Diabetes mellitus

Jo lähes 700 000 suomalaista sairastaa diabetesta, heistä 95 % potee tyypin 2 diabetesta. Se lyhentää elinikää 5–7 vuotta. Yli 2 600 suomalaista kuolee vuosittain diabetekseen - 7 ihmistä joka päivä. Maailmassa on noin 382 miljoonaa diabeetikkoa, ja määrän arvioidaan nousevan lähes 600 miljoonaan vuoteen 2035 mennessä. Diabeteksen ehkäisy ja hoito ovat retuperällä, koska ne ovat lääketeollisuuden antaman koulutuksen varassa. Suomen Diabetesliiton ja sen kouluttamien diabeteshoitajien antamat ravitsemusohjeet ovat täysin virheellisiä! Voi, kerma ja muut maaeläinrasvat eivät ole terveydelle haitallisia vaan päin vastoin terveellisiä. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm tunnusti 5.11.2014 esitelmässään: "Olemme ymmärtäneet rasva-asiat pikkasen väärin". Ravintolisät ovat elintärkeitä diabeetikolle, sillä ne vaimentavat tulehdusta ja suojaavat valtimomuutoksilta ja muilta lisätaudeilta. Tyypin 2 diabeetikolla, erityisesti naisilla, on moninkertainen riski sairastua ja kuolla ennenaikaisesti sydän-ja verisuonitautiin. Vhh-ruokavalio ja ravintolisät pienentävät tätäkin riskiä. Myös tyypin 1 diabetesta voidaan hillitä ja ehkä jopa pysäyttää isoilla annoksilla D-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja, osoittaa italialaisten lastenlääkäreiden tutkimus (Cadario ym. 2017). Kiinalainen hiiritutkimus tulee sitä (Bi ym. 2017). Lääkäri, joka kieltää ravintolisien käytön, rikkoo lääkärin tärkeintä ohjetta: "Älä vahingoita potilasta!"

Diabeteksen ilmaantuvuus on 8-kertaistunut viime vuosikymmeninä. Alla olevat käyrät ovat USA:sta. Sitä selittävät väärät ruokatavat ja yleistynyt statiinien käyttö. Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä, suurin osa heistä sairastaa tyypin 2 diabetesta. Ikääntyvien diabeetikoiden määrä lisääntyy hurjaa vauhtia. Vuonna 2018 Suomessa oli 204.572 diabetesta sairastavaa eläkeikäistä, mikä on melkein 1. 000 enemmän kuin vuonna 2016. Diabeteksen yleistyminen

Tiesitkö, että kolesterolin alentaminen statiineilla lisää tyypin 2 diabeetikkojen hermostovaurioita (diabeettista neuropatiaa)? Tämä käy ilmi Amerikan lääkärilehden tuoreesta tutkimuksesta (2019). Suomessahan kaytännössä kaikille tyypin 2 diabeetikoille määrätään statiineja. Lääkäreiltä unohtuu tärkein ohje: "Älä vahingoita potilasta!"

Amerikan diasbetesliitto American Diabetes Association ADA suosittelee nyt vhh-ruokavaliota tyypin 2 diabeetikoille. Suomessa ravitsemuseliitti (Fogelholm, Schwab, Uusitupa ym.) ja Diabetesliitto vastustivat sitä vuosikausia ja aiheuttivat näin altavaa vahinkoa diabeetikoille ja kansantaloudelle.

ADAn suositelema ruokavalio

Vhh-dieetti on nyt virallisesti hyväksytty diabeetikoille.

Vhh-ruokavalio on vihdoin hyväksytty virallisesti diabeteksen hoidoksi

Diabeteksen vuosittaiset hoitokulut Suomessa ovat nousseet jo neljään miljardiin (4 000 miljoonaan) euroon. Tähän lukuun sisältyvät diabeetikkojen sairaanhoito, sairauspoissaolojen, ennenaikaisten eläköitymisten ja kuolemien aiheuttamat kulut. Kaiken kaikkiaan terveydenhuoltoon käytetään noin 20 miljardia euroa/vuosi. Valtion koko vuosibudjetti on noin 50 miljardia.

Diabeteksen ennustetaan lisääntyvän kehitysmaissa 69 prosentilla ja kehittyneissä maissa 20 prosentilla vuodesta 2010 vuoteen 2030. Syynä ovat virheelliset ravintosuositukset ja ruokatottumukset. Diabetesta aiheuttaa myös lihomiseen liittyvä suolistoflooran muutos ja D-vitamiinvaje. Terveessä floorassa on triljoona mikro-organismia, joita on satoja eri lajeja. Niillä on tärkeä merkitys ruoansulatuksessa ja immuunijärjestelmän toiminnassa (suoliston limakalvo on ihmisen tärkein immunologinen elin). Suolistoflooran muutokset aiheuttavat insuliiniresistenssiä ja tyypin 2 diabetesta. Suoliston immuunijärjestelmää voidaan tukea ja vahvistaa terveellisellä ruokavaliolla, maitohappobakteereilla ja mm. berberiinillä. Se säätää bakteeriflooraa, korjaa vuotavaa suolta (tiesitkö, että diabeetikon suoli vuotaa?), ehkäisee metabolista endotoksemiaa ja systeemistä tulehdusta (inflammaatiota) ja auttaa painonhallinnassa.

Diabeetikkojen alaraaja-amputaatiot lisääntyvät – missä syy?

Diabeteksen komplikaatiot lisääntyvät

Kuvat kertovat, kuinka diabeteksen komplikaatiot ovat lisääntyneet vuoden 2010 jälkeen etenkin 18–44 - ja 45–64-vuotiaiden ryhmissä. Lähde: Gregg ym. 2019.

Isossa-Britanniassa tehdyssä (Diabetes.co.uk) pilottitutkimuksessa 120 000 tyypin 2 diabeetikkoa vaihtoi vhh-ruokavalioon, ja se laihdutti ja paransi veren sokeritasapainoa kymmenessä viikossa. Yli 80 prosenttia pudotti painoaan, 10 %:lla vhh alensi painoa vähintään 9 kg. Veren sokeritasapaino koheni yli 70 prosentilla kokeeseen osallistuneista ja joka viides kykeni luopumaan synteettisistä diabeteslääkkeistään. Tutkimuksen uutisoivat monet brittilehdet 30.5.2016, mm. The Daily Telegraph, The Times ja Daily Mail. Tutkimus saattaa häpeään Suomen Diabetesliiton ja monet ravitsemuseliitin ja lääkärikunnan edustajat, jotka ovat julkisuudesssa vastustaneet vhh-ruokavaliota ja väittäneet sen olevan vaarallinen.

Katso amerikkalaisen sisätautilääkärin Sarah Hallbergin videoluento (18 min) "peruutetaan diabetes" (tesktitetty suomeksi). Jos suomenkielinen tekstitys ei näy automaattisesti, kytke se käyttöön videoruudun oikeasta alakulmasta klikkaamalla pientä Tekstitykset/Subtitles/CC-kuvaketta.

Diabetes yleistyy räjähdysmäisesti länsimaissa ja samalla lisääntyvät alaraaja-amputaaiot. Syynä ovat virheelliset ravintosuositukset ja niiden seurauksena ruokatavat. Kaliforniassa jo yli puolet aikuisista on esidiabeetikkoja tai diabeetikkoja, ilmenee Kalifornian yliopiston (UCLA);n uudesta tutkimuksesta:

Diabetes in California

Tyypin 2 diabetes on mitokondriotauti, jonka syynä ovat vapaat radikaalit ja tulehdus (inflammaatio). Vapaita radikaaleja syntyy sokerin palaessa väärin. Myös tyypin 1 diabetes on tulehdustauti, jota aiheuttaa geeni nimeltään MIF. Se ilmenee tulehdussytokiinien nousuna potilaan veressä, syljessä ja kudoksissa. Sytokiinit aiheuttavat muutoksia mm. mitokondrioissa, verisuonissa, munuaisissa, silmänpohjissa ja hermoissa. Sytokiinit lisäävät myös masennuksen ja syöpätautien vaaraa. Tyypin 2 diabeetikoilla ilmenevä insuliiniresistenssi johtuu 1,2-diasyyli-sn-glyserolin (DAG) kertymisestä soluihin. Berberiini ehkäisee DAG:n kertymistä, osoittaa kanadalainen tutkimus (Chang ym. 2016). Diasyyliglyseroli on lipidi (rasva), jossa glyseroliin on esteröitynyt kaksi rasvahappoa. Diabeteksen hoidossa mitokondrioiden toiminnan kohentaminen on olennaista. Berberiini auttaa tässä hyvin, kirjoittavat kiinalaiset diabetestutkijat (Hou Ym. 2017, Liang ym. 2018).

E-EPA ehkäisee diabeettista retinopatiaa

Koontitutkimus vahvistaa: Ubikinonista hyötyä ylipainoisille tyypin 2 diabeetikoille

Koontitutkimus vahvistaa: Berberiini korjaa diabeetikon sokeritasapainoa

Koholla oleva verensokeri (hyperglykemia) aiheuttaa hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota) ja lisää elimistön metyyliglyoksaalia (Braun ym,. 2019), jotka yhdessä johtavat diabeteksen lisätauteihin eli komplikaatioihin. Näistä syistä diabeetikko tarvitsee ravintolisinä antioksidantteja ja tulehdusta vaimentavia aineita, joista kerron tässä katsauksessa. Pelkkä verensokerin hallinta ei riitä ehkäisemäään diabeteksen komplikaatioita. Sokerista syntyy elimistössä kudoksille myrkyllisiä AGE-yhdisteitä (Advanced Glycation Endproducts). Karnosiini, D-vitamiini ja E-EPA ehkäisevät ja torjuvat niitä ja suojaavat mm. silmänpohjia.

Karnosiini ehkäisee diabeettista retinopatiaa

E-EPA ehkäisee diabeettista retinopatiaa

AGE-muodostuminen

Berberiini, karnosiini, K2-vitamiini, magnesium, sinkki ja E-EPA-kalaöljy ehkäisevät tulehdussytokiinien syntyä ja niiden haittavaikutuksia, jotka aiheuttavat lisätauteja diabeetikolle. Karnosiini ehkäisee myös sokeristumista, jonka mittarina käytetään sokerihemoglobiinia, HbA1c. Jokaisen diabeetikon tulisi käyttää karnosiinia (Babizhayev 2015, Peters ym. 2019) ja muita kasviperäisiä ravintolisiä lisätautien ehkäisyyn ja jarrutukseen (Dewanjee ym. 2020). Slovakiassa ja Taiwanilla lääkärit ovat jo pitkään suositelleet karnosiinia diabeetikoille. Japanissa lääkärit määräävät diabeetikoille E-EPAa ja ubikinonia. Italialainenkin kliininen tutkimus puoltaa ubikinonin ja muiden antioksidanttien antamista diabeetikoille. Antioksidantit ja E-EPA ehkäisevät ja jopa hoitavat silmänpohjan muutoksia, diabeettista retinopatiaa (Domanico ym. 2015). Kiinassa on käytetty berberiiniä hyvällä menestyksellä ainakin 1 400 vuotta diabeteksen hoitoon. Se parantaa sokeri- ja rasvatasapainoa sekä metabolista oireyhtymää (Furouzi ym. 2018) ja korjaa vuotavaa suolta. Berberiini parantaa diabeettista munuaisvaurioita, osoittavat koe-eläin- ja kliiniset tutkimukset (Li ym. 2018). Kalaöljy, suurina annoksina, nopeuttaa diabeettisten ihovaurioiden (haavaumien) paranemista (Babaei ym. 2018). Valitettavasti monet suomalaiset lääkärit eivät tunne ravintolisiä ja vierastavat niiden käyttöä. Tietämättömyydessään jotkut jopa kieltävät potilaita käyttämästä niitä.

E-EPA suojaa diabeetikon sydäntä aktivoimalla PON2-geeniä, joka vähentää plasman aterogeenistä indeksiä ja insuliiniresistenssiä.

Berberiini suojaa diabeetikon silmänpohjaa

Berberiini tehostaa metformiinin vaikutusta suolistoflooran kautta

Meta-analyysi: Sinkki parantaa diabeetikon sokeritasapainoa (2019)

Suomessa kuvitellaan, että diabeteksen ehkäisy ja hoito olisivat meillä maailman parhaalla tolalla. Tosiasiat eivät tue tällaista käsitystä. Meillä esiintyy diabetesta eniten maailmassa ja uusia tapauksia tulee enemmän kuin muualla. Eniten uusia tapauksia ilmentyy Pohjois-Karjalassa, joka on ollut projektin kohteena yli 40 vuotta! Eurooppalaisessa kuluttajavertailussa Suomi sijoittuu vasta sijalle 14.

Low Carb Diet – Fat or Fiction video 29 min

Diabetes on mitokondriotauti ja immunologinen sairaus, jossa myllertävät krooninen matala-asteinen tulehdus (inflammaatio) sekä hapetusstressi ja nitrosatiivinen stressi. Tyypin 2 diabeetikoilla on vuotava suoli, joka aiheuttaa ja ylläpitää inflammaatiota, osoittaa brittitutkimus. Ubikinoni auttaa mitokondrioita lajittelemaan ja siivoamaan pois elimistöstä vialliset mitokondriot. Tätä siivousta kutsutaan tieteessä nimellä mitofagia. (Sun ym. 2019).

Saksalaiset diabetologit suosittelevat apteekkarien ja farmaseuttien ammattilehdessä ravintolisiä diabeetikoille: B-, C-, D- ja K-vitamiineja, ubikinonia (CoQ10), kromia, kuparia, magnesiumia ja sinkkiä. Itse lisään listaan berberiinin, karnosiinin ja E-EPAn. Tämä on täysin vieras ajatus Suomen Diabetesliitolle, suomalaisille lääkäreille ja diabeteshoitajille, jotka eivät seuraa aikaansa.

Maitorasva suojaa tyypin 2 diabetekselta, osoittaa maailman suurin diabetestutkimus EPIC-InterAct case-cohort study Euroopasta (Forouhi ym. 2014). Se vetää maton alta ravitsemustieteen pääväittämältä, jonka mukaan voi ja muu tyydytetty maaeläinrasva muka olisivat terveydelle vaarallisia. Professori Kari Salminen oli oikeassa jo vuosia sitten:
Professori Kari Salminen: "Maitorasva on terveellistä"

Diabeteksen varhaisessa vaiheessa makrofagit (syöjäsolut) vaeltavat verestä haimaan, jossa ne erittävät suuria määriä tulehdussytokiineja ja tuhoavat insuliinia tuottavia beetasoluja (Cucak ym. 2014). Havainto puoltaa tulehdusta ehkäisevää vhh-ruokavaliota ja ravintolisien käyttöä.

Tohtori Timo Kuusela – itsekin tyypin 2 diabeetikko – ehdotti jo vuonna 2007 Suomen Lääkärilehdessä neljän tukipilarin mallia, johon kuuluisivat vhh-ruokavalio, lääkitys, liikunta ja myös ravintolisät. Siten voidaan vähentää liitännäistautien riskiä ja hillitä tautien kulkua. Diabetes lyhentää ihmisen elinikää 5–10 vuotta, pääasiassa verisuonimuutosten vuoksi. Kohonnut verensokeri alkaa vaurioittaa valtimoita jo muutamassa päivässä. Joka 4. diabeetikolla on mikroverenkierron muutoksia jo siinä vaiheessa, kun diagnoosi asetetaan (Diabetes Care 2007). Silmämuutokset ennustavat sydänkuoleman riskiä sekä naisilla että miehillä. Tästä syystä ravintolisät olisi otettava käyttöön ensi tilassa. Australialaiset Albert Einstein Centre for Diabetes Complications -laitoksen tutkijat suosittelevat niinikään karnosiinin ja benfotiamiinin käyttöä ehkäisemään ja hillitsemään diabeteksen lisätauteja: sydän-, silmä-, hermo- ja munuaisvaurioita (Sourris ym. 2008, Forber ym. 2007). Valitettavasti EU kielsi 2010 benfotiamiinin myynnin ravintolisänä. Suosittelen sen tilalle berberiiniä. Se on erinomainen ravintolisä diabeetikoille (Pang ym. 2015).

Diabeteshoitaja Tony Wooster: "Silmäni paranivat ravintolisillä"

Diabetes on yleisin syy munuaisten siirtoon, alle 65-vuotiaiden sokeutumiseen ja alaraajojen amputaatioihin (BMJ 2006). Berberiini ehkäisee diabeteksen aiheuttamia munuaisvaurioita (Zhang ym. 2016). Pelkkä verensokerin pitäminen kurissa ei riitä, vaan tarvitaan sokeroitumisen (glykaation) estäjiä. Jostakin syystä diabetes vahingoittaa helpommin naisten kuin miesten munuaisia. Diabetes lisää riskiä sairastua myös syöpään. Sekin antaa aihetta suositella kaikille diabeetikoille berberiiniä, E-EPAa, karnosiinia, ubikinonia ja muita ravintolisiä, jotka parantavat diabeteksen ennustetta ja vähentävät samalla syöpäriskiä. Valitettavasti käypä hoito ei ehkäise tulehdusta juuri lainkaan. Siksi tarvitaan tulehdusta ehkäiseviä ja vaimentavia ravintolisiä, kuten berberiiniä (Ni ym. 2015, Zhang ym. 2016).

Kuinka karnosiini ehkäisee diabeettista munuaisvauriota? Saksalaiset, hollantilaiset ja itävaltalaiset lääkärit ja biokemistit ovat tutkineet karnosiinin biologisia vaikutuksia diabeettisen nefropatian ehkäisyssä ja hoidossa. Heidän tulostensa mukaan karnosiini suojaa munuaisia, mutta se tepahtuu ilmeisesti suoraan solujen sisäisesti, ei välttämättä metyyliglyoksaalin ehkäisyn kautta, kuten aiemmin on otaksuttu (Braun ym. 2019). Pääasia, että karnosiini suojaa diabeetikon munuaisia, kuten jo vuonna 2005 munuaisklinikoiden kliinisissä tutkimuksissa osoitettiin. Tulokset puoltavat karnosiinin käyttöä diabeetikon ravintolisänä (Wiegand ym. 2018).

Diabetes, hermovaurio ja triglyseridit
Näin karnosiini suojaa diabeetikon munuaisia

HbA1c (A1C)

"Pitkä sokeri" eli sokerihemoglobiini (HbA1c) kuvastaa sokeritasapainoa 2–3 kuukautta taaksepäin. HbA1c ei ole verensokerin keskiarvo, kuten joskus luullaan, vaan sokeroitunutta hemoglobiinia, joka kertoo kuinka voimakas sokeroituminen elimistössä on käynnissä. Kun lukema on 7,3 % tai alle, noin 70 % johtuu aterian jälkeen vereen kertyvästä sokerista ja vain 30 % paastoverensokerista. Mitä suurempi HbA1c-lukema, sitä suurempi on paastosokerin osuus. Samoin mitä suurempi HbA1c, sitä nopeammin telomeerit lyhenevät, osoittaa japanilaistutkimus (Tamura ym. 2014). Telomeerien nopea lyheneminen lisää mm. sydäninfarktin riskiä ja lyhentää jäljellä olevaa elinikää.

Useimmilla tyypin 2 diabeetikoilla aterianjälkeinen sokeritaso aiheuttaa valkuaisaineiden ja rasvojen sokeroitumista (glykaatiota), jota voidaan tehokkaimmin ehkäistä ruokavaliolla, berberiinillä, D-vitamiinilla, karnosiinilla, ubikinonilla ja orgaanisella kromilla.

Moni diabeetikko ja häntä hoitava lääkäri kuvittelee, että hallitsemalla hyvin HbA1c:tä voidaan ehkäistä diabeteksen lisätauteja. Se pätee kyllä joihinkin lisätauteihin, mutta valitettavasti ei tärkeimpiin eli sydän- ja verisuonimuutoksiin. Siksi tarvitaan sydäntä ja valtimoita suojaava vhh-ruokavalio ja ravintolisiä.

Diabetes on myös mitokondriotauti, joka vanhentaa ihmistä 15 vuotta (lue lisää) ja heikentää lihasvoimaa ja kestävyyttä. Siksi mitokondrioiden hoito ja huolto berberiinillä, E-EPAlla, karnosiinilla, ubikinonilla, kromilla, magnesiumilla ja muilla ravintolisillä on tarpeen.

B6-vitamiini ehkäisee lipidien (rasvojen) sokeroitumista (glykaatiota eli glykosylaatiota), jota kohonnut verensokeri aiheuttaa (lue lisää). Tästä syystä B6-vitamiinin tarve on tavallista suurempi kaikilla diabeetikoilla ja muilla, joiden verensokeri on koholla. B1-vitamiini ehkäisee myös sokeroitumista ja sen aiheuttamia muutoksia valtimoissa ja hermoissa.

Hollantilaiset tutkijat suosittelevat kalaöljyn EPA-rasvahappoa masentuneille diabeetikoille (Diabetic Medicine 2005). Japanilaiset lääkärit määräävät diabeetikoille yleisesti E-EPAa (1 800 mg päivässä). Vuonna 2008 japanilaiset tutkijat osoittivat, että E-EPA on antidiabeettinen yhdiste. Valitsemalla D-vitamiinia sisältävän E-EPAn saat samalla tätä vitamiinia, joka on hyödyksi kaikille diabeetikoille. Katso alla oleva käysä.

D-vitamiini, omega-6/omega-3

Diabeetikon seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25, sininen viiva) tulee nostaa 40–ng:aan/ml eli 100–150 nmolin/l, ja arakidonihapon (omega-6) ja EPAn (omega-3) suhde(punainen viva) tulee laskea neljään tai alle, jolloin tauti voidan pysäyttää. Lue erinomainen 14-vuotiaan pojan tapausselostus. Sen innottamana on yt käynnissä laajempi kliininen POSEIDON-tutkimus.

Verenpainelääkkeistä diabetesta
Sydänlääkäreiden maailmankongressissa (World Congress of Cardiology) syyskuussa 2006 todettiin, että beetasalpaajat aiheuttavat vuosittain noin 8 000 tyypin 2 diabetesta, kun taas uudemmat Ace-estäjät ja kalsiumsalpaajat yhdessä käytettynä voivat ehkäistä diabetesta. Myös mielialalääkkeet voivat laukaista diabeteksen.


Verenpaine

Diabeetikon aggressiivinen verenpainelääkitys, joka alentaa verenpaineen alle 140 mmHg:n, lisää kuolleisuutta 15 prosenttia, osoittaa yli 73 000 potilaan ja 49 tutkimuksen koostetutkimus (meta-analyysi). Sen julkaisivat Uumajan Mattias Brunström ja  Bo Carlberg. Sitä vastoin yli 150 mmmHg:n verenpaine vähentää kuolleisuutta, raportoivat tutkijat (MedPageRoday 26.2.2016). Tämä on vastoin yleisesti vallitsevaa käsitystä ja käytäntöä!

Endoteliini

Diabeetikon verkkokalvolle, valtimoiden seinämiin sydämeen ja munuaisiin kertyy liikaa endoteliinia. Sen vaimentaminen (esimerkiksi nauttimalla E-EPAa) ehkäisee verkkokalvo- ja munuaismuutoksia. Endoteliini nostaa verenpainetta ja heikentää sydänlihasta (lue tutkimus). Koska asia lienee useimmille lukijoille uusi, laitan tähän pari dokumenttia (PubMedissä on yli 700 dokumenttia hakusanaparilla diabetes; endothelin):

K2-vitamiini parantaa tyypin 2 diabeetikkojen insuliiniresistenssiä vaikuttamalla osteokalsiini-proteiiniin ja vaimentamalla kroonista matala-asteista tulehdusta (Lin ym. 2018). Samalla K2-vitamiini suojaa myös diabeetikon sydäntä ja luustoa. Suosittelen päiväannosta 100–300 µg.

Shimojo N, Jesmin S, Zaedi S et al. Effect of eicosapentaenoic acid on the different endothelin system components in endothelin-1-induced hypertrophied cardiomyocytes. Exp Biol Med (Maywood) 2006 [PubMed]

Shaw, SG, Boden JP, Biecker E et al. Endothelin antagonism prevents diabetic retinopathy in NOD mice: a potential role of the angiogenic factor adrenomedullin. Exp Biol Med (Maywood). 2006;231(6):1101-5 [PubMed].

Lisää tietoa endoteliinista:

lyhyt video endoteliinin vaikutuksista valtimoihin
liikakilojen laihduttaminen vähentää endoteliinia

Valkuaisaineiden sokeristuminen (glykaatio) ja nitroatiivinen stressi on keskeisiä häiriöitä diabeteksen lisätautien synnyssä ja pahenemisessa. Niitä voidaan ehkäistä, vaimentaa ja sammuttaa monilla ravintolisillä.

Vhh-ruokavalio vaimentaa diabeetikon kroonista matala-asteista tulehdusta (Jonasson ym. 2014).

Diabeetikolle hyödyllisiä ravintolisiä on paljon. Niistä tärkeimpiä ovat berberiini, karnosiini, ubikinoni ja E-EPA.

 • A-,C-, D- ja E-vitamiinit
 • berberiini
 • ubikinoni (koentsyymi Q10)
 • biotiini
 • CLA eli konjugoitu linolihappo
 • foolihappo ja muut B-vitamiinit, eritoten B6
 • karotenoidit
 • magnesium
 • kromipikolinaatti
 • sinkki
 • seleeni
 • karnosiini
 • kalsiumpyruvaatti
 • vihreä tee
 • puhdistettu kalaöljy (E-EPA)
 • maitohappobakteerit
 • inuliini ja frukto-oligosakkaridit
 • isoflavonoidit (genisteiini ja daidtseiini) (Choi ym. 2007)

Kaikki diabeetikot eivät tietenkään voi nauttia näitä kaikkia yhtaikaa - ainakaan yksittäisinä tuotteina - mutta mitä useampaa yhdisteistä ottaa, sitä monipuolisemman suojan niistä saa diabeteksen lisätauteja vastaan. Aineet näet vaikuttavat elimistössä synergisesti toinen toistensa vaikutusta tehostaen. Monia näistä yhdisteitä on saatavana yhdistelminä, jolloin tablettien/kapseleiden määrä ei nouse kovin suureksi ja hintakin pysyy kohtuullisena hyötyyn nähden.

Berberiini

Molekyylibiologian professori Jianping Ye (Pennigton Biomedical Research Center, USA) suosittelee diabeetikoille berberiiniä tiatsolidiinien sijaan, koska berberiini on yhtä tehokasta, eikä sillä ole synteettisille lääkkeille ominaisia sivuvaikutuksia. Berberiini parantaa sokeri- ja rasvatasapainoa, vaimentaa tulehdussytokiineja ja alentaa kohonnutta verenpainetta (Sun ym. 2015, Guo ym. 2015, Wang ym. 2015, 2018) sekä suojaa munuaisia diabeteksen aiheuttamilta vaurioilta ja vanhenemismuutoksilta (E-Horany ym. 2018). Kanadalaiset Manitoban yliopiston tutkijat ja Kiinan Akatemian tutkijat suosittelevat berberiiniä tyypin 2 diabeteksen hoitoon, koska se alentaa kohonnutta verensokeria ja ehkäisee ja jarruttaa lisäksi diabeteksen lisätauteja, kuten munuais-, hermosto-, silmä- ja sydänvaurioita (Chang ym. 2014, Pang ym. 2015). Monet tutkimukset osoittavat, että berberiini suojaa diabeteksen aiheuttamia munuaisvaurioita, muun muassa sidekudoistumista (Li ja Zhang 2017).  Italialaiset ja argentiinalaiset tutkijat suosittelevat berberiiniä sokeri- ja rasvahäiriöiden, lihavuuden, metabolisen oireyhtymän ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon (Cicero ym. 2015,Rios ym. 2015 Caliceti ym. 2016). Berberiini ehkäisee metformiinin aiheuttamaa maitohappoasidoosia (MALA) (Almani ym. 2017). Suomessa Fimean haittavaikutusrekisteriin ilmoitetaan vuosittain keskimäärin kuusi metformiinin käytön yhteydessä syntynyttä maitohappoasidoosia. Metformiini voi aiheuttaa B6-vitamiininn puutteen, minkä vuoksi jokaisen metformiinia käyttävän B6-vitamiinin pitoisuus tulisi mitata seerumista pari kertaa vuodessa. Almanin ym. tutkimus puoltaa berberiinin käyttöä metformiinia syövien diabeetikkojen ravintolisänä.

Berberiinin vaikutuskohteet elimistössä

Berberiini vaikuttaa elimistössä valtavan mniin kohteisiin, jotka ovat keskeisiä diabeteksen, metabolisen oireyhtymä, rasvamaksan, sydän- ja verisuonitautien ja muiden elintasosairauksien ehkäisyssä ja hoidossa (kuvan lähde Feng ym. 2019).

(Jatka muihin diabeetikoille hyödyllisiin ravintolisiin skrollaamalla kirjallisuusviitteiden ohi.)

Bebreriini alentaa kohonnutta verensokeriaBerberiini (BBR) alentaa jo viikossa diabeettisten rottien (punainen käyrä, DM) verensokeria nerkittävästi (vihreä käyrä, BBR 300 mg/kg), ilmenee uudesta tutkimuksesta. Sen vaikutusjakso oli 12 viikkoa. Berberiini vaikuttaa geenien kautta ja suojaa samalla sekä maksaa että munuaisia (Wu ym. 2016).

Kuusi satunnaistettua lumekontrolloitua kliinistä tutkimusta, joihin oli osallistunut 501 potilasta, osoittaa berberiinin korjaavan alkoholista riippumatonta rasvamaksaa. Potilaiden maksa-, sokeri- ja rasva-arvot kohenivat berberiinillä (Weui ym. 2016). Berberiinin lisääminen kanagliflotsiiniihoitoon tehostaa lääkkeen antidiabeettista vaikutusta, osoittaa kiinalainen hiiritutkimus. Yhdistelmä tehostaa AMPK:n aktiivisuutta ja alentaa munuaisten tuumorinekroositekijä alfan (TNFα) pitoisuutta paremmin kuin kumpikaan aine yksinään. Tutkimus puoltaa berberiinin käyttöä diabeteksen täydentävänä hoitona, ja asiaa kannattaa tutkia lisää, päättelevät Tsinghua Universityn tutkijat (Tian ym. 2016). Berberiini ehkäisee diabeettista munuaisvauriota (Qiu ym. 2017) ja vuotavaa suolta sekä suolisto matala-asteista tulehdusta (Gong ym 2017). Berberiini laihtuttaa ja ehkäisee ja hoitaa alkoholista riippumatonta rasvamaksaa, jota moni diabeetikko potee (moni tiwewtämättömyyttään) (Wu ym. 2019)

Berberiinin antidiabeettisen vaikutuksen uskotaan perustuvan paljolti suolistoflooran parantamiseen (Li ym. 2017) ja hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisjärjestelmän (HPA-akselin) ja sokerinkuljettajan (GLUT-4) toiminnan parantamiseen (Mi ym 2019). Berberiini ehkäisee ja hoitaa diabeettista hermovauriota eli neuropatiaa (Zan ym. 2017) Tämä suojaava vaikutus perustuu paljolti AMPK:n aktivoimiseen (Yerra ym. 2017, Wu ym 2019). Lukuisat tutkimukset osoittavat, että berberini suojaa munuaisia diabeteksen aiheuttamilta vaurioilta (Zhu ym. 2018, Qin ym. 2019). Berberiini parantaa diabeteksessa vallitsevaa aineenvaihduntahäiriötä ja vaimentaa kroonista matala-asteista tulehdusta (Lin ym. 2019), mikä näkyy mm. CRP:n alenemisena, keskimäärin 0,64 mg/l (Beba ym. 2019).

Jatka lukemista skrollaamalla kirjallisuusviiitteiden ohi
Berberiini ja diabetes.

Jos joku lääkäri tai muu henkilö väittää sinulle, ettei berberiiniä, karnosiinia tai kromia ole tutkittu, pyydä häntä perehtymään alla oleviin tieteellisiin tutkimuksiin:
Dewanjee S, Chakraborty P, Mukherjee B, De Feo V. Plant-Based Antidiabetic Nanoformulations: The Emerging Paradigm for Effective Therapy. International Journal of Molecular Sciences. 2020;21(6):E2217. Published 2020 Mar 23. doi:10.3390/ijms21062217 Open Access
Qin X, Jiang M, Zhao Y, et al. Berberine protects against diabetic kidney disease via promoting PGC-1α-regulated mitochondrial energy homeostasis [published online ahead of print, 2019 Nov 16]. British Journal of Pharmacology. 2019;10.1111/bph.14935. doi:10.1111/bph.14935
Mi J, He W, Lv J, et al. Effect of berberine on the HPA-axis pathway and skeletal muscle GLUT4 in type 2 diabetes mellitus rats. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity. 2019 Sep 3;12:1717-1725. doi: 10.2147/DMSO.S211188. eCollection 2019.Free Article

Beba M, Djafarian K, Shab-Bidar S. Effect of Berberine on C-reactive protein: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complementary Therapies in Medicine. 2019 Oct;46:81-86. doi: 10.1016/j.ctim.2019.08.002.
Wu L, Xia M, Duan Y, et al. Berberine promotes the recruitment and activation of brown adipose tissue in mice and humans Cellular Death and Disease. 2019 Jun 13;10(6):468. doi: 10.1038/s41419-019-1706-y. Free Full Text
Feng X, Sureda A, Jafari S, et al. Berberine in Cardiovascular and Metabolic Diseases: From Mechanisms to Therapeutics. Review. Theranostics. 2019 Mar 16;9(7):1923-1951. doi: 10.7150/thno.30787. eCollection 2019. Free Full Text
Feng X, Sureda A, Jafari S, et al. Berberine in Cardiovascular and Metabolic Diseases: From Mechanisms to Therapeutics. Review. Theranostics. 2019 Mar 16;9(7):1923-1951. doi: 10.7150/thno.30787. eCollection 2019. Free Full Text
Peters V, Yard B, Schmitt CP. Carnosine and diabetic nephropathy. Current Medical Chemistry. 2019 Mar 25. doi: 10.2174/0929867326666190326111851.
Braun JD, Pastene DO, Breedijk A,  et al. Methylglyoxal down-regulates the expression of cell cycle associated genes and activates the p53 pathway in human umbilical vein endothelial cells. Scientific Reports. 2019 Feb 4;9(1):1152. doi: 10.1038/s41598-018-37937-1. Free Full Text
Lin J, Cai Q, Liang B, et al.  Berberine, a Traditional Chinese Medicine, Reduces Inflammation in Adipose Tissue, Polarizes M2 Macrophages, and Increases Energy Expenditure in Mice Fed a High-Fat Diet. Medicine Science Monitor. 2019 Jan 4;25:87-97. doi: 10.12659/MSM.911849.
Babaei S, Nakhaei M, Ansarihadipour H, et al. Omegaven Improves Skin Morphometric Indices in Diabetic Rat Model Wound Healing. Journal of American College of Clinical Wound Specialists. 2018 Apr 28;9(1-3):39-45. doi: 10.1016/j.jccw.2018.04.001. eCollection 2017. Free Full Text.
Firouzi S, Malekahmadi M, Ghayour-Mobarhan M, Ferns G, Rahimi HR. Barberry in the treatment of obesity and metabolic syndrome: possible mechanisms of action. Review. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity. 2018 Nov 8;11:699-705. doi: 10.2147/DMSO.S181572. eCollection 2018.
Li Y, Chen JP, Duan L, Li S. Effect of vitamin K2 on type 2 diabetes mellitus: A review. Diabetes Research and Clinical Practice. 2018 Feb;136:39-51. doi: 10.1016/j.diabres.2017.11.020.
Liang Y, Xu X, Yin M, Zhang Y, Huang L, Chen R, Ni J. Effects of berberine on blood glucose in patients with type 2 diabetes mellitus: a systematic literature review and a meta-analysis. Endocrine Journal. 2018 Nov 3. doi: 10.1507/endocrj.EJ18-0109. Free Full Text

Paul M, Hemshekhar M, Kemparaju K, Girish KS. Berberine mitigates high glucose-potentiated platelet aggregation and apoptosis by modulating aldose reductase and NADPH oxidase activity. Free Radicals and Biological Medicine. 2018 Nov 1. pii: S0891-5849(18)31139-0. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2018.10.453.
Chen H, Ji Y, Yan X, Su G, Chen L, Xiao J. Berberine attenuates apoptosis in rat retinal Müller cells stimulated with high glucose via enhancing autophagy and the AMPK/mTOR signaling. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2018 Oct 1;108:1201-1207. doi: 10.1016/j.biopha.2018.09.140.
El-Horany HE, Gaballah HH, Helal DS. Berberine ameliorates renal injury in a rat model of D-galactose-induced aging through a PTEN/Akt-dependent mechanism. Archives of Physiol0gu and Biochemistry. The Journal of Metabolic Diseases 2018 Aug 25:1-9. doi: 10.1080/13813455.2018.1499117.
Zhu L, Han J, Yuan R, Xue L, Pang W. Berberine ameliorates diabetic nephropathy by inhibiting TLR4/NF-κB pathway.Biological Research. 2018 Mar 31;51(1):9. doi: 10.1186/s40659-018-0157-8. Full Free Text
Huang H, Chen G, Dong Y, Zhu Y, Chen H. Chromium supplementation for adjuvant treatment of type 2 diabetes mellitus: Results from a pooled analysis. Molecular Nutrition and Food Research. 2018 Jan;62(1). doi: 10.1002/mnfr.201700438. Free Full Text
Wang H, Zhu C, Ying Y, et al. Metformin and berberine, two versatile drugs in treatment of common metabolic diseases. Oncotarget. 2018; 9:10135-10146. doi: 10.18632/oncotarget.20807. eCollection 2018 Feb 9. Free Full Text pdf
Ming J, Xu S, Liu C, Liu X, Jia A, Ji Q. Effectiveness and safety of bifidobacteria and berberine in people with hyperglycemia: study protocol for a randomized controlled trial. Trials. 2018 Jan 26;19(1):72. doi: 10.1186/s13063-018-2438-5.
Tutkimussuunnitelma: Effectiveness and Safety of Berberine Hydrochloride and Bifidobacterium in People With Abnormal Glucose Level
Yerra VG, Kalvala AK, Sherkhane B, et al. Adenosine monophosphate activated protein kinase modulation by berberine attenuates mitochondrial deficits and redox imbalance in experimental diabetic neuropathy. Neuropharmacology. 2017 Dec 19. pii: S0028-3908(17)30626-3. doi: 10.1016/j.neuropharm.2017.12.029.

Zan Y, Kuai CX, Qiu ZX, Huang F. Berberine Ameliorates Diabetic Neuropathy: TRPV1 Modulation by PKC Pathway.
American Journal of Chinese Medicine. 2017 Nov 9:1-15. doi: 10.1142/S0192415X17500926.
Li Z, Zhang W. Protective effect of berberine on renal fibrosis caused by diabetic nephropathy.
Molecular Medicine Reports. 2017 Aug;16(2):1055-1062. doi: 10.3892/mmr.2017.6707. Free Full Text
Li C, He JZ, Zhou XD, Xu X. [Berberine regulates type 2 diabetes mellitus related with insulin resistance].
Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2017 Jun;42(12):2254-2260. doi: 10.19540/j.cnki.cjcmm.20170307.014. Review. Chinese.
Almani SA, Memon IA, Shaikh TZ, et al. Berberine protects against metformin-associated lactic acidosis in induced diabetes mellitus. Iran J Basic Med Sci. 2017 May;20(5):511-515. doi: 10.22038/IJBMS.2017.8675.
Gong J, Hu M, Huang Z, ert al. Berberine Attenuates Intestinal Mucosal Barrier Dysfunction in Type 2 Diabetic Rats. Frontiers in Pharmacology. 2017 Feb 3;8:42. doi: 10.3389/fphar.2017.00042.
Qiu YY, Tang LQ, Wei W. Berberine exerts renoprotective effects by regulating the AGEs-RAGE signaling pathway in mesangial cells during diabetic nephropathy. Molecular and Cellular Endocrinology. 2017 Jan 10. pii: S0303-7207(17)30013-8. doi: 10.1016/j.mce.2017.01.009.
Zhang X, He H, Liang D, et al.  Protective Effects of Berberine on Renal Injury in Streptozotocin (STZ)-Induced Diabetic Mice. International Journal of Molecular Sciences. 2016 Aug 12;17(8). pii: E1327. doi: 10.3390/ijms17081327. Free Full Tex pdf
Tian CM, Jiang X, Ouyang XX, et al. Berberine enhances antidiabetic effects and attenuates untoward effects of canagliflozin in streptozotocin-induced diabetic mice. Chinese Journal of Natural Medicines. 2016 Jul;14(7):518-26. doi: 10.1016/S1875-5364(16)30061-9
Wei X, Wang C, Hao S, Song H, Yang L. The Therapeutic Effect of Berberine in the Treatment of Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Meta-Analysis. Evidence based Based Complementary and Alternatative Medicine. 2016;2016:3593951. doi: 10.1155/2016/3593951. Epub 2016 Jul 3.
Caliceti C, Franco P, Spinozzi S, Roda A, Cicero AF. Berberine: new insights from pharmacological aspects to clinical evidences in the management of metabolic disorders. Current Medicinal Chemistry. 2016 Apr 11. [Epub ahead of print]
Ríos JL, Francini F, Schinella GR. Natural Products for the Treatment of Type 2 Diabetes Mellitus. Planta Medica. 2015 Jul 1. [Epub ahead of print]
Cicero AF, Rosticci M, Parini A, et al. Short-term effects of a combined nutraceutical of insulin-sensitivity, lipid level and indexes of liver steatosis: a double-blind, randomized, cross-over clinical trial. Nutrition Journal. 2015 Mar 28;14(1):30. Free Full Text
Sun SF, Zhao TT, Zhang HJ, et al. Renoprotective Effect of Berberine on Type 2 Diabetic Nephropathy in Rats. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology. 2015 Apr 13. doi: 10.1111/1440-1681.12402.

Guo Z, Sun H, Zhang H, Zhang Y. Anti-hypertensive and renoprotective effects of berberine in spontaneously hypertensive rats. Clinical and Experimental Hypertension. 2015 Apr 13:1-8. Abstract

Wang Z, Wu J, Zhou Q, et al. Berberine nanosuspension enhances hypoglycemic efficacy on streptozotocin induced diabetic C57BL/6 mice. Evidence Based Complementary and Alternative  Medicine. 2015;2015:239749. doi: 10.1155/2015/239749. Free Full Text
Pang B, Zhao LH, Zhou Q, et al. Application of Berberine on Treating Type 2 Diabetes Mellitus. Review. Intertnational Journal of Endocrinology. 2015;2015:905749. Free Full Text
Ye J. Challences in Drug Discovery for Thiazolidinedione Substitute. Yao Xue Xue Bao. 2011 Oct 1;1(3):137-142. Pubmed
Chang W, Chen L, Hatch GM. Berberine as a therapy for type 2 diabetes and its complications: From mechanism of action to clinical studies. Biochemistry and Cell Biology. 2014 Dec 1:1-8. Epub ahead of print

Karnosiini
Karnosiini säätää verensokerin pitoisuutta
autonomisen hermoston (sympatikuksen ja parasympatikuksen) välityksellä. Karnosiini estää verensokerin liiallista nousua ja alentaa hyperglykemiaa ja lisäksi karnosiini ehkäisee glykaatiota (joka on keskeinen diabeteksen lisätautien syntymekanismi) (Ghodsi ja Kheirouri 2018). Siten karnosiinin käyttö vähentää sydän- ja verisuonitautien, silmä-, hermo- ja munuaismuutosten vaaraa. Karnosiinilla ja liikunnalla on synerginen, toinen toisiaan tehostava vaikutus. Erittäin tärkeä karnosiinin biologinen vaikutus on tulehdyssytokiinien vaimennus. Suosittelen aikuisdiabeetikolle pitkävaikutteista karnosiinia 400–800 mg/vrk.

Karnosiini on diabeetikon tärkeimpiä ravintolisiä, koska se alentaa kohonnutta verensokeria ja ehkäisee tehokkaimmin nitrosatiivista ja hapetusstressiä, glykaatiota ja kudoksia vanhentavia AGE-tuotteita ja siten verisuonten kovettumista, harmaakaihia, tylsistymistä ja muita diabeteksen lisätauteja. Oxfordin yliopiston tutkimus osoittaa, kuinka karnosiini suojaa diabeetikon silmiä näön menetystä vastaan (Yan ja Harding 2006). Karnosiini estää myös metyyliglyoksaalin ja muiden myrkyllisten AGE-tuotteiden syntyä kudoksissa. Siksi diabeetikolla on tavallista suurempi tarve saada karnosiinia ravintolisänä, sillä diabeetikon punasolujen karnosiinipitoisuus on pienempi kuin terveillä (Gayova ym. 1999). Puute johtuu ilmeisesti siitä, että ravinnosta saatua karnosiinia kuluu paljon glykaation estoon.

Karnosiini parantaa insuliinista riippuvaista sekä siitä riippumatonta sokeriaineenvaihduntaa, mikä on eduksi diabeetikoille (Forsberg ym. 2015). Karnosiini suojaa diabeetikon munuaisia raudan hapettavalta vaikutukselta (karnosiini kelatoi rautaa) (Zhang ym. 2016). Niinpä monet tutkijat ja lääkärit suosittelevat diabeetikoille karnosiinia ravintolisänä. Tiesitkö, että yli 65-vuotiaan lihasten karnosiinipitoisuus on puolta pienempi kuin 30-vuotiaalla? Suosittelen kaikille ikääntyneille karnosiinia ravintolisänä riippumatta ruokavaliosta ja terveydentilasta. Parhaissa karnosiinivalmisteissa on mukana sinkkiä, joka tehostaa karnosiinin hyviä terveysvaikutuksia.

Zhang S, Ntasis E, Kabtni S, et al. Hyperglycemia Does Not Affect Iron Mediated Toxicity of Cultured Endothelial and Renal Tubular Epithelial Cells: Influence of L-Carnosine. Journal of Diabetes Research. 2016;2016:8710432. doi: 10.1155/2016/8710432. Free Full Text
Forsberg EA, Botusan I, Wang J, et al. Carnosine decreases IGFBP1 production in db/db mice through suppression of HIF-1. Journal of Endocrinology. 2015 Apr 13. pii: JOE-14-0571.

Sinkkilisä (30 mg/vrk) on erityisen tärkeä kaikille yli 45-vuotiaille diabetesta sairastaville miehille, sillä heidän testosteronin tuotantonsa on usein tavallista vähäisempää. Sinkki lisää veren testosteronipitoisuutta. Sinkkiä on sekä erillisinä että yhdistelmävalmisteina. Uuden suurtutkimuksen mukaan tyypin 2 diabetes jouduttaa tylsistymistä. Sitä voidaan ehkäistä alussa mainituilla ravintolisillä.

D-vitamiini
Amerikkalaisen Salk Instituten (La Jolla, CA) tiedenaiset ja -miehet – yhdessä Sidneyn yliopiston tutkijoiden kanssa – osoittivat Cell-lehdessä julkaisemassaan tutkimuksessa, että solujen D-vitamiinireseptori (vastaanotin) säätää haiman beetasolujen elossaoloa ja toimintaa sekä ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa kroonista matala-asteista tulehdusta, joka myllertää diabeetikon elimistössä. Tukimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan D-vitamiini ehkäisee diabetesta. D-vitamiinin puute on Suomessa yleistä ja neuvoloiden nykyinen suositus lapsille (10 µg eli 400 ky/vrk) on neljä kertaa liian pieni. D-vitamiini vaimentaa immuunijärjestelmän virhereaktiota, joka tuhoaa haiman insuliinia tuottavia ß-soluja. Riittävä D-vitamiinin anto lapsille ensimmäisestä elinvuodesta alkaen vähentää sairastumisen riskiä seuraavien 30 elinvuoden aikana. Aikuisdiabeetikko tarvitsee D-vitamiinia 100 µg/vrk, mitä määrää ei voi saada suomalaisesta ruokavaliosta.

Ehkäiseekö D-vitamiini diabetesta?

B-vitamiinit
B-vitamiinit ovat tärkeitä verensokerin säätelyssä ja valkuaisaineiden sokeristumisen ehkäisyssä. Foolihappo, B6- ja B12-vitamiinit ovat tutkimuksen valokiilassa, sillä ne alentavat kohonnutta homokysteiiniä, joka vaivaa usein juuri diabeetikkoja. Homokysteiini kiihdyttää valtimonkovetustautia ja lisää munuaisvaurioiden ja dementian riskiä, joten nämä B-vitamiinit saattavat vähentää diabeteksen lisätautien riskiä ja hidastaa niiden etenemistä. Suun kautta otettava diabeteslääke metformiini nostaa veren homokysteiinin pitoisuutta ja saattaa sen vuoksi lisätä komplikaatioiden vaaraa. Foolihappo normalisoi valtimoiden sisäpinnan (endoteelin) toimintaa ja ehkäisee diabeetikon verisuonimuutoksia.

Tyypin 2 diabeetikkojen veren homokysteiini on usein koholla, mikä ennustaa henkisen suorituskyvyn alenemista.

Antioksidantit
Solujen DNA-vaurioiden perimmäisenä syynä ovat vapaat radikaalit, joten diabeetikko tarvitsee tehostetun antioksidanttisuojan läpi elämän. Se saattaa vähentää lisätautien riskiä ja siirtää niiden mahdollista alkamisaikaa myöhemmäksi.

Antioksidantit vähentävät monien tutkimusten mukaan diabeetikon hapetusstressiä ja siten diabeteksen liitännäistautien vaaraa. Tämä on osoitettu monissa tieteellisissä tutkimuksissa. Saksalaiset diabeteslääkärit ehdottivat jo vuosia sitten, että sairausvakuutuksen kannattaisi korvata diabeteksen komplikaatioita ehkäisevät antioksidantit, jolloin syntyisi säästöä diabeteksen lisätautien hoidosta aiheutuvissa suurissa kustannuksissa. Saksan lääkärilehdessä (Ärtze Zeitung) professori Joachim Schmidt suosittelee diabeetikoille ruuan lisänä C- ja E-vitamiineja ja magnesiumia (lue artikkeli).

Tehokkaita antioksidantteja ovat mm. berberiini, karnosiini, kalsiumpyruvaatti, karotenoidit (astaksantiini, beetakaroteeni, kantaksantiini, luteiini, lykopeeni, zeaksantiini), B6-, C- ja E-vitamiinit, ubikinoni, sinkki ja seleeni, vihreä tee ja soijan isoflavonoidit. Yhä useammat tutkimukset osoittavat, että diabeetikon pitäisi syödä ruuan lisänä antioksidantteja läpi elämän. Hivenaineista myös kromi, sinkki ja magnesium ovat diabeetikolle ja riskiryhmään kuuluvalle hyödyllisiä ja turvallisia ravintolisiä. Ubikinonista on suurta hyötyä diabeetikolle.

Ubikinoni suojaa diabeetikon valtimoita

Kromi
Suomessa kromin saanti ravinnosta on vähäisintä maailmassa, keskimäärin vain 29 µg/vrk, kun terveelle keskivertoväestölle suositellaan 50–200 µg/vrk. Diabeetikko tarvitsee todennäköisesti mieluummin 200 kuin 50 µg/vrk. Ravintokromia on kahta laatua, tehotonta epäorgaanista ja tehokasta orgaanista, esim. kromipikolinaattia ja -trinikotinaattia. Amerikkalaisessa tutkimuksessa Cr-pikolinaatti paransi diabeetikkojen sokeri- ja rasvatasapainoa (Pattar et al 2006). Uusi 228 erillistutkimuksen meta-analyysi puoltaa kromipikolinaatin käyttöä diabeteksen hoidossa (Haung ym. 2018). Vaikutus perustuu ainakin osittain glukoosinsiirtäjien (esim. GLUT-4:n) aktivointiin (Chen et al. 2006). Olen saanut suomalaisilta diabeetikoilta paljon palautetta, jonka mukaan orgaaninen kromi tasapainottaa erittäin hyvin verensokeria ja HBAC1:ta (sokeroitunutta hemoglobiinia, joka kuvaa noin 3 kuukauden sokeritasapainoa).

Magnesium
Magnesiumin pitoisuus diabeetikkojen veressä on usein pienempi kuin terveillä, mikä johtuu lisääntyneestä erityksestä virtsan mukana. Magnesiumin eritys virtsaan yli 2-kertaistuu, kun verensokeri nousee 5:stä 12:een mmol:iin/l.

Metformiini alentaa seerumin ja plasman magnensiumi pitoisuutta ja lisää sen eritystä virtsaan, ilmenee uudesta hollantilaisesta tutkimuksesta (Bouras ym. 2020). Tämä selittää osittain sitä, että tyyåin 2 diabeetikoilla on usien piielvä magnesiumin puute. He sis tarvitsevat magnesiumia ravintolisänä. Se vähentää mm. sydäntaudin ja masennuksen riskiä.Bouras ym. 2020

Suun kautta nautittu magnesiumlisä parantaa tyypin 2 diabeetikkojen sokeri- ja rasvatasapainoa ja verenpainetta (Solati ym. 2014). Magnesiumin käyttö ravintolisänä on diabeetikolle pitkällä tähtäimellä hyödyksi, sillä magnesiumilla on monipuolisia edullisia vaikutuksia sydämen, verenkiertoelimistön, aivojen ja hermoston toimintaan. Magnesiumin vaikutusta insuliinin tai suun kautta otettavan lääkkeen annosteluun on syytä seurata lääkärin valvonnassa, sillä magnesiumin käyttö saattaa vähentää insuliinin tarvetta. Magnesium imeytyy ja vaikuttaa parhaiten, kun sitä nautitaan yhdessä foolihapon, B6- ja B12-vitamiinien kanssa. Lue lisää

Kuwaitissa 47:lle magnesiumin vajetta potevalle tyypin 2 diabeetikolle annettiin suun kautta 3 kuukautta päivittäin 336 mg magnesiumia (Mg). Vaikutusjakson alussa ja lopussa mitattiin seerumin ja solujen Mg, HbA1c, CRP, TNF-α ja 8-isoprostaani.  Ravintolisä korjasi hyvin Mg-puutteen (kuva alla) ja vähensi TNF-α ja 8-isoprostaani –pitoisuuksia. Näin magnesiumlisä vähensi diabeteksen lisätautien riskiä (Zghoul ym. 2018).

magnesiumlisän vaikutus

Grafiikka: Seerumin Mg-pitoisuus vaikutusjakson alussa (baseline) ja lopussa (3 kk kuluttua, final). Näin helppoa ja nopeaa on korjata puute ravintolisällä.

Välttämättömät rasvahapot
Kala- ja helokkiöljyjen rasvahapot EPA, DHA ja GLA yhdessä nautittuna korjaavat immuunijärjestelmän virheellisiä reaktioita sekä geenivirheitä. Geenivirheet tuottavat liikaa entsyymiaktiivisuutta, joka hajottaa valtimoita suojaavia epoksieikosanoidihappoja (EETs). Siksi diabeetikko tarvitsee ravintolisänä E-EPAa, joka auttaa elimistöä vapauttamaan EET-happojen esiastetta (arakidonihappoa, AA). Uusien tutkimusten valossa voidaan hyvällä syyllä suositella diabeetikoille täydentävänä hoitona antioksidantteja ja välttämättömiä rasvahappoja, erityisesti E-EPAa. Niiden yhteisvaikutus on parempi kuin kummankaan yksinään.

4 grammaa päivässä kalaöljyn omega-3-rasvahappoja (EPA + DHA) alentaa ylipainoistan/lihavien tyypin 2 diabeetikkojen triglyseridejä, parantaa insuliiniresistenssiä ja poistaa tulehdusta ja valtimoita ahtauttavia tekijöitä, osoittaa brasilialaisten diabetestutkijoiden raportti (Sousa ym. 2020).

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot hillitsevät tyypin 2 diabeetikkojen hapetusstressiä. Kalaöljy ehkäisee verenpaineen nousua ja suojaa diabeetikon verisuonia. EPAn vaikutus perustuu paljolti mitokondrioiden kalvojen kunnossapitoon. Niinpä kalaöljyn – erityisesti E-EPAn – nauttiminen ruoan lisänä on diabeteksessa perusteltua.

Pre- ja probiootit
Uusien tutkimusten mukaan kuidut sekä prebiootteina toimivat inuliini ja frukto-oligosakkaridit (FOS) ja probioottiset maitohappobakteerit ovat erittäin hyödyllisiä insuliiniresistenssissä, diabeteksessa ja sen lisätaudeissa. Kuitujen ja pre- ja probioottien yhdistelmää kutsutaan symbiootiksi.

Tutkimus: Maitohappobakteerit hyödyllisiä tyypin 2 diabeetikoille

Soijan genisteiini ja daitseiini
Nämä kaksi soijan isoflavonoidia ovat osoittautuneet hyödyllisiksi diabeteksen oheistauteja vastaan (Choi ym. 2007).

Vihreä ja musta tee
Vihreä ja musta tee parantavat insuliiniherkkyyttä yli 15-kertaisesti, sanovat Yhdysvaltain maatalousministeriön tutkijat raportissaan. Muut riippumattomat tukijaryhmät ovat vahvistaneet nämä havainnot.
Lue raportti englanniksi

Diabeetikon ennuste on yllättävän huono

Diabeetikon ennuste on huonompi kuin syöpäpotilaan – huolimatta siitä, että diabeteksen hoito-ohjelmat ovat kehittyneet. Koska koululääketiede ei pysty tämän parempaan, kannattaa diabeetikon käyttää täydentäviä lisäravinteita. Yksi uusi peruste on se, että diabetes kolminkertaistaa maksasyövän riskin. Karnosiini ja E-EPA vaimentavat syöpägeeniä nimeltään interleukiini 8 (IL8), ja ne vähentävät siten myös syöpätautien vaaraa.

Erektiohäiriöt ja impotenssi yleinen diabeetikkomiesten vaiva

Yli puolet aikuistyypin diabetes mellitusta sairastavista miehistä kokee ajoittaisia tai pysyviä erektio- ja potenssiongelmia. Vaikeudet alkavat diabeetikoilla nuoremmalla iällä kuin muilla miehillä.

Kohonnut verensokeri estää typpioksidin (NO) muodostusta lantion alueella ja siittimessä. Typpioksidi on välttämätöntä erektion aikaansaamiseen ja sen ylläpitoon. Sinkki ja karnosiini auttavat paisuvaiskudosta tuottamaan typpioksidia ja hoitavat siten erektio-ongelmia luonnonmukaisesti.

Aikuistyypin diabeteksen kolme tärkeintä syytä ovat

 1. Lihavuus
 2. Insuliiniresistenssi
 3. Insuliinin erityshäiriö haimassa

Miten ylipaino ja lihavuus liittyvät diabeteksen yleistymiseen?

Kromin puutteen tiedetään aiheuttavan diabetesta. Kromin nauttiminen ruuan lisänä alentaa aikuisdiabeetikon kohonnutta verensokeria ja parantaa insuliiniresistenssiä. Kromin merkityksestä diabeteksessä on julkaistu viime vuosina satoja uusia tutkimuksia. Biotiini tehostaa kromin vaikutusta verensokerin säätelyssä, ja niitä molempia suositellaan aikuisdiabeteksen täydentäväksi hoidoksi.

Diabeteksen lisääntymiseen Suomessa on äskettäin paljastunut toinenkin hyvä tutkimuksiin perustuva selitys: lasten ja nuorten D-vitamiinin saanti on romahtanut. Syynä on D-vitamiinin saantisuositusten alentaminen neuvoloissa kymmenesosaan siitä, mitä se oli 1960-luvun alussa.

Diabetes ja lasten D-vitamiinin saantisuositus

Yli 10 000 lasta käsittävän suomalaistutkimuksen mukaan lasten D-vitamiinin saannin ja tyypin 1 (nuoruustyypin) diabeteksen välillä vallitsee vahva tilastollinen yhteys.

Lisätaudit eli myöhäiskomplikaatiot

Diabeteksen yleisiä lisätauteja ovat:

 • impotenssi
 • harmaakaihi
 • munuaismuutokset
 • hermo- ja silmänpohjavauriot (retinopatia)
 • sääri- ja muut haavat
 • sydäninfarkti, sepelvaltimotauti
 • aivoinfarkti
 • verenpainetauti
 • veritulppa (laskimo- ja keuhko-)
 • muistin heikkeneminen
 • lihavuus
 • alkoholista riippumaton rasvamaksa (jota berberiini ehkäisee)
Bouras H, Roig SR, Kurstjens S, et al. Metformin regulates TRPM6, a potential explanation for magnesium imbalance in type 2 diabetes patients [published online ahead of print, 2020 Feb 4]. Canasian Journal of Physiology and Pharmacology. 2020;10.1139/cjpp-2019-0570. doi:10.1139/cjpp-2019-0570
Souza DR, Pieri BLDS, Comim VH, et al. Fish oil reduces subclinical inflammation, insulin resistance, and atherogenic factors in overweight/obese type 2 diabetes mellitus patients: A pre-post pilot study [published online ahead of print, 2020 Jan 28]. Journal of Diabetes and it´s Complications. 2020;107553. doi:10.1016/j.jdiacomp.2020.107553
Wang X, Wu W, Zheng W et al. Zinc supplementation improves glycemic control for diabetes prevention and management: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition 2019 July; 110 (1), 76–90, doi.org/10.1093/ajcn/nqz041 Free Full Text (82 kirjallisuusviitettä)
Gregg EW, Hora I, Benoit SR. Resurgence in Diabetes-Related Complications. JAMA. Published online April 15, 2019. doi:10.1001/jama.2019.3471 Free Full Text
Sun J, Zhu H, Wang X, et al. CoQ10 ameliorates mitochondrial dysfunction in diabetic nephropathy through mitophagy.
Journal of Endocrinology. 2019 Jan 1. pii: JOE-18-0578.R1. doi: 10.1530/JOE-18-0578.
Li ZY, Liu B, Zhuang XJ, Shen YD, Tian HR, Ji Y, Li LX, Liu F. Effects of berberine on the serum cystatin C levels and urine albumin/creatinen ratio in patients with type 2 diabetes mellitus. Zhonghua Yi Xue Za Zhi. 2018 Dec 11;98(46):3756-3761. doi: 10.3760/cma.j.issn.0376-2491.2018.46.007.
Zghoul N, Alam-Eldin N, Mak IT, et al. Hypomagnesemia in diabetes patients: comparison of serum and intracellular measurement of responses to magnesium supplementation and its role in inflammation. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity. 2018 Aug 2;11:389-400. doi: 10.2147/DMSO.S168398. eCollection 2018.
Ghodsi R, Kheirouri S. Carnosine and advanced glycation end products: a systematic review. Amino Acids. 2018 Jun 1. doi: 10.1007/s00726-018-2592-9.
Hou WL, Yin J, Alimujiang M, et al. Inhibition of mitochondrial complex I improves glucose metabolism independently of AMPK activation. J Cell Mol Med. 2017 Nov 6. doi: 10.1111/jcmm.13432.
Cadario F, Savastio D, Rizzo AM et al. Can type 1 diabetes prgression be halted? Possible role of high dose vitamin and omega 3 fatty acids. European Review for Medical and Pharmacological Sciences 2017; 21: 1604-1609. Free Full Text
Bi X, Li F, LIU S, et al. ω-3 polyunsaturated fatty acids ameliorate type 1 diabetes and autoimmunity. Journal of Clinical Investigation 2017 April 4 Free Full Text
Chang W, Chen L, Hatch GM. Berberine treatment attenuates the palmitate-mediated inhibition of glucose uptake and consumption through increased 1,2,3-triacyl-sn-glycerol synthesis and accumulation in H9c2 cardiomyocytes. Biochimica et Biophysica Acta. 2016 Jan 7. pii: S1388-1981(15)00239-5. doi: 10.1016/j.bbalip.2015.12.017.

Babizhayev MA. Patenting strategies, the authentication US fiscal methodology, discovery and development of imidazole-containing peptide compounds with free-radical scavenging and transglycating properties acting as targeted drug regulators and homeostatic agents with diverse therapeutic activities for pharmacy of diabetes and metabolic diseases. Expert Opinion on Therapeutic Patents. 2015 Sep 15:1-21. Abstract

Ni WJ, Ding HH, Tang LQ. Berberine as a promising anti-diabetic nephropathy drug: An analysis of its effects and mechanisms. Review. European Journal of Pharmacology 2015 Apr 23. pii: S0014-2999(15)00350-7. doi: 10.1016/j.ejphar.2015.04.017.
Domanico D, Fragiotta S, Cutini A, et al. Circulating levels of reactive oxygen species in patients with nonproliferative diabetic retinopathy and the influence of antioxidant supplementation: 6-month follow-up. Indian Journal of Ophtalmology 2015 Feb DOI: 10.4103/0301-4738.151455 Free Full Text
Yuan X, Wang J, Tang X, etr al. Berberine ameliorates nonalcoholic fatty liver disease by a global modulation of hepatic mRNA and lncRNA expression profiles. Journal of Translational Medicine. 2015 Jan 27;13(1):24. Free Full Text pdf
Solati M, Ouspid E, Hosseini S, et al. Oral magnesium supplementation in type II diabetic patients. Medical Journal of the Islamic Republic of Iran. 2014 Jul 15;28:67. eCollection 2014. Free Full Text

Forouhi NG, Koulman A, Sha SJ et al. Differences in the prospective association between individual plasma phospholipid saturated fatty acids and incident type 2 diabetes: the EPIC-InterAct case-cohort study. www.thelancet.com/diabetes-endocrinology. Published online August 6, 2014 http://dx.doi.org/10.1016/S2213-8587(14)70146-9
Jonasson L. Guldbrand H, Lundberg AK, Nyström FH. Advice to follow a low-carbohydrate diet has a favourable impact on low-grade inflammation in type 2 diabetes compared with advice to follow a low-fat diet. Annals of Medicine, 2014; 46: 182–187 DOI: 10.3109/07853890.2014.894286 Free Full Text
Tamura Y, Izumiyama-Shimomura N, Kimbara Y, et al. Beta Cell Telomere Attrition in Diabetes: Inverse Correlation Between HbA1c and Telomere Length. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 2014 Apr 15:jc20141222. http://dx.doi.org/10.1210/jc.2014-1222
Type 2 diabetes is an inflammatory disease, say researchers. Medical News Today 12.1.2014
Cucak H, Groth Grunnet L, Rosendahl A. Accumulation of M1-like macrophages in type 2 diabetic islets is followed by a systemic shift in macrophage polarization. Journal of Leukocyte Biology 2014;95 (1) 149-160. Abstract
Chang W, Zhang M, Li J, et al. Berberine improves insulin resistance in cardiomyocytes via activation of 5'-adenosine monophosphate-activated protein kinase. Metabolism. 2013 Mar 25. doi:pii: S0026-0495(13)00054-1. 10.1016/j.metabol.2013.02.007

Hipkiss AR. Parkinson’s Disease and Type-2 Diabetes: Methylglyoxal may be a Common Causal Agent; Carnosine could be Protective. Molecular Medicine and Therapeutics 1:2. 2012 doi:10.4172/2324-8769.1000104 Free Full Text pdf