrial protein cyclophilin-D-mediated programmed necrosis attributes to berberine-induced cytotoxicity in cultured prostate cancer cells. Biochemical and Biophysical Research Communications. 2014 Jun 16. pii: S0006-291X(14)01113-9. doi: 10.1016/j.bbrc.2014.06.039.
McCarty MF, Hejazi J, Rastmanesh R. Beyond Androgen Deprivation: Ancillary Integrative Strategies for Targeting the Androgen Receptor Addiction of Prostate Cancer. Integrative Cancer Therapy.Review. 2014 May 26. pii: 1534735414534728.
Moreel X Xm, Allaire J, Léger C, Prostatic and dietary omega-3 fatty acids and prostate cancer progression during active surveillance. Cancer Prev Res (Phila). 2014 May 13. pii: canprevres.0349.2013.
Higashigara E, Itomura M, Terachi T, et al. Effects of eicosapentaenoic Acid on biochemical failure after radical prostatectomy for prostate cancer. In Vivo. 2010; 24(4):561-5. Free Full Text
Mantena SK, Sharma SD, Katiyar SK. Berberine, a natural product, induces G1-phase cell cycle arrest and caspase-3-dependent apoptosis in human prostate carcinoma cells. Molecular Carner Therapy 2006;5(2). February 2006 (a). Free Full Text pdf

Mantena SK, Sharma SD, Katiyar SK. Berberine inhibits growth, induces G1 arrest and apoptosis in human epidermoid carcinoma A431 cells by regulating Cdki–Cdk-cyclin cascade, disruption of mitochondrial membrane potential and cleavage of caspase 3 and PARP. Carcinogenesis 2006 27(10):2018-2027 (b) Free Full Text