K2-vitamiini

K2-vitamiini on ollut viimeiset 10-15 vuotta uudelleen – pitkän hiljaiselon jälkeen – suuren tutkimusmielenkiinnon kohteena. Tutkimukset ovat paljastaneet K2-vitamiinilla olevan monia kiinnostavia, lääkäreillekin ennestään tuntemattomia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Parhaillaan tutkitaan monissa maissa kliinisissä kokeissa kuinka K2-vitamiini ehkäisee valtimoiden kovettumista ja kalkkiutumista. Hollannissa, Saksassa, Skotlannissa ja Ranskassa on käynnissä synnynnäistä aorttaläppävikaa sairastavien potilaiden 1,5-vuotinen kliininen tutkimus K2-vitamiinilla. Päiväannos on 360 µg.

K-vitamiinin kaksi muotoa, K1 ja K2

K-vitamiini esiintyy ravinnossa kahdessa eri muodossa, K1 (fyllokinoni) ja K2 (menakinoni). K1:tä on vihreissä kasviksissa ja K2:ta fermentoiduissa maitotaloustuoteissa (rasvaisissa juustoissa, rahkassa) ja nattossa. Ravintoaineiden K-vitamiinien pitoisuuksista ja biologisista vaikutuksista on tietoja taulukossa 1 ja taulukossa 2. Myös tässä taulukossa on lueteltu K-vitamiinien lähteitä ravinnossa. Eri maitotaloustuotteiden kokonais-K-vitamiinien pitoisuuksia on raportoitu myös TÄSSÄ. Eläinperäisien ruokalajien K2-pitoisuuksia luetellaan TÄSSÄ julkaisussa (2014). Kasvissyöjät saattavat olla puutteen riskiryhmä, koska K2:ta on vain eläinperäisissä ruuissa.

K1-vitaminin rakennekaava
K1-vitamiinin (fyllokinonin) kemiallinen rakennekaava.

K2-vitaminin rakennekaava

K2-vitamiinin (menakinonin, MK-7) kemiallinen rakennekaava.

Juustot sisältävät K2-vitamiinia, koska niiden valmistuksessa käytetään K2:ta syntetisoivia bakteereita (Mozaffarian ja Wu 2018) . Eri juustojen K2-pitoisuus vaihtelee kuitenkin suuresti, 3– 802 ng/g, kertoo uusi hollantilaistutkimus “Menaquinone Content of Cheese” (Vermeer ym. 2018). Tutkijat suosittelevat K2:ta päivittäin 180-360 µg, mikä edellyttäisi, että söisimme päivittäin vähintään 225–445 g ranskalaista Munster-juustoa ja vähintään kaksi kertaa enemmän skandinaavisia juustoja. Taitaa olla käytännössä mahdottomuus! Tarvitsemme K2-vitamiinia purkista (aivan kuten D-vitamiiniakin).

juustopala

Syö juustoo, se vahvistaa luustoo!

K2:n biologisesti aktiivisin ja tehokkain muoto on menakinoni-7 (MK7), jonka raaka-aine on natto. Siitä eristettyä Bacillus subtilis -bakteeria fermentoidaan, jolloin saadaan K2-vitamiinia. K2-vitamiinituotteessa. ei ole kuitenkaan varsinaista nattoa tai soijaa. Fermentoinnissa bakteerille tarjotaan hiilen ja typen lähde sekä suoloja. K2-vitamiiini  puhdistetaan massasta huolellisesti, suodatetaan ja kuivatetaan.

K2:n puoliintumisaika elimistössä on 2–3 päivää, kun K1:n puolinntumisaika on vain muutamia tunteja. K2:lla on enemmän hyviä terveysvaikutuksiä: Se ehkäisee luukatoa ja luunmurtumia, insuliiniresistenssiä, tyypin 2 diabetesta, metabolista oireyhtymää, valtimoiden jäykistymistä ja kalkkiutumista, sepelvaltimotautia ja syöpätauteja. K1-vitamiinista on tällä sivustolla erillinen katsaus.

Munster-juusto

Ranskalainen rasvainen Munster-juusto (45 % rasvaa) sisältää runsaasti K2-vitamiinia. Munster-juustoa käytetään pöytäjuustona ja grillaukseen. Eri juustojen K2-vitamiinin pitoisuus vaihtelee suuresti, 3–800 ng/g. Pohjoismaisissa juustoissa sitä on vain vähän.

Terveydenhuollossa ei mitata yleensä K-vitamiinien pitoisuuksia verestä. K1-vitamiinin pitoisuus voidaan määrittää, mutta K2-vitamiinin pitoisuus on niin pieni, että sen mittaaminen on haastavaa ja sitä mitataan toistaiseksi vain titeellisissä tutkimuksissa. K2-vitamiinille ei ole olemassa virallista saantisuositusta.

K2-vitamiinin terveysvaikutuksia

Fyysinen suorituskyky (kunto)

K2-vitamiini toimii solujen pienoisvoimalaitoksissa, mitokondrioissa, joita se auttaa tuottamaan elimistön tarpeisiin energiaa (adenosiinitrifosfaattia, ATP:tä). K2 kykenee palauttamaan mitokondrioiden häiriintyneitä toimintoja, mikä selittää sitä, että K2 palauttaa heikentynyttä fyysistä lihaskuntoa sekä sydämen suorituskykyä. K2-vitamiini – kuten myös ubikinoni – on siis erinomainen ravintolisä sydämen vajaatoiminnasta kärsiville ihmisille.

Erääseen tutkimukseen osallistui 26 hyvässä aerobisessa kunnossa olevaa nais- ja miesurheilijaa. Heidät arvottiin kahteen ryhmään, joista toinen sai kaksi kuukautta päivittäin lumetta (riisijauhetta) ja toinen K2-vitamiinia. Ensimmäisen kuukauden ajan K2-vitamiinin päiväannos oli 300 mg ja toisen kuukauden aikana 150 mg (sic!). [Huom! Tällaisia jättisuuria määriä ei voi saada ravinnosta eikä edes tavallisista ravintolisistä.] Kummatkin ryhmät jatkoivat vaikutusjakson aikana fyysistä treenaamistaan kuten ennenkin. K2-vitamiinia saanut ryhmä paransi 12 prosenttia sydämen maksimaalista pumppaustehoa. K2-vitamiini siis vahvisti sydänlihasta (MacFarlin ym. 2017).

Luukato (osteoporoosi) ja hampaiden terveys

Vuonna 1960 osoitettiin, että K-vitamiini edistää rottien luunmurtumien parantumista. Siitä käynnistyivät tutkimukset K-vitamiinien luustovaikutusten tutkimuksiin myös ihmisillä. Luusto on metabolisesti (aineenvaihdunnallisesti) aktiivista kudosta, jossa osteoklastisolut poistavat vanhaa ja viottunutta lukudosta ja osteoblastit puolestaan rakentavat uutta ja tervettä. Luukato eli osteoporoosi johtuu siis luuta hajottavien osteoklastien ja sitä muodostavien osteoblastien välisestä epätasapainosta. K2-vitamiini (menakinoni) on anabolinen aine, joka stimuloi luun muodostusta estämällä luuta syntetisoivien osteoblastisolujen apoptoosia (ohjelmoitua kuolemaa) ja estämällä luuta hajottavia osteoklastisoluja (Myneni ja Mezey 2017). Vaihdevuodet ohittaneilla naisilla ja ikääntyvillä miehillä luusto haurastuu ja valtimoiden kalkkiutuminen lisääntyy. Nämä muutokset liittyvät K2-vitamiinin piilevään puutteeseen; se voidaan korjata helposti nauttimalla K2-vitamiinia ravintolisänä.

K-vitamiini ja luusto

Kaavio osoittaa kuinka K-vitamiinit vaikuttavat biokemiallisesti luuston homeostaasin (tasapainoon).

Japanissa suositellaan K2-vitamiinia virallisesti luukadon ehkäisyyn ja hoitoon. EU:n komissio on varovaisemmin hyväksynyt terveysväittämät "K-vitamiini edistää luiden pysymistä normaaleina" sekä ”edistää veren normaalia hyytymistä", joita saa käyttää K-vitamiinivalmisteiden markkinoinnissa. Tutkimusten mukaan K2 parantaa luuston laatua (ei välttämättä tiheyttä) ja vähentää kaatumisesta johtuvien murtumien riskiä (Paakkari 2016). K2-vitamiini vahvistaa myös hampaita, ehkäisee hammasmätää ja auttaa pitämään hampaat terveinä. Katso hammaslääkäri Steven Lin video The Dental Vitamin: Fat-Soluble Vitamins and The Dental Diet.

Riski saada elämän aikana vähintään yksi luunmurtuma vähenee 25 prosentilla, kun ihminen nauttii päivittäin 20 µg D3-vitamiinia, 45 µg K2-vitamiinia ja 1 200 mg kalkkia, ilmenee eräästä tutkimuksesta. K2 stimuloi osteoblasteja ja estää luuta hajottavia osteoklasteja, jolloin saadaan aikaan anabolinen luustoa lujittava vaikutus. Eräässä systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa todettiin, että K2:n nauttiminen vähensi 60 prosenttia japanilaisten selkänikamien murtumariskiä, 77 % lonkkamurtuman riskiä ja 81 prosenttia muiden luiden murtuman riskiä. Tulos oli yhtä hyvä kuin bifosfonaateilla, joita määrätään luukadon hoitoon. Eräässä tutkimuksessa hoidettiin 241 luukatopotilasta K2-vitamiinilla (45 µg/vrk) ja kalkilla, jolloin he säilyttivät luustonsa tiheyden, kun verrokeilla – jotka saivat vain kalkkia ja lumetta – lannenikamien tiheys väheni 2,5 prosenttia. Lisäksi K2-vitamiinia saaneille tuli 65 prosenttia vähemmän luunmurtumia. K2 auttaa lantion seudun luustoa säilyttämään tiheytensä ja vähentää ikääntymiseen liittyviä luunmurtumia, päättelivät tutkijat. K2-vitamiini on välttämätöntä hyvälle luuston terveydelle, siitä ovat tutkijat yksimielisiä.

Sydän-ja verisuonisairaudet

K2-vitamiinin merkitystä sydän- ja verisuoniterveydelle tutkitaan vilkkaasti eri puolilla maailmaa (Paakkari 2016, van Ballegooijen ym. 2017, Tacey ym. 2018). Viime vuosina on käynyt ilmeiseksi, että K-vitamiineista riippuvainen elimistön matriksi-Gla-proteiini (Matrix Gla Protein, MGP) sitoo itsensä kalkiumioneja. Soluvälitilan matriksi-Gla-proteiini MGP, joka tarvitsee K2-vitamiinia, estää verisuonten kalkkiutumista (Schurgers ym. 2008, Cranenburg y,. 2008). Kaikkien K-vitamiinien yhteinen vaikutusmekanismi on sama eli Gla-proteiinien karboksylaatio. Verisuonten kalkkiutumista voidaan siis todennäköisesti ehkäistä K2-vitamiinilla. Nämä havainnot ovat mullistamassa valtimotautien ehkäisyä ja hoitoa. Kolesterolin merkitys on painumassa taka-alalle, K2-vitamiini on tulossa etualalle.

Tähän mennessä julkaistujen tutkimusten mukaan K2-vitamiini ehkäisee mm. vaihdevuodet ohittaneiden naisten valtimoiden kalkkiutumista (Wen ym 2018).  Hollantilaisessa yli 16 000 postmenopausaalisen naisen seurantatutkimuksessa vuosina 1994–1997 K2:n saanti oli keskimäärin vain 29,1+/-12,8 µg/vrk. Mitä suurempi K2-vitamiinin saanti oli, sitä vähemmän valtimot kalkkiutuivat. Jokainen 10 µg saannin lisäys vähensi kalkkiutumista (Gast ym. 2009).

Hollantilaisessa ajassa etenevässä (prospektiivisessa) tutkimuksessa seurattiin seitsemän vuotta 4 807 henkilöä, joilla ei ollut ollut sydäninfarktia ennen seurannan alkua. Heidän K2-vitamiinin saantinsa ruuasta selvitettiin (se oli keskimäärin 41 µg/vrk) ja koehenkilöt jaettiin neljään luokkaan saannin mukaan. Eniten K2:ta (keskimäärin 337 µg/vrk) saaneiden riski sairastua sydäninfarktiin, saada aortan kalkkiuma ja kuolla seurannan kuluessa oli merkitsevästi pienempi kuin vähiten K2:ta saaneessa ryhmässä. K1-vitamiinin saannilla ei ollut vastaavaa vaikutusta. Sydäntapahtumien riski väheni yhdeksän prosenttia jokaista 10 µg:n saannin lisäystä kohti. Tässäkään tutkimuksessa K1-vitamiinin saannilla ei ollut vastaavaa vaikutusta kuin K2:lla (ks Paakkari 2016).

Puolassa 42 kroonista munuaistautia sairastavaa potilasta sai 270 ±12 vuorokautta päivittäin joko10 µg D-vitamiinia (verrokit) tai K2-vitamiinia (menaquinone, MK-7) 90 μg + 10 µg D-vitamiinia (verumryhmä).  Hoitojakso oli kolme vuotta vuosina 2009–2012. K2-vitamiinia saaneiden sepelvaltimot kalkkiutuivat vähemmän kuin verrokkien. Lopullisessa analysissa oli mukana 28 K2:ta saanutta (14 naista ja 15 miestä; keski-ikä 59.4 ±9.6 v) ja 12 verrokkia (5 naista ja 8 miestä; keski-ikä,55.4 ±15.2 v.). K2-vitamiinin anto näille potilaille on tärkeää, sillä valtimonkovetustauti ja sepelvaltimoiden kalkkiutuminen ovat yleisiä kroonisen munuaistaudin komplikaatioita, jotka lisäävät sydäntaudin ja -kuoleman riskiä, kirjoittavat Łódzin lääketieteellisen yliopiston munuaislääkärit (Kurnatowska ym. 2015).

Amerikkalainen munuaissiirtopotilaiden (n=60) kliininen tutkimus osoitti, että 360 µg K2-vitamiinia päivässä vähentää valtimoiden jäykkyyttä jo kahdessa kuukaudessa (Mansoor ym. 2017).

Parhaillaan käynnissä on useita kliinisiä tutkimuksia, joissa selvitetään K1-vitamiinin (2 - 4 mg/vrk) ja K2-vitamiinin (MK7, 180 - 860 µg/vrk) annon vaikutusta valtimoiden jäykkyyteen ja aorttaläppien kalkkiutumiseen erilaisilla potilasryhmillä. Näissä tutkimuksissa selvitetään muun muassa, voiko MK7:lla estää sepelvaltimokalkkiuman tai aorttaläpän kalkkiutuman etenemistä.  

Yksi näistä tutkimuksista on Hollannissa, Ranskassa, Skotlannissa ja Saksassa on parhaillaan käynnissä oleva synnynnäistä aorttaläppävikaa sairastavien potilaiden tutkimus, jossa annetaan 18 kuukautta päivittäin joko 360 µg K2-vitamiinia (MK7) tai lumetta (verrokeille).
Lue lisää tästä ainutlaatuisesta tutkimuksesta.

K2-vitamiini yhteis- ja vuorovaikuttaa C- ja D-vitamiinien kanssa, osoittavat monet uudet tutkimukset. D-vitamiini näyttää suojaavan K-vitamiineista riippuvaisia proteiineja, mikä suojaa sydäntä ja verisuonia. Kahdessa kliinisessä tutkimuksessa on selvitetty D- ja K-vitamiinien yhteisvaikutusta terveiden ihmisten verisuoniston toimintaan ja valtimoiden kalkkiutumiseen. Yhdistelmähoito (1 000 µg K1-vitamiinia ja 8 µg D-vitamiinia päivässä) auttoi kaulavaltimoita säilyttämään joustavuuutensa ja seinämänsä paksuuden ennallaan, kun taas pelkkää D-vitamiinia saaneen verrokkiryhmän kaulauvaltimoihin kertyi jäykistävää plakkia kolmen seurantavuoden kuluessa (ks. Schwalfenberg ym. 2017).

Sydänpotilaiden on syytä tietää seuraavat seikat

  • Verenohennuslääke (varfariini, Marevan) ja kolesterolilääkkeet (statiinit) voivat vähentää K2-vitamiinin imeytymistä ravinnosta vereen, jolloin sydäntautien, aivohalvauksen, luukadon ja syöpätautien riski voi suurentua. K2:n väheneminen valtimoiden seinämissä voi lisätä suonten kalkkiutumista. Lisäksi varfariini estää matriksin Gla-proteiinin toimintaa, joka normaalisti ehkäisee kalkin kertymistä valtimon seinämiin (Tsai ym. 2018). Varfariinin jatkuva käyttö heikentää luustoa, mutta sitä voidaan estää nauttimalla riittävästi K2-vitamiinia. K2 vähentää IRN-arvoa ja 200 µg/vrk K2:ta alentaa IRN-arvoa 2:sta 1,5:een (tavallisesti hoitotaso on 2,0–3,0). Yli 50 mikrogrammaa (µg) vuorokaudessa K2-vitamiinia vaatii IRN:n monitorointia sydänpotilailla. 45 µg vuorokausiannos ei häiritse merkittävästi verenohennuslääkitystä. Uudet verenohennuslääkkeet eivät vaikuta K-vitamiineihin, joten niiden käyttö on turvallisempaa kuin varfariinin. Uusien verenohennuslääkkeiden kanssa voi nauttia suurempia K2-annoksia, ilman että se vaikuttaisi INR-arvoon.
  • K2-vitamiinia saadaan ravinnosta pääasiassa fermentoiduista (käytetyistä) juustosta, lihasta ja maitotaloustuotteista. Eniten sitä sisältää natto (fermentoidut soijapavut). Ihmisen suolistobakteerit syntetisoivat pieniä määriä K2-vitamiinia, mutta suurin osa sitä jää bakteerien pinnoille, eikä imeydy sieltä vereen. Ihmisen itsensä tuottama K2-määrä ei riitä ehkäisemään varfariinin ja statiinien haittoja, valtimomuutoksia tai syöpätauteja.
  • K2-vitamiinin nauttiminen ravintolisänä voi vähentää sydän- ja valtimotautien sekä eräiden syöpätautien (erityisesti maksa-, rinta- ja eturauhassyöpien) riskiä ja ehkäistä niiden kasvua ja leviämistä muualle elimistoon.

Nivelrikko ja nivelreuma

K2-vitamiinin nauttiminen ravintolisänä alentaa reumapotilaiden kohonnutta CRP:tä, mikä merkitsee kroonisen tulehduksen vaimenemista. Eräässä tutkimuksessa 100 µg K2-vitamiinia päivässä vähensi kolmessa kuukaudessa merkitsevästi reuman aktiivisuutta ja paransi biomarkkereiden lukemia (ESR, CRP, MMPs) (ks. Schwalfenberg ym. 2017).

Diabetes

K-vitamiinien liian vähäinen saanti liittyy insuliinierityksen lisääntymiseen ja insuliiniherkkyyden vähenemiseen, mikä huonontaa sokeritasapainoa. Lumekontrolloitu kliininen tutkimus osoitti, että 30 mg (sic!)  K2-vitamiinia päivässä parantaa terveiden miesten insuliiniherkkyyttä. K-vitamiineilla saattaa siis olla suotuisa vaikutus diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa (Lin ym. 2018). Tutkimuksia on kuitenkin vasta vähän, mutta niitä tehdään kaiken aikaa lisää.

MS-tauti (multippeliskleroosi)

Itävaltalaiset ja iranilaiset neurologit mittasivat 45 MS-potilaan seerumin K2-pitoisuudet yhteisessä tutkimuksessaan. Potilaiden, 31 naista ja 39 miestä, keski-ikä oli 34 v, ja heillä oli relapsing-remitting-tyyppinen MS-tauti (taudin yleisin muoto). Heidän verensä K2-pitoisuutta verrattiin 29 terveeseen henkilöön (19 naista, keski-ikä 34 v). MS-potilaiden K2-vitamiinin pitoisuudet olivat paljon pienemmät (235 ± 100 ng/ml) kuin terveillä verrokeilla (812 ± 154 ng/ml). Yksittäisten potilaiden pitoisuudet ja taudin kesto näkyvät kuvassa 1. Naispotilaiden pitoisuudet olivat vielä miehiä matalammat. Mitä pienemmät pitoisuudet olivat, sitä useampia skooveja (eli taudin pahenemisvaiheita) vuodessa tuli. K2-vitamiini suojaa hermojen myeliiinituppeja ja ehkäisee tulehdusta, kirjoittavat neurologit. Vaje heikentää selvästi immuunijärjestelmän toimintaa. Mielestäni tulokset puoltavat K2-vitamiinin nauttimista (vähintään 100 µg/vrk, mieluiten yhdessä D-vitamiinin kanssa, 200 µg/vrk) MS-taudin hoidossa. Tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä (Lasemi ym. 2018).

Syöpätaudit

K-vitamiinien syöpää estävää vaikutusta on tutkittu jo vuodesta 1947 alkaen, kirjoittavat amerikkalaiset syöpälääkärit (Lamson ja Plaza 2003). Alussa syöpäpotilaille annettiin jättiannoksia, 150–200 mg/vrk, minkä todettin herkistävän inoperaabeleita keuhkoputken syöpäkasvaimia sädehoidolle ja pidentävän muutamalla kuukaudella potilaiden elinikää (5,42 kk) verrattuna pelkkään sädehoitoon (3,37 kk). Monet yksittäiset toivottomat syöpäpotilaat ovat parantuneet suurilla K2-vitamiiniannoksilla (ks Lamson ja Plaze 2003; Shi ym. 2018). Samoin eläintutkimukset in vitro ja in vivo ovat osoittaneet johdonmukaisesti, että K2-vitamiini hillitsee syöpäsolujen jakaantumista ja tuumoreiden kasvua, ilman minkäänlaisia sivuvaikutuksia. K2-vitamiinia on annettu koe-eläimille myös yhdessä sytostaattien kanssa, jolloin niiden teho on parantunut. Tutkimukset viittaavat vahvasti siihen, että K2-vitamiini auttaa syöpäsoluja tekemään ”itsemurhan" (apoptoosin). K2:lla ei ole myrkyllisiä haittavaikutuksia, kuten sytostaateilla ja sädehoidolla.

Kliinisissä tutkimuksissa K2-vitamiinin anto muun hoidon lisänä on parantanut potilaiden ennustetta. K2 estää rakkosyöpäsolujen kasvua ja leviämistä in vivo (Duan ym. 2016). K2-vitamiini on tehokas myös eturauhassyövässä olipa se hormoneista riippuva tai riippumaton (Samykutty ym. 2014).

K2-vitamiini rakkosyövässä

Kuva kertoo, kuinka K2-vitamiini tappaa rakkosyöpäsolun (aiheuttaa sen apoptoosin eli itsemurhan) Lähde: Duan ym. 2018.

Syöpää estäviä biologisia/farmakologisia K2:n vaikutusmekanismeja selostetaan yksityiskohtaisesti artikkelissa Xv ym. 2018. Katso artikkelin kuvat 1 ja 2. Useissa syöpätaudeissa K2:n yhdistäminen kemoterapiaan tehostaa hoitovaikutusta. Vielä parempi tulos saadaan, kun hoitoon lisätään C- ja D3-vitamiinit riittävän suurena päiväannoksena, D:tä vähintään 100 µg, niin että  seerumin D-vitamiinin pitoisuus S-D-25 nousee yli 100 nmolin/l.

Eniten on julkaistu in vitro -tutkimuksia K2-vitamiinin vaikutuksista maksasyövässä, leukemiassa, myeloomassa, lymfoomassa, sappiteiden syövässä, munasarjasyövässä, haimasyövässä, keuhkosyövässä sekä paksu- ja peräsuolen syövissä. Näissä tutkimuksissa on selvitetty myös K2-vitamiinin syöpää estäviä biokemiallisia/farmakologisia mekanismeja. Valtaosa näistä tutkimuksista on tehty Japanissa, jossa K2-vitamiinin käyttö ravintolisänä on yleistä.

Yli 11 000 eurooppalaisen henkilön kohorttitutkimuksessa kävi ilmi, että mitä runsaampaa K2-vitamiinin saanti oli, sitä vähemmän (63 %) kehittyi eturauhasen syöpiä. K1-vitamiinilla ei havaittu vastaavaa ominaisuutta (Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, EPIC-Heidelberg, Nimptsch ym. 2008).

Eräässä maksasyöpäpotilaiden tutkimuksessa runsaasti K2-vitamiinia syöneistä tauti uusiutui 13 prosentilla, mutta 55 prosentilla niistä, jotka eivät syöneet K2-vitamiinia (ks. Schwalfenberg ym. 2017).

K2 estää hormonihoitoresistentin eturauhassyövän etenemistä, osoitti tuore amerikkalainen tutkims (Dasari ym. 2018). Se puoltaa K2-vitamiinin käyttöä aggressiivisen eturauhassyövän lisähoitona.Alla oleva kuva kertoo, kuinka K2-vitamiini (VK2) tuottaa vapaita radikaaleja (ROS), jotka pysäyttävät eturauhassyöpäsolun kasvun. Toisaalta K2-vitamiini aktivoi kaspaasien kaskadin ("portaittaisen vesiputouksen"), joka vaikuttaa solujen voimalaitosten, mitokondrioiden kautta ja aiheuttaa syöpäsolun apoptoosin (itsemurhan).

K2_prostate_cancer

Näin K2-vitamiini aiheuttaa kahta tietä eturauhassyöpäsolun kuoleman. Kuvan lähde: Dasari ym. 2018.

Alla oleva vaikeaselkoiselta vaikuttava kuva kertoo, mihin kaikkeen K2-vitamiini (VK2) vaikuttaa eturauhassyövässä. Biokemialliset vaikutusmekanismit on kyettävä esittämään, kun väitetään, että esim. jokin ravintolisä ehkäisee syöpää, muutoin väite ei olisi uskottava. Apoptosis (kuvan oikeassa laidassa) = solun kuolema.

K2-vitamiini prostatasyövässä

Yhteenveto


K2-vitamiinin säännöllinen käyttö ravintolisänä parantaa luuston laatua ja vähentää kaatumisen yhteydessä syntyvien luunmurtumien riskiä. K2-vitamiini ohjaa ravinnosta imeytyvän kalkin (kalsiumin) luustoon, eikä sitä pääse kertymään valtimoiden seinämiin. Näin K2-vitamiini ehkäisee ja hillitsee valtimonkovettumatautia. K2-vitamiini on lupaava aine myös reumatautien, nivelrikon ja monien syöpätautien ennaltaehkäisyyn sekä täydentävään hoitoon. K2-vitamiinilla ei ole sytostaattien ja sädehoidon kaltaisia sivuvaikutuksia, joten sen käyttö turvallista.

C-, D- ja K2-vitamiinien yhtaikainen käyttö on tehokkaampaa (kuin kumpikaan yksinään) ehkäisemään luukatoa, sydän- ja verisuonitauteja, Ms-tautia, reumaa ja syöpää sekä hillitsemään niiden etenemistä.

Kirjallisuutta

Lamson DW, Plaza SM, The anticancer effects of vitamin K. Alternative Medicine Review. 2003;8 (3),303–318, 2003. Free Full Text pdf
Nimptsch K, Rohrmann S, Linseisen J. Dietary intake of vitamin K and risk of prostate cancer in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg). American Journal of Clinical Nutrition 2008; 87(4):985-92

Schurgers LJ, Cranenburg EC, Vermeer C. Matrix Gla-protein: the calcification inhibitor in need of vitamin K.
Thrombpsis and Haemostasis. 2008 Oct;100(4):593-603.PubMed

Cranenburg EC, Vermeer C, Koos R, et al. The circulating inactive form of matrix Gla Protein (ucMGP) as a biomarker for cardiovascular calcification. Journal of Vascular Research. 2008;45(5):427-36. doi: 10.1159/000124863.

Gast  GC,  de  Roos  NM,  Sluijs  I,  et  al.  A  high  menaquinone  intake  reduces the incidence of coronary heart disease. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. 2009; 19: 504-510. Abstract
Samykutty A, Shetty AV, Dakshinamoorthy G, et al. Vitamin k2, a naturally occurring menaquinone, exerts therapeutic effects on both hormone-dependent and hormone-independent prostate cancer cells. Evidence Based Complementtary and Alternative Medicine. 2013;2013:287358. doi: 10.1155/2013/287358.

DiNicolantonio JJ, Bhutani J2, O'Keefe JH. The health benefits of vitamin K. Open Heart. 2015;2:e000300. doi: 10.1136/openhrt-2015-000300 Free Full Text

Kiely M, Hodgins SJ, Merrigan BA, Tormey S, Kiely PA, O'Connor EM. Real-time cell analysis of the inhibitory effect of vitamin K2 on adhesion and proliferation of breast cancer cells. Nutrition Research. 2015 Aug;35(8):736-43. doi: 10.1016/j.nutres.2015.05.014.

Kurnatowska I, Grzelak P, Masajtis-Zagajewska A, et al. Effect of vitamin K2 on progression of atherosclerosis and vascular calcification in nondialyzed patients with chronic kidney disease stages 3-5. Polish Archives of Internal Medicin. 2015;125(9):631-40. Abstract
Effect of vitamin K2 on progression of atherosclerosis and vascular calcification in nondialyzed patients with
Paakkari I. K-vitamiini: koagulaatiosta kalkkiutumiseen. Duodecim 2016;132(19):1755-62 Free Full Text

Kurnatowska I, Grzelak P, Masajtis-Zagajewska A, et al. Effect of vitamin K2 on progression of atherosclerosis and vascular calcification in nondialyzed patients with chronic kidney disease stages 3-5. Polish Archives of Internal Medicin. 2015;125(9):631-40. Epub 2015 Jul 15. Free Full Text pdf

Vitamin K2 Deficiency Is a Significant Cause of Cardiovascular Disease. Dr Mercola 2016

Duan F, Yu Y, Guan R, Xu Z, Liang H, Hong L. Vitamin K2 Induces Mitochondria-Related Apoptosis in Human Bladder Cancer Cells via ROS and JNK/p38 MAPK Signal Pathways. PLoS One. 2016 Aug 29;11(8):e0161886. doi: 10.1371/journal.pone.0161886. Free Full Text

Myneni VD, Mezey E. Regulation of bone remodeling by vitamin K2. Review. Oral Diseases. 2017 Nov;23(8):1021-1028. doi: 10.1111/odi.12624. Free Full Text

McFarlin BK, Henning AL, Venable AS. Oral Consumption of Vitamin K2 for 8 Weeks Associated With Increased Maximal Cardiac Output During Exercise. Alternative Therapy in Health and Medicine. 2017 Jul;23(4):26-32. PubMed

Schwalfenberg GK. Vitamins K1 and K2: The Emerging Group of Vitamins Required for Human Health. Review Journal of Nutrition and Metabolism. 2017;2017:6254836. doi: 10.1155/2017/6254836. Free Full Tex

van Ballegooijen AJ, Beulens JW The Role of Vitamin K Status in Cardiovascular Health: Evidence from Observational and Clinical Studies Current Nutrition Reports. 2017; 6(3): 197–205. Published online 2017 Jul 10. doi: 10.1007/s13668-017-0208-8. Free Full Text

Mansour AG, Hariri E, Daaboul Y, et al. Vitamin K2 supplementation and arterial stiffness among renal transplant recipients-a single-arm, single-center clinical trial. Journal of American Society of Hypertension. 2017 Sep;11(9):589-597. doi: 10.1016/j.jash.2017.07.001.

Xv F, Chen J, Duan L, Li S.Research progress on the anticancer effects of vitamin K2. Review. Oncology Letters. 2018 Jun;15(6):8926-8934. doi: 10.3892/ol.2018.8502. Free Full Text

Dasari S, Samy ALPA, Kajdacsy-Balla A, Bosland MC, Munirathinam G. Vitamin K2, a menaquinone present in dairy products targets castration-resistant prostate cancer cell-line by activating apoptosis signaling. Food Chemistry and Toxicology. 2018 May;115:218-227. doi: 10.1016/j.fct.2018.02.018.

Shi J, Zhou S, Kang L, et al. Evaluation of the antitumor effects of vitamin K2 (menaquinone-7) nanoemulsions modified with sialic acid-cholesterol conjugate. Drug Delivery and Translational Research. 2018 Feb;8(1):1-11. doi: 10.1007/s13346-017-0424-1

Wen L, Chen J, Duan L, Li S. Vitamin K‑dependent proteins involved in bone and cardiovascular health (Review). Molecular Medicine Reports. 2018 Jul;18(1):3-15. doi: 10.3892/mmr.2018.8940. Free Full Text

Lasemi R, Kundi M, Moghadam NB, et al. Vitamin K2 in multiple sclerosis patients. Wien Klin Wochenschr. 2018 Mar 2. doi: 10.1007/s00508-018-1328-x. Free Full Text

Vermeer C, Raes J, Cynthia van ’t Hoofd C, et al. Menaquinone Content of Cheese. Nutrients. 2018 Apr 4;10(4). pii: E446. doi: 10.3390/nu10040446. Free Full Text

Tacey A, Qaradakhi T, Brennan-Speranza, et al. Potential Role for Osteocalcin in the Development of Atherosclerosis and Blood Vessel Disease. Nutrients 2018, 10(10), 1426; https://doi.org/10.3390/nu10101426

Barrett H, Mary O’Keeffe M 2, Kavanagh E et al. Is Matrix Gla Protein Associated with Vascular Calcification? A Systematic Review. Nutrients 2018, 10(4), 415; https://doi.org/10.3390/nu10040415

Nutrients-lehden erikoisnumero: Special issue "Vitamin K in Health and Diesase"" (2018 ISSN 2072-6643). 10 artikkelia. https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/CIRCRESAHA.117.309008

Mozaffarian D, Wu JHY. Flavonoids, Dairy Foods, and Cardiovascular and Metabolic Health: A Review of Emerging Biologic Pathways. Circulation Research. 2018 Jan 19;122(2):369-384. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.117.309008. Free Full Text

Steven Lin: Use Vitamin k2 to Remineralize Your Teeth. Part 2B: Can Vitamin K2 heal and remineralize cavities naturally?

Tsai MT, Chen YY, Chang WJ, Li SY. Warfarin accelerated vascular calcification and worsened cardiac dysfunction in remnant kidney mice. Journal of Chinese Medical Association. 2018 Apr;81(4):324-330. doi: 10.1016/j.jcma.2017.08.021. Free Full Text pdf

K2 Newsroom  – uusimmat K2-vitamiinitutkimukset ja -uutiset.

Wikipedia K2-vitamiini