Probiootit nykytiedon valossa

Probiootit (maitohappobakteerit) ovat mikro-organismeja, jotka ovat hyödyllisiä monissa terveysongelmissa, kuten lasten atooppisessa ihottumassa, ripulissa (olipa sen syynä sitten patogeeninen mikro-organismi tai antibioottihoito), ärtyneen paksusuolen ehkäisyssä ja hoidossa, masennuksessa, valtimonkovetustaudeissa, insuliinireistenssissa, tyypin 2 diabeteksessa ja painonhallinnassa. Valtamedia hyökkää probiootteja vastaan väittäen niitä tehottomiksi ja jopa varallisiksi. Väitteet ovat tuulesta temmattuja, kuten tästä artikkelista käy ilmi.

Ainakin yksi lääkäri Suomessa on saanut herätyksen ja Mediuutiset haastatteli häntä probiooteista 23.1.2020

Elävistä mikrobeista haetaan apua jopa masennukseen – Lääkäri puhuu probioottien renessanssista

Asiantuntijat tyrmäävät valtamedian negatiivisen uutisen probiooteista (syyskuu 2018)

Malesialaistutkimus: Probiootit ehkäisevät ahdistusta ja stressiä sekä parantavat muistia

Probiootit parantavat diabeetikon sydänterveyttä

Välimeren ruokavalio lisää suolistoflooran monipuolisuutta ja hyviä vaikutuksia terveyteen

Berberiini vaikuttaa suotuisasti aivoissa ja muualla monipuolisesti elimistössä, koska se edistää tervettä suolistoflooraa (Habtamariam 2020). Ks. Kuva alla.

Berberiinin terapeuttinen vaikutus tapahtuu suolistoflooraa parantamalla

Kuvakaappaus artikkelista: Habtamariam 2020.

Probiootteja myydään kapseleina, tabletteina, jauheina, nesteinä ja niitä lisätään sellaisenaan elintarvikkeisiin, esimerkiksi jogurtteihin.

"Probiooteilla on useita tunnettuja samanaikaisia vaikutusmekanismeja, tutkijat sanovat. Näiden monien erilaisten vaikutustapojen vuoksi erilaisilla probioottivalmisteilla voi olla erilainen teho eri vaivoissa. Eniten tutkittuja bakteerikantoja ovat Lactobacillus-kannat (kuten L acidophilus, L rhamnosus, L bulgaricus, L reuteri, ja L casei), Bifidobacterium–kannat sekä Saccharomyces boulardii, joka on terveellinen hiiva.

Suun kautta nautittujen probioottikantojen tulee kyetä vastustamaan sappihappojen vaikutusta niin, että bakteerit pääsevät kulkeutumaan ruoansulatuskanavan läpi tuhoutumatta ja menettämättä biologisia ominaisuuksiaan. Maitohappobakteereita on kuitenkin otettava jatkuvasti, jos mielii pitää yllä hyvää suoliston bakteerikantaa. Parin viikon päästä probioottien käytön loputtua hyviä bakteereita ei enää löydy ulosteesta. Ripulin hoidossa probioottien vaikutus perustuu siihen, että ne kilpailevat ripulia aiheuttavien bakteerikantojen kanssa ja voittavat ne. Samalla suolen limakalvon immuunijärjestelmä normalisoituu.

Vaikka probiootteja käytetään yleisesti moniin eri vaivoihin, toistaiseksi ei ole vielä varmaa tieteellistä näyttöä siitä, että ne tehoaisivat emättimen hiivaan (candidiaasiin), Helicobacter pyloriin tai ylähengitystieinfektioihin. Sitä vastoin berberiini tappaa tehokkaasti C. albicansia. Toisaalta 39 satunnaistettua tutkimusta monesta eri maasta kertoo, että syntyviä Clostridium difficile -infektioita (JAMA 19.7.2018).

Kliinisissä tutkimuksissa on yleensä annettu probiootteja päivittäin 5–10 miljardia bakteeria lapsille ja 10–20 miljardia aikuisille. Probiooteilla ei ole todettu mitään haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Käyttäjät raportoivat toisinaan lieviä itsestään paranevia vatsatuntemuksia ja ilmavaivoja.

Antibioottiripuli ja probiootit
Suurin tähän mennessä otsikon aiheesta tehty tutkimus PLACIDE asettaa kyseenalaiseksi vallitsevan käsityksen, jonka mukaan maitohappobakteerit suojaavat antibioottien ja Clostridium difficilen aiheuttamalta ripulilta. 3000 henkilön aineistossa puolet sai 21 vrk yhden kapselin päivässä probiootteja (Lactobacillus acidophilus, Bifidobakterium bifidum, ja B. lactis) ja puolet lumetta. Ryhmien välillä ei ilmennyt eroja. Tutkimusta kritisoidaan siitä, etteivät annetut bakteerikannat ehkä olleet parhaat mahdolliset juuri tähän tarkoitukseen (kun näiden tehosta ei ollut mitään aikaisempaa näyttöä nimenomaan antibioottiripulissa). Tutkimus sinänsä on OK, mutta sen johtopäätökset eivät ehkä vastaa tuloksia, sanovat kriitikot. Uutisessa on haastateltu mm. Valion tutkimuspäällikkö Ross Critendeniä. Valiolla on oma erinomainen paljon tutkittu probioottikantansa Lactobacillus rhamnosus, jota mm. eräät Tohtori Tolosen tuotteet sisältävät.

Probiootit voivat parantaa insuliiniresistenssiä ja sitä kautta ehkäistä ja hoitaa tyypin 2 diabetesta (Hulston ym. 2015) sekä valtimonkovetustautia ja alentavat kohonnutta verenpainetta (Komaroff 2018) ja auttavat ylipainoisia ihmisiä laihtumaan. Nämä ovat aivan uusia tieteellisiä havaintoja, joita kaikki lääkäritkään eivät vielä tunne, terveystoimittajista puhumattakaan.

Maitohappobakteerien anto vähentää merkittävästi solusalpaajahoidon (kemoterapian) sivuvaikutuksia – ripulia ja vatsakipuja – , ilmenee suomalaisten syöpälääkäreiden tutkimuksesta. Raportissaan Helsingin yliopiston syöpätautien professori Heikki Joensuun johtama lääkäriryhmä hämmästelee, että kas kun aikaisemmin ei ole huomattu antaa syöpää sairastaville ravintolisiä (sic!). "Jotensakin yllättäen (´somewhat surprisingly´) ravintolisien käyttöä ei ole arvostettu kemoterapiaan liittyvien maha-suolikanavan sivuvaikutusten ehkäisyssä ja hoidossa […] Maitohappobakteerien anto saattaa olla käytännöllinen ja hyvin siedetty keino vähentää 5-FU-kemoterapian aiheuttamaa ripulointia", suomalaislääkärit kirjoittavat British Journal of Cancer -lehdessä 16. lokakuuta 2007 (Österman ym. 2017).

Probiootit auttavat ylipainoisia ihmisiä laihtumaan, osoittavat useat tutkimukset eri puolilta maailmaa (Borgeraas ym. 2017, Komaroff 2018). Mitä useampia bakteerikantoja valmiste sisältää ja mitä kauemmin sitä käytetään, sitä parempi on teho (Zhang ym. 2016). Probiootit auttavat myös alentamaan kohonnutta verenpainetta (Khalesi ym. 2015).

Probiootit maksasairauksissa

Kuvan lähde: Ahmed ym. 2020.

"EPA-rasvahapon yhdistäminen probioottiseen bakteeriin edistää hyvien bakteerien elossapysymistä suolistossa ja vaimentaa tulehdusta", päättelevät englantilaiset ja uusiseelantilaiset tutkijat (Bentley-Hewitt ym. 2015). Tulokset puoltavat E-EPAn ja maitohappobakteerien samanaikaista käyttöä ravintolisinä.

omega-3:t toimivat prebiootteina

Kuva. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat palauttaa suoliston bakteeriflooran ennalleen (eubioosiin). Dysbioosi tarkoittaa sitä, että bakteerifloora on sekaisin, jolloin elimistöön syntyy kroonisia häiriöitä, kuten endotoksemia, insuliiniresistenssi ja krooninen matala-asteinen inflammaatio, ja niiden seurauksena mm. lihomista ja masennusta. Lähde: Costantitni ym. 2017.

Kanadalaisen tutkimuksen mukaan probiootit voivat lievittää lievä ja keskivaikeaa masennusta jo muutamassa viikossa. Vaikutus perustu suolen limakalvojen ja aivojen väliseen vuorovaikutukseen, sanovat tutkijat (Wallace ja Milev 2017). Huono suolistofloora pitää yllä ja pahentaa kroonista matala-asteista tulehdusta, joka aiheuttaa mm. valtimonkovetustautia. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot parantavat suolistoflooraa. Hollantilaiset tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän suolistoflooran tutkimiseen; se voi avata uusia teitä kliiniseen käyttöön (Vandeputte ym. 2017).

Suolisto - aivot

Suoliston mikrobit vaikuttavat aivoihin ja sitä kautta koko ihmiseen. Esimerkiksi berberiinin ja E-EPAn monet hyvät vaikutukset välittyväthyvien  suolistobakteerien kautta aivoihin.

Probiootit ehkäisevät antibioottikuurien yhteydessä syntyviä Clostridium difficile -infektioita, osoittaa 39 satunnaistettua tutkimusta monesta eri maasta (JAMA 19.7.2018).

Probiootit voivat muokata odottavan ja imettävän naisen maidon oligosakkaridien koostumusta siten, että lapsen ruoka-aineallergioiden riski pienenee (Seppo ym. 2019).

Turun yliopsiton uusi laaja tutkimus osoittaa, että vauvojen suoliston bakteerifloora vaikuttaa lapsen temperamenttiin. Posiivisesti vaikuttavia probiootteja ovat bifidobakteerit ja streptokotit (Aatsinki ym. 2019).

Synbiootit (pre- ja probiootit) parantavat metabolista oireyhtymää potevien ihmisten suoliston bakteeriflooraa, jolloin heidän krooninen matala-asteinen tulehduksensa vähenee, he hoikistuvat ja heidän terveydentilansa kehenee, osoittaa iranilainen kliininen tutkimus.

Probiootit parantavat immunijörjestelmän toimintaa vilustumissairauksia (flunssaa) vastaan, osoittaa hollantilainen tutkimus (Lenoir-Wijnkoop ym. 2019). Sen mukaan probioottien säännölinen käyttö voi vähentää sairauskuluja sadoilla miljoonilla euroilla vuosittain.

Suomalainen lääkäriseura Duodecim palkitsi 2016 turkulaisen professori Erika Isolaurin probioottitutkimuksistaan.

Habtemariam S. Berberine Pharmacology and the Gut Microbiota: A Hidden Therapeutic Link [published online ahead of print, 2020 Feb 24]. Pharmacological Research. 2020;104722. doi:10.1016/j.phrs.2020.104722
Ahmed B, Rasul A, Tareen KZ, et al. REVIEW- Contemporary evidence on the dynamic role of probiotics in liver diseases. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences. 2019;32(6):2765–2770. Free Access pdf.
Lenoir-Wijnkoop I, Merenstein D, Korchagina D et al. Probiotics Reduce Health Care Cost and Societal Impact of Flu-Like Respiratory Tract Infections in the USA: An Economic Modeling Study. Frontiers in Pharmacology. 2019 Aug 29| https://doi.org/10.3389/fphar.2019.00980 Free Full Text
Aatsinki A-K, Lahti L, Uusitupa H-M, et al. Gut microbiota composition is associated with temperament traits in infants. Brain, Behavior, and Immunity 2019;80, 848–858 Free Full Text 
Probiotic supplementation may alter structure of HMOs in breast milk: Study. Nutraingredients. com. 29.1.2019
Seppo AE, Kukkonen AK, Kuitunen M, et al. Association of Maternal Probiotic Supplementation With Human Milk Oligosaccharide Composition. Research Letter. JAMA Pediatrics. Published online January 22, 2019. doi:10.1001/jamapediatrics.2018.4835
Komaroff AL. The Microbiome and Risk for Atherosclerosis. JAMA. Published online May 14, 2018. doi:10.1001/jama.2018.5240
Kobyliak N, Falalyeyeva T, Boyko N, et al. Probiotics and nutraceuticals as a new frontier in obesity prevention and management. Diabetes Research and Clinical Practice. 2018 May 14. pii: S0168-8227(18)30394-2. doi: 10.1016/j.diabres.2018.05.005.
Rautava S. Kuka hyötyy probiooteista? Suomen Lääkärilehti 2017;3:134–135.
Costantini L, Molinari R, Farinon B, Merendino N. Impact of Omega-3 Fatty Acids on the Gut Microbiota. Review.
Internationaö Journal of Molecular Sciences. 2017 Dec 7;18(12). pii: E2645. doi: 10.3390/ijms18122645. Free Full Text pdf
Vandeputte D, Kathagen G, D’hoe K, et al. Quantitative microbiome profiling links gut community variation to microbial load. Nature 2017 doi:10.1038/nature24460
Probiotics Promising for Mild to Moderate Depression. 13th World Congress of Biological Psychiatry. Poster P-05-015, presented June 19, 2017.
Wallace CJK, Milev R. The effects of probiotics on depressive symptoms in humans: A systematic review. Annals of General Psychiatry 16(1) December 2017 Free Full Text pdf
Zhang Q, Wu Y, Fei X. Effect of probiotics on body weight and body-mass index: a systematic review and meta-analysis of randomized, controlled trials DOI: 10.1080/09637486.2016.1181156 Free Full Text
Khalesi S, Sun J, Buys N, Juasinghe. Effect of Probiotics on Blood Pressure. A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized, Controlled Trials. HYPERTENSIONAHA.114.03469 Published online before print July 21, 2014, doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.114.03469
Omega-3 could help support "friendly bacteria" in the gut. Nutraingredients.com 25.8.2015
Bentley-Hewitt KL, De Guzman CE, Ansell J, et al. How fish oils could support our friendly bacteria. Lipid technology 2015 Aug; 27 (8), 179–182. DOI: 10.1002/lite.201500035
Hulston CJ, Churnside AA, Venables MC. Probiotic supplementation prevents high-fat, overfeeding-induced insulin resistance in human subjects. British Journal of Nutrition 2015 DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S0007114514004097
American Family Physician 2008;78:1073-1078.
Borgeraas H, Johnson LK, Skattebu J et al. Effects of probiotics on body weight, body mass index, fat mass and fat percentage in subjects with overweight or obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Obesity Reviews 2017, doi: 10.1111/obr.12626. Free Full Text
Zhang Q, Wu Y, Fei X, Effect of probiotics on body weight and body-mass index: a systematic review and meta-analysis of randomized, controlled trials. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2016;67, 5, 571-580 Abstract

”Largest” Study Questions Probiotic Diarrhoea Benefits. Nutraingredients.com 8.8.2013

Allen SJ, Wareham K, Wang D et al. Lactobacilli and bifidobacteria in the prevention of antibiotic-associated diarrhoea and Clostridium difficile diarrhoea in older inpatients (PLACIDE): a randomised, double-blind, placebo-controlled, multicentre trial. The Lancet, Early Online Publication, 8 August 2013 doi:10.1016/S0140-6736(13)61218-0
P Österlund, T Ruotsalainen, R Korpela, M Saxelin, A Ollus, P Valta, M Kouri, I Elomaa, H Joensuu. Lactobacillus supplementation for diarrhoea related to chemotherapy of colorectal cancer: a randomised study. British Journal of Cancer. 2007; 97, 1028-1034. [Abstract]

Näin probioobit vaikuttavat geeneihin
Probiootit ehkäisevät hengityslaitteessa olevien keuhkokuumetta

Lue lisää probiooteista
.